Florin Iordache 5. Proiectul de Lege pentru completarea art. 28 din Legea tinerilor nr. 350/2006; raport fără amendamente; PL-x 406/2017 Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva să intervină? Nu. Comisia pentru învăţământ? Doamna preşedinte Gavrilă. Vă rog, prezentaţi raportul Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.
Camelia Gavrilă Mulţumesc, domnule preşedinte. Comisia pentru învăţământ a fost sesizată pentru dezbaterea în fond a Proiectului de Lege pentru completarea art. 28 din Legea tinerilor, nr. 350/2006. Proiectul de Lege are ca obiect de reglementare completarea articolului menţionat, astfel încât consiliile locale, altele decât cele prevăzute la alin. (1) al art. 28 - este vorba de consiliile judeţene, Consiliul General al municipiului Bucureşti, consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ - deci şi celelalte - să poată constitui anual, în cadrul bugetelor proprii, Fondul destinat activităţilor de tineret. Proiectul de Lege face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În Senat, proiectul de lege a fost adoptat. În urma dezbaterii, Comisia pentru învăţământ a votat, cu majoritate, pentru adoptarea proiectului de lege, considerând că este foarte important pentru susţinerea programelor tinerilor, pentru implicarea acestora, pentru dezvoltarea lor personală şi socială, pentru activităţile de voluntariat şi pentru principiul simetriei. Atât timp cât la nivel de consilii judeţene şi de consilii locale, la municipiile reşedinţă de judeţ, există posibilitatea finanţării programelor pentru tineri, este firesc să se întâmple acest lucru şi la nivelul altor consilii locale, existând o bază legală pentru susţinerea acestora. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. La dezbateri generale, domnul deputat Zisopol, Grupul minorităţilor naţionale.
Dragoş Gabriel Zisopol Vă mulţumesc, stimate domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Stimaţi invitaţi, Aşa cum s-a explicat, de altfel foarte bine, Legea, în forma actuală, nu permite consiliilor locale, analog de altfel consiliilor municipale, să-şi constituie un buget alocat activităţilor pentru tineri şi în general pentru tineret. A fost, este şi va rămâne o problemă, până în momentul în care, cu siguranţă, cu toţii vom vota acest proiect de lege, care, sperăm noi să rezolve - într-o mică măsură, e adevărat - problema exodului tinerilor din localităţile natale, problema locurilor de muncă şi, mai mult decât atât, o problemă economică fundamentală a României. Este un început, deşi foarte mic. Vă mulţumesc. Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale va susţine şi va vota această propunere legislativă. Vă mulţumim.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Grupul PNL, domnul deputat Sorin Moldovan.
Sorin-Dan Moldovan Mulţumesc, domnule preşedinte. Aşa cum spunea şi colegul meu, astăzi, Legea tinerilor permite, potrivit art. 28, consiliilor judeţene şi Consiliul General al municipiului Bucureşti, precum şi consiliilor locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ să constituie, în cadrul bugetelor proprii, fonduri destinate activităţilor de tineret. Prin prezentul proiect de lege, localităţile mai mici, care nu sunt municipii reşedinţă de judeţ, dar care doresc să constituie un buget destinat activităţilor de tineret, vor avea posibilitatea să o facă. Ceea ce nu îmi este mie clar, şi nici colegilor din Comisia pentru învăţământ, este de ce Guvernul a dat punct de vedere negativ şi nu susţine acest proiect de lege, motivând că există undeva, în sertarele ministerului, un proiect de lege care prevede acest lucru. De altfel, Grupul parlamentar al PNL susţine adoptarea acestui proiect de lege, fiindcă suntem de părere că investiţia în tineret este cea mai bună investiţie pentru viitorul ţării noastre. Drept urmare, Grupul PNL va vota pentru. Mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul PSD, domnul deputat Tudor Ciuhodaru.
Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Programele pentru tineret sunt o prioritate a Programului nostru de guvernare şi, ca dovadă, grupul nostru parlamentar va vota acest proiect de lege. De fapt, se înlătură un lucru discriminator. Consiliile locale care nu erau destinate oraşelor mari, capitalelor de judeţe, nu puteau să aloce aceste fonduri pentru tineret. Rezerva mea o să rămână în continuare - într-adevăr, de unde vor fi aceste fonduri şi dacă această posibilitate, doar formularea opţională, va rezolva această problemă. Dar, până una alta, orice măsură bună pentru tineri va fi votată de grupul nostru parlamentar, aşa cum am scris şi în Programul de guvernare. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul deputat Petru Movilă, PMP.
Petru Movilă Sigur, când aud de Programul de guvernare, mă întreb la ce bibliotecă se mai găsesc cărţi cu poveşti, deoarece colegii antevorbitori de la PSD, ori de câte ori se întâmplă ceva fără acordul Guvernului, sunt salvatorii naţiunii. Pe lucrurile serioase nu îşi asumă nimic şi încă nu avem câte o ambulanţă în fiecare comună şi multe alte lucruri. Însă, cert este că este nevoie ca în structura de buget a consiliilor locale să avem fonduri distincte pentru activităţi de tineret. În foarte multe situaţii, tinerii primeau banii care mai rămâneau de la ONG-uri sau nu primeau deloc. Este important ca aceste instituţii, aceste consilii locale, să aibă posibilitatea legală să aloce bani, mai ales acum, înainte de construcţia bugetului fiecărei comunităţi... ca urmare a bugetului de stat. Partidul Mişcarea Populară va susţine acest proiect de lege şi chiar ar fi interesant - colegul meu, vicelider de la PSD - îl provoc - după ce se vor vota bugetele consiliilor locale, să-mi spună şi mie, din judeţul Iaşi, din cei 70 de primari ai PSD, câţi au prins în structura de buget bani pentru tineret?! Vă mulţumesc.
Florin Iordache În continuare, Grupul USR, domnul Cristian Seidler. Vă rog, domnule deputat.
Cristian-Gabriel Seidler Grupul USR va vota pentru acest proiect de lege, dar ar trebui spus că înainte de a da posibilitatea tuturor consiliilor locale de a aloca bani pentru activităţi de tineret, ar fi trebuit să vedem o analiză a implementării legii, până în momentul de faţă. Ar trebui văzut în ce măsură există criterii obiective de acordare a acestor bani pentru organizaţiile neguvernamentale de tineret, şi poate ar fi trebuit impusă obligativitatea legală ca şi pe viitor, atunci când această prevedere se extinde la nivelul tuturor consiliilor locale, să existe obligativitatea unor criterii obiective, pentru a nu ajunge în situaţia, des întâlnită de altfel în practică, de foarte multe ori aceşti bani fiind acordaţi pe criterii politice, organizaţiilor nonguvernamentale de tineret care sunt sateliţi ai unor partide politice care, întâmplător sau nu, se află în momentul de faţă la guvernare.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Doamna deputat Éva-Andrea Csép, Grupul UDMR.
Éva-Andrea Csép Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Ştim foarte bine că aceşti tineri, în afară de faptul că se uită la televizor, merg la chefuri, umblă pe internet şi se joacă pe telefoane, au nişte ONG-uri, ies din casă şi organizează activităţi pentru tineret în comitetul local, în consiliile locale, în acele comunităţi în care învaţă şi socializează. Este foarte important ca acele activităţi pe care ei le întreprind, din propria iniţiativă, să fie sprijinite şi financiar de UAT-urile locale, pentru că, dacă nu investim în aceşti tineri, dacă nu venim în sprijinul lor şi nu oferim şansa de a face ceva bun pentru comunităţile locale, nu putem să discutăm despre faptul că vrem să investim în educaţie, vrem să investim în viitorul acestei ţări, pentru că ei sunt garanţia viitorului. UDMR, ca iniţiator, va vota pentru acest proiect de lege şi mulţumim colegilor care au gândit la fel ca şi noi, şi ne vor sprijini în acest sens. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Cel de-al doilea vorbitor de la Grupul PMP, domnul Corneliu Bichineţ. Vă rog, domnule deputat.
Corneliu Bichineţ Domnule ministru, Colegul nostru, Petru Movilă, a anunţat că Grupul PMP va susţine acest proiect de lege. Eu trebuie să adaug câteva lucruri, ca om care am lucrat 12 ani în administraţia unui judeţ. Este un lucru foarte bun că se prevăd bani la unităţile administrativ-teritoriale pentru susţinerea activităţilor tinerilor, pentru bursele celor care câştigă la olimpiade, pentru sportivi, pentru copiii talentaţi. Şi ofer şi sursa, dacă Guvernul nu a găsit-o. Din banii alocaţi pentru ajutoarele sociale nemeritate, pentru cei care sunt sănătoşi şi buni de muncă, să se ia jumătate şi să treacă pentru tineret, şi atunci va fi bine pentru toată lumea. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Cel de-al doilea vorbitor de la UDMR, domnul deputat Botond Csoma. Vă rog.
Botond Csoma Stimaţi colegi, Cred că este o idee foarte bună să dăm această posibilitate UAT-urilor, să creeze aceste fonduri pentru tineret, aşa cum există şi fonduri pentru cultură. Vreau să spun că un antevorbitor a spus că trebuie să avem grijă ca anumite criterii să fie transparente, în privinţa acordării acestor fonduri. Eu cred că trebuie să lăsăm la latitudinea consiliilor locale să hotărască asupra acestor criterii într-un mod transparent. Nu cred că ar trebui să impunem noi, de la Bucureşti, această chestiune.
Florin Iordache Da, vă mulţumesc. Nu sunt amendamente, domnule coleg. Proiectul de lege rămâne la votul final. Are caracter ordinar. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii... Da, doamnă Turcan, vă rog. Procedură, înţeleg...