29 noiembrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.28/2017 pentru completarea art.6 din Legea nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia (PL-x 381/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 12. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 28/2017 pentru completarea art. 6 din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia. (Discuţii în sală.) Deci... mergem mai departe. Este vorba... la dezbateri generale. Fără îndoială că în momentul în care îmi apar... Trecusem... la acel moment. V-aţi înscris după ce începusem dezbaterile. Suntem la PL-x 381. Înainte de a da cuvântul domnului Roman, dau cuvântul Guvernului. Doamna secretar de stat. Iniţiatorul şi apoi comisia.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Claudiu Roman, Comisia pentru administraţie, vă rog, raportul comisiei.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a fost sesizată prin adresa PL-x 381/2017, din 23 octombrie 2017, cu dezbaterea pe fond a proiectului de lege amintit. Senatul a adoptat proiectul de lege. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. La întocmirea prezentului raport, comisia a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art. 6 din Legea nr. 152/1998, în sensul că Agenţia Naţională pentru Locuinţe este autorizată să utilizeze pentru cheltuielile de funcţionare până la 5% din resursele constituite pe anul în curs, rezultate din închirierea şi vânzarea locuinţelor. Totodată, se reglementează posibilitatea ca medicii rezidenţi şi medicii specialişti, precum şi cadrele didactice să poată depune cereri pentru repartizarea locuinţelor construite prin programele ANL şi după împlinirea vârstei de 35 de ani. La lucrările comisiei au fost prezenţi 24 de deputaţi din totalul de 25 de membri ai comisiei. În urma examinării iniţiativei legislative şi a opiniilor exprimate de către membrii comisiei s-a hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 28/2017 cu amendamentele admise. În raport cu obiectul şi conţinutul reglementării, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. La dezbateri generale? Domnul Leoreanu, vă rog. Vă rog, domnule deputat, Grupul PNL.

Laurenţiu-Dan Leoreanu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Prezentul proiect de lege vine aşadar şi completează Legea nr. 152 prin două elemente concrete. Unul privind completarea art. 6 cu privire la asigurarea cheltuielilor de funcţionare pentru Agenţia Naţională de Locuinţe, în sensul că poate să meargă cu cheltuirea până la 5% din resursele obţinute prin vânzarea sau închirierea locuinţelor ANL construite prin acest program, care ţine practic de organizarea internă. Dar esenţial mi se pare faptul că reglementează modul în care cadrele didactice, dar şi medicii rezidenţi specialişti pot să obţină locuinţe din fondul Agenţiei Naţionale de Locuinţe şi după împlinirea vârstei de 35 de ani, un lucru foarte important pentru susţinerea specialiştilor, acolo, în localităţile în care există probleme cu alocarea unui fond locativ. În sensul acesta, Grupul PNL din Camera Deputaţilor va vota pentru adoptarea acestui proiect de lege. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule coleg. Din partea Grupului UDMR, domnul deputat Vass Levente.

Levente Vass Mulţumesc, domnule preşedinte. Un medic specialist, în cel mai bun caz, ajunge acasă, în locul de naştere, undeva la 31-32 de ani. Eu cred că această modificare este bine-venită. Şi, în principiu, ar fi de dorit ca în zonele în care nu sunt medici, chiar la o vârstă de 40-45 de ani, aceşti medici să beneficieze de ajutorul statului. Mulţumim.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule deputat. Mai sunt alte intervenţii? Nu. Intrăm în dezbaterea proiectului. Avem 17 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. De la 2 la 10. Dacă sunt intervenţii? Nu. De la 11 la 17. Intervenţii? Nu. Adoptat. Rămâne la votul final. Următorul.