29 noiembrie 2017 – Aprobarea prelungirii programului de lucru.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Tot pe procedură. Aş vrea să prelungim programul de lucru de astăzi, direct proporţional cu timpul folosit şi să avem timp să parcurgem şi nişte legi. E foarte important să fie respectaţi toţi colegii parlamentari şi fiecare să aibă dreptul să ia cuvântul. Sau dacă trebuie orice coleg să ia cuvântul, să-l ia, după care o să continuăm şi cu legile, că asta facem noi aici. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul deputat Ungureanu.

Ionuţ Simionca Vă rog să supuneţi la vot prelungirea programului. Până la punctul... Ştiu că, de exemplu, la 26 avem o lege care...

Florin Iordache Deci, domnule deputat, la ora 11,30, când vom încheia programul, ţin cont de propunerea dumneavoastră, să prelungim până la poziţia...

Ionuţ Simionca ... 26. E o lege importantă pentru că asigură transportul elevilor - 50% reducere. Şi eu o cred oportună. Mulţumesc.

Florin Iordache Bun. Este o propunere de prelungire a programului. Să înceapă votul. Mulţumesc. 113 voturi pentru, 11 voturi împotrivă, 3 abţineri. Înţeleg că mai sunt... să afişeze, să văd... Domnul Ungureanu.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Domnule Iordache, Art. 151 alin. (1): "În afara dezbaterilor legislative sau politice care se desfăşoară în Cameră, conform ordinii de zi, un deputat poate solicita să i se dea cuvântul pentru probleme de procedură, pentru un drept la replică sau pentru a comunica plenului probleme de ordin personal". Ieri, la ora 15,29, am primit un mesaj, pe pagina de Facebook - se şi poate verifica - din partea unei alegătoare, care sună în felul următor: "Domnule Emanuel Ungureanu, ca reprezentant al meu în Camera Deputaţilor, vă rog să-i anunţaţi pe cei doi domni care au semnat în nume propriu scrisoarea către Guvernul SUA, că nu mă simt reprezentată de dânşii". Nici eu.

Florin Iordache Da. Domnul deputat Solomon.

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Ca să fiu în litera Regulamentului, citat de antevorbitorul meu, voi vorbi despre o problemă personală. Şi eu trebuie să spun că am fost revoltat de comunicatul de presă scris de un funcţionar din Departamentul de Stat al partenerului nostru strategic. Şi eu sunt bucuros că cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului au apărat instituţia fundamentală în ţara aceasta, în faţa chiar şi a partenerului nostru strategic. De regulă, cei din dreapta mea au adoptat poziţia ghiocelului sau a nevertebratelor, în faţa unor instituţii, chiar din ţară sau din afară, în momentul în care aveau de legiferat ceva. Eu sunt convins că niciunul dintre cei care au vorbit n-au urmărit pe intranet, pe intra-televiziunea noastră, dezbaterile din Comisia specială pentru Legile justiţiei. Dacă ar fi urmărit, şi-ar fi dat seama că acolo sunt toţi factorii implicaţi, inclusiv reprezentanţii lor, şi se iau decizii chiar mai favorabile procurorilor şi judecătorilor decât există în legea de astăzi. De unde neobrăzarea celor care au emis acel comunicat din partea Departamentului de Stat, nu pot să mi-o explic. Pentru că dincolo de orice, parteneriatul înseamnă relaţii între doi parteneri egali. Nimeni nu are dreptul în această lume să vină să ceară Parlamentului ceva, în afară de poporul român. Dacă poporul român ar fi emis, nu ştiu, printr-un referendum... (Aplauze.) ... un astfel de punct de vedere... (Aplauze.)... cu siguranţă trebuia luat în considerare. În rest, nu putem decât să ne întrebăm dacă la 100 de ani după Marea Unire am schimbat Înalta Poartă, între timp, cu Moscova, şi acum, cu altă Înaltă Poartă? (Aplauze.) Rachetele Patriot şi avioanele sunt taxa haraciului sau taxă de protecţie? (Aplauze.) Reveniţi-vă odată, stimaţi colegi! (Aplauze.)

Florin Iordache Domnul Márton Árpád.

Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Art. 150 alin. (1): "La propunerea preşedintelui de şedinţă sau a liderului unui grup parlamentar, plenul Camerei Deputaţilor, prin vot, are dreptul să limiteze durata luărilor de cuvânt în funcţie de obiectul dezbaterilor". Ca atare, sunt viceliderul Grupului UDMR; solicit sistarea discuţiilor pe această temă şi intrarea în dezbaterea legilor, cică, importante. (Aplauze.) Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Supun votului, stimaţi colegi, propunerea făcută de Grupul UDMR de sistare a discuţiilor. Să înceapă votul. Vă mulţumesc. 77 de voturi pentru, 59 de voturi împotrivă, două abţineri. Au fost sistate. Intrăm în ordinea de zi.