29 noiembrie 2017 – Dezbaterea Proiectului Legii prevenirii (PL-x 423/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 15. Proiectul Legii prevenirii; PL-x 423/2017; procedură de urgenţă. Avem 15 amendamente admise. Guvernul? Vă rog, doamnă secretar de stat.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, doamnă secretar de stat. Din partea Comisiei juridice. Colegii mei. Raport comun, Comisia juridică, Comisia pentru buget. Vă rog, prezentaţi raport comun.

Costel Neculai Dunava Mulţumesc, domnule preşedinte. Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi au fost sesizate în fond în vederea reexaminării şi depunerii unui nou raport comun. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul a adoptat proiectul de lege. În urma reexaminării Proiectului Legii prevenirii şi a opiniilor exprimate, deputaţii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Proiectul Legii prevenirii cu amendamentele admise prezentate în Anexa nr. 1. Amendamentele respinse se regăsesc în Anexa nr. 2. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Îl invit pe domnul Márton Árpád. Vă rog, domnule deputat.

Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Şi noi suntem pentru o astfel de lege. Îmi pare rău că cel care a prezentat raportul a prezentat un lucru neconform cu raportul depus. Pentru că nu mai e vorba nici de Anexa nr. 1, nici de Anexa nr. 2, pentru că ambele au fost eliminate. În prima variantă a raportului, aceste anexe puteau fi modificate prin hotărâre de Guvern, cu care noi n-am fost de acord; o lege nu poate fi modificată prin hotărâre de Guvern. Din păcate, în loc să fie modificate aceste anexe, printr-o altă lege s-a adoptat varianta, după retrimiterea din plen, a eliminării anexelor. Ca atare, nu mai ştim asupra căror elemente se va aplica această lege. Noi nu asta am dorit. Cu toate acestea, vom vota această lege, în speranţa că ANAF-ul, Curtea de Conturi şi alte asemenea nu vor fi scoase de sub incidenţa acestei legi. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule deputat. Grupul PNL, domnul Nicolae Neagu.

Nicolae Neagu Mulţumesc. Vom susţine această lege, Grupul Partidului Naţional Liberal. În fond, una dintre chestiunile pe care le-am ridicat, importantă de altfel, pentru care, în plenul de săptămâna trecută, a fost retrimis la cele două comisii raportoare, a fost aceasta pe care a ridicat-o şi domnul coleg. Adică, pe fond, putem printr-o hotărâre de Guvern să modificăm o lege sau nu? E limpede că trebuia găsită o soluţie. Noi am propus soluţia, în plenul din săptămâna trecută, prin două articole care clarificau sensul anexelor 1 şi 2 şi sensurile din interiorul anexelor. S-au retrimis la comisie; unul dintre amendamentele noastre a fost acceptat, unul, nu. Probabil că dacă ar fi fost acceptată toată poziţia pe care a avut-o Partidul Naţional Liberal, acum discutam de un text suficient de clar. Noi vom susţine totuşi, pentru că discutăm de o prevenţie în faţa contravenţiei. E bine să prevenim înainte de a intra în contravenţii şi a avea planuri de măsuri, în special, pentru mediul de afaceri. Dar credem că va trebui corectat în lege, motiv pentru care noi vom şi încerca, în perioada următoare - noi, Partidul Naţional Liberal - să venim cu o modificare a actualei legi de aprobare a acestei ordonanţe de urgenţă.

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule deputat. Grupul PMP, domnul Simionca.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, În sfârşit, intrăm şi noi în normalitate. Pe lângă prevenţie, cred că fiecare instituţie de stat, cel puţin ANAF-ul sau alte instituţii, ar trebui să vină cu un ghid. Sunt mulţi tineri care îşi fac firme, de exemplu, cu Programul "Start-up Nation", şi nu ştiu cum funcţionează o firmă. Dacă nu-i învaţă nimeni care sunt paşii, cum pot să conducă o firmă sau o afacere bine? Mergi la o instituţie de stat şi treci pe la 4-5 birouri, şi nici atunci nu afli ce ai de făcut. Deci în afară de prevenire cred că şi educarea e foarte importantă. Şi să vină cu un ghid de funcţionare, orice, o firmă, fiecare pe ce merge, un PFA. E nevoie de un ghid de funcţionare. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Avem... Stimaţi colegi, Avem 15 amendamente admise. Şi avem şi două amendamente respinse la Comisia pentru buget, cât şi amendamentele colegilor noştri. Deci vă rog să mă urmăriţi. Cei care doresc să-şi susţină amendamentele, să aibă posibilitatea să le susţină. Deci la titlul legii? 1 marginal. Dacă sunt intervenţii? Nu. 2 marginal? Nu. 3 marginal - art. 2. Dacă sunt intervenţii? Nu. 4 marginal - este vorba de art. 3. Dacă sunt intervenţii? Nu. 5 marginal - este vorba de art. 4. Dacă sunt intervenţii? Nu. 6 marginal? 7? 8? 9? 10 marginal - art. 9, cu cele două alineate. Dacă sunt intervenţii? Nu. 11? Nu. 12? 13? Nu. 14 marginal - Anexa nr. 1. Dacă sunt intervenţii? Nu. Şi 15. Dacă sunt intervenţii? Nu. Vă mulţumesc. Rămâne la votul final, cu cele 15 amendamente admise; caracter ordinar. Următorul. Proiectul de Lege pentru modificarea... (Domnul deputat Andrei Daniel Gheorghe solicită să ia cuvântul pe procedură.) Vă rog, procedură, domnul deputat Daniel Gheorghe. Vă rog, domnule deputat.