Florin Iordache Bună dimineaţa, stimaţi colegi. Vă rog să luaţi loc, să putem continua. Vă anunţ că din totalul celor 329 de deputaţi şi-au înregistrat prezenţa un număr de 103. Doamna Raluca Turcan, liderul Grupului PNL. Vă rog. Procedură, bănuiesc.
Raluca Turcan Bună ziua! Pe procedură. Domnule preşedinte de şedinţă, Doream să afirm de aici, de la tribuna Parlamentului, că în calitate de lider al Grupului Partidului Naţional Liberal, susţin Parteneriatul Strategic încheiat cu Statele Unite ale Americii acum 20 de ani şi susţin lupta împotriva corupţiei, susţin autonomia justiţiei. Ca atare, consider neavenite, un abuz de putere, declaraţiile lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu. Şi solicit demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Acesta nu mă reprezintă, nu-i reprezintă nici pe alegătorii care m-au votat, aşa cum nu reprezintă foarte mulţi oameni cinstiţi din această ţară. (Aplauze.)
Florin Iordache Mulţumesc. Domnul deputat Munteanu, liderul Grupului PSD, procedură. Vă rog.
Nicolae Neagu Pe procedură, domnule preşedinte. Pentru că... şi totuşi nu putem chiar aşa, rapid, nu ca declaraţie politică. Dar eu am înţeles, ca şi majoritatea colegilor, şi nu doar cei din PNL au înţeles, că atât domnul preşedinte Dragnea, cât şi domnul preşedinte Tăriceanu s-au exprimat în numele Parlamentului României. Eu fac parte din Parlamentul României. N-am fost întrebat, nu ştiu să fi existat o dezbatere pe fond. Iar, din alt punct de vedere, a ne face de lucru şi a interpreta ceea ce extrem, extrem de serios avertizează Departamentul de Stat american este o chestiune pe care nu o putem lăsa aşa. Motiv pentru care nu doar că mă delimitez, consideraţi că această acţiune trebuie îndreptată şi eu totuşi solicit...
Florin Iordache Reveniţi la procedură, domnule...
Nicolae Neagu ... solicit majorităţii parlamentare să ia în considerare acest lucru şi el să fie remediat. Nu intrăm într-o discuţie pe fond a problemei, dar nu putem pune sub îndoială acest Parteneriat Strategic, atâta timp cât nu cu mult timp în urmă, aici, în Cameră, am votat şi o lege prin care dotăm armata cu armament extrem de important pentru România. Eu cred că trebuie făcută o corecţie cât se poate de rapid. Ne delimităm complet, cu atât mai mult cu cât... (Voci suprapuse.)
Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule deputat.
Nicolae Neagu ... doar chestiunile de justiţie şi chestiunile de acord şi de principiu...
Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Stanciu-Viziteu. Tot pe procedură, bănuiesc. Şi dumneavoastră vă delimitaţi, nu? Nu ştiu... Care e procedura? Vreau să-mi precizaţi procedura. Vă rog.
Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Mulţumesc, domnule preşedinte. Mă bucur că sunteţi riguros. Invoc art. 149 alineatul... toate alineatele, prin care orice deputat poate să ia cuvântul în afara ordinii de zi pe probleme de ordin personal. Cât îl citiţi dumneavoastră, vă spun că, personal, mă simt ofensat de poziţia celor doi preşedinţi, de ieri, şi nu cred că este în numele meu sau al vreunui coleg din USR. Şi solicit pe această cale celor doi preşedinţi să se delimiteze clar de acest mesaj şi să spună că a fost în numele lor, şi nu în numele Parlamentului. Pentru că mesaje în numele Parlamentului se adoptă prin procedură, menţionată în legea organică a activităţilor comune. Mulţumesc. (Aplauze.)
Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Vîlceanu Dan. Tot procedură, da, domnule deputat? Vă rog.
Dan Vîlceanu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor, Eu cred că mai mult decât faptul că ar trebui să ne delimităm cu toţii de mesajul pe care cei doi preşedinţi - Dragnea şi Tăriceanu - l-au dat ieri, cred că trebuie să cerem împreună ca această eroare majoră pe care cei doi preşedinţi au făcut-o să fie îndreptată. Şi, pentru că şi-au permis să dea comunicate în numele Parlamentului României, fără ca Parlamentul să adopte o rezoluţie sau să adopte o poziţie în legătură cu ce au spus dânşii ieri, cred că este de datoria noastră, a tuturor, să reiterăm, de la acest microfon, încrederea noastră şi ataşamentul nostru faţă de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite şi faptul că România...
Florin Iordache Procedură, domnule deputat...
Dan Vîlceanu ... este un prieten al Americii şi America - un prieten al României şi trebuie să...
Florin Iordache Vă mulţumesc.
Dan Vîlceanu ... respectăm...
Florin Iordache Am înţeles, domnule deputat. Procedură... Dimineaţă, la declaraţii politice nu aţi venit. Domnul Bacalbaşa, vă rog. Îmi precizaţi procedura, domnule Bacalbaşa.
Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Rog papagalii statului paralel să respecte suveranitatea poporului român! (Aplauze.)
Florin Iordache Domnul Ion Stelian, USR. Vă rog, după domnul Stelian, domnul Munteanu, procedură.
Stelian-Cristian Ion Dau citire unor articole din Regulamentul Camerei Deputaţilor care sunt relevante în activitatea desfăşurată în cadrul acestei Camere. Art. 85 din Regulamentul Camerei Deputaţilor: "Camera Deputaţilor adoptă legi, hotărâri, moţiuni simple, mesaje, declaraţii, rezoluţii şi alte acte politice în prezenţa majorităţii deputaţilor, conform prevederilor prezentului regulament". Deci Camera Deputaţilor, da? Art. 142: "Preşedintele Camerei, la cererea unui deputat sau din proprie iniţiativă, poate să facă declaraţii oficiale, cu consultarea Camerei, cu privire la informaţiile vădit inexacte - inclusiv omisiuni, deformări etc. - privind lucrările Camerei sau asupra comentariilor, care ar putea aduce atingere imaginii instituţiei parlamentare". Asemenea reglementări le regăsim şi în Regulamentul Senatului. Sunt chestiuni care sunt foarte simple. Preşedinţii celor două Camere nu au dreptul să impună anumite declaraţii în nume propriu, de fapt, în numele Parlamentului sau în numele Camerelor pe care le reprezintă, fără să aibă un mandat din partea acestor Camere. E o faptă deosebit de gravă şi aceasta nu va rămâne fără niciun efect. Vor fi...
Florin Iordache Vă mulţumesc.
Stelian-Cristian Ion Vor fi efecte şi vom formula plângeri...
Florin Iordache Vă mulţumesc.
Stelian-Cristian Ion ... în acest sens. (Aplauze.)
Florin Iordache Domnul Márton Árpád. Vă rog.
Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Trebuie să-l felicit pe domnul Stelian, care, dintre antevorbitorii mei, a fost singurul care s-a conformat Regulamentului Camerei Deputaţilor, pentru că tot conform Regulamentului nostru, orice persoană care cere cuvântul pe procedură, în primul rând, trebuie să citeze textul din Regulament în legătură cu care doreşte intervenţia. Eu am auzit multe declaraţii, într-adevăr, declaraţii politice, de la acest microfon. N-am prea înţeles ce se doreşte. Eventual, doriţi să supunem votului, la votul final, declaraţia celor doi preşedinţi? Că asta este o solicitare de procedură. Şi, dacă doriţi, se poate supune votului şi devine oficial declaraţia Parlamentului. Doriţi sau nu? (Aplauze.)
Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Turcescu. Vă rog. Tot pe procedură? Dar aş vrea să-mi invocaţi articolul, domnule deputat, ca să nu fiu obligat să vă opresc. Vă rog.
Robert-Nicolae Turcescu Domnule Iordache, Eu vă întreb aşa, simplu, pe dumneavoastră: cât aveţi de gând să mai conduceţi dumneavoastră sau alt coleg şedinţele Camerei Deputaţilor, iar condamnatul penal Liviu Dragnea...
Florin Iordache Pe procedură, domnule deputat...
Robert-Nicolae Turcescu ... care e preşedintele Camerei, să nu fie prezent? Şi vă mai spun un lucru - foarte clar. Dumneavoastră, Florin Iordache, vi se pare firească declaraţia făcută ieri, semnată în numele Parlamentului României, de cei doi, de Dragnea şi de Tăriceanu? Ceea ce spunem noi de la acest microfon este simplu. Şi anume că Liviu Dragnea, condamnatul penal Dragnea trebuie să plece din fruntea Camerei Deputaţilor. Asta e clar! (Aplauze.)
Florin Iordache Domnul deputat Moldovan. Vă rog, domnule deputat. Să-mi invocaţi procedura. Că bănuiesc că tot pe procedură, da?
Sorin-Dan Moldovan Mulţumesc, domnule preşedinte. Art. 151 alin. (1). Tot invocaţi procedura, aici. Păi, tocmai procedura a fost încălcată ieri de preşedinţii celor două Camere care au făcut declaraţii şi nu au urmat procedura stabilită în Regulament. Vă rog frumos să-i chemaţi, domnule Iordache, pe domnul Liviu Dragnea... sau cel puţin măcar pe domnul Liviu Dragnea, şi să-l trageţi puţin de urechi, că a încălcat procedura.
Florin Iordache Da. Domnul deputat Movilă Petru, Grupul PMP. Tot procedură, domnule Movilă, da?
Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, În primul rând, aş vrea să rog preşedintele de şedinţă să atragă atenţia unor colegi că nu ştiu dacă avem colegi în sală papagali. Probabil toţi care suntem aici am urmat un sistem democratic de a fi aleşi, şi n-am venit cu pluta nici pe Lacul Belina, nici pe alt curs de apă. Este inadmisibil acest lucru în Parlamentul României. Şi eu vă solicit acest lucru, ca un parlamentar care întotdeauna şi-a respectat colegii, să nu mai admitem asemenea formulări. Al doilea lucru important. Domnule preşedinte, Vreau să vă spun, ca membru al Parlamentului, că nu mă regăsesc în declaraţia semnată de domnul preşedinte Dragnea, care cred că a semnat-o ca preşedinte PSD, şi domnul Tăriceanu, ca preşedinte ALDE. Pentru că, din ce îmi amintesc, pe procedurile parlamentare, plenul Camerei Deputaţilor, plenul Senatului sau în comun nu am discutat...
Florin Iordache Da. Mulţumesc, domnule deputat.
Petru Movilă ... nu am dezbătut. Şi pe viitor, vă rog să nu mai avem asemenea derapaje. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Domnul deputat Cupşa. Vă rog, domnule deputat.
Ioan Cupşa Mulţumesc, domnule preşedinte. Pe procedură, într-adevăr. Este evident pentru oricine a citit Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, Regulamentul activităţilor comune ale Parlamentului României, că... ceea ce au făcut cei doi preşedinţi, în cursul zilei de ieri, respectiv domnul Dragnea şi domnul Tăriceanu, este o încălcare a atribuţiilor care le revin. În acord cu art. 13 pct. 23 din Regulamentul activităţilor comune, doar Parlamentul susţine acest lucru. Camerele reunite într-o şedinţă comună pot să adopte decizii sau declaraţii politice. În mod evident, şi-au încălcat atribuţiile. Pentru că suntem în Camera Deputaţilor, preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea, şi-a încălcat în mod evident atribuţiile pe care i le-a stabilit regulamentul nostru. Art. 34 arată limitativ care sunt atribuţiile preşedintelui acestei Camere. Domnul Dragnea nu avea deci vreo atribuţie, în calitatea sa de preşedinte, nici într-un caz, să adopte decizii, să le susţină şi să le şi comunice unor parteneri strategici ai României. Sigur, în mod necesar, atunci când unul dintre noi încalcă regulamentul Camerei, ar trebui să i se angajeze şi răspunderea disciplinară. Se pune însă întrebarea: ce ar fi dacă l-am sancţiona pe domnul Dragnea şi sancţiunea aplicată ar fi aceea de a nu se prezenta la una dintre...
Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule deputat.
Ioan Cupşa Permiteţi-mi să termin, domnule preşedinte.
Florin Iordache Păi...
Ioan Cupşa Remarcaţi că intervenţia mea este perfect regulamentară, este motivată - în drept. În fapt...
Florin Iordache Şi eu v-am dat cuvântul regulamentar.
Ioan Cupşa Lăsaţi-mă încă 15 secunde şi voi încheia. Deci subliniez. Ce-ar fi dacă am atrage răspunderea disciplinară a domnului preşedinte Dragnea? Ce-ar fi dacă i-am aplica sancţiunea disciplinară de a nu se putea prezenta la una dintre şedinţe? Pentru că este o sancţiune, cum vă spuneam, regulamentară. Şi care ar fi urmarea? Pentru că domnul Dragnea nu ne onorează cu prezenţa. Remarcaţi un lucru, dragi colegi, nu cred că la o şedinţă din 10, preşedintele acestei Camere a fost prezent; şi în felul acesta...
Florin Iordache Vă mulţumesc.
Ioan Cupşa ... îşi onorează funcţia şi ne onorează şi pe noi. Mulţumesc.
Florin Iordache Eu vă mulţumesc. Stimaţi colegi, Eu vreau să vă reamintesc că, potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, lit. i), preşedintele Camerei Deputaţilor reprezintă Camera Deputaţilor în relaţiile externe, pe toată durata mandatului său. Vă propun, stimaţi colegi, la vot, sistarea discuţiilor pe acest subiect. (Vociferări. Rumoare.) Vă rog. Rog colegii care discută pe procedură să invoce articolul pe procedură, ca să nu fiu obligat să-i opresc. Vă rog, domnul Benga. Domnul Benga, USR. Vă rog. Invocaţi-mi articolul... Vă rog.
Tudor - Vlad Benga Domnule Árpád, dumneavoastră - legat de art. 87 alin. (5) - "Alte propuneri sau documente decât cele din domeniul legislativ se transmit Biroului permanent, pentru a fi incluse în proiectul ordinii de zi, cu cel puţin două zile înainte de şedinţa Comitetului liderilor grupurilor parlamentare, dacă prin lege, prin prezentul regulament sau prin hotărâre a Camerei Deputaţilor nu se prevede un termen mai scurt". Ceea ce spuneţi dumneavoastră, că putem azi să supunem la votul final declaraţiile aiurea a doi domni cu probleme penale este absurd. Nu putem face lucrul acesta, conform regulamentului. (Aplauze.)
Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul deputat Giugea. Tot procedură, da?
Nicolae Giugea Domnule preşedinte, Fac trimitere la toate articolele din Regulament la care se vor conforma ceea ce voi spune eu. Să ştiţi că bunicii mei s-au prăpădit uitându-se pe cer că vin americanii, convinşi că vin americanii. Tata are 82 de ani. Şi acum crede în americani. N-a crezut niciodată în sistemul pe care îl perpetuaţi dumneavoastră. Partidul dumneavoastră s-a născut pe 8 mai 1921.
Florin Iordache Procedură, domnule deputat.
Nicolae Giugea Da, exact pe procedură.
Florin Iordache Procedură. Spuneţi-mi procedura.
Nicolae Giugea Să ştiţi că nu am candidat pe liste alături de Liviu Dragnea. Nu am candidat pe o listă pe care şi-a pus semnătura Liviu Dragnea sau Constantin-Anton-Călin Popescu-Tăriceanu.
Florin Iordache Domnule deputat, procedură. Spuneţi-mi procedura.
Nicolae Giugea Da? Nu mă reprezintă pe mine nici Liviu Dragnea, nici Popescu-Tăriceanu. Nu sunt de acord cu ce au făcut şi vă cer exact să puneţi în aplicare regulamentul referitor la acest abuz de putere...
Florin Iordache Vă mulţumesc.
Nicolae Giugea ... pe care l-au avut.
Florin Iordache Eu vă mulţumesc. Domnul Gigel Ştirbu. Vă rog, domnule deputat. Tot procedură, da?
Gigel-Sorinel Ştirbu Mulţumesc, domnule preşedinte. Art. 151 alin. (1). Domnule preşedinte, Acum, ştiţi destul de bine, de fapt ştiţi mai bine ca mine că, cu cât trece timpul peste această instituţie, cu atât regulamentele, cutumele şi statutul acestei instituţii sunt călcate în picioare. Într-adevăr, preşedintele acestei Camere reprezintă Camera. Dar preşedintele acestei Camere reprezintă această instituţie atunci când are întrevederi cu omologii Domniei Sale, atunci când pleacă într-o delegaţie, atunci când reprezintă fizic această instituţie. Preşedintele acestei Camere, acestei instituţii nu poate să semneze o declaraţie de o asemenea importanţă, chiar şi conform Regulamentului Camerei, domnule preşedinte, prin care să spună că reprezintă tot Parlamentul, toţi deputaţii din această instituţie. Şi dumneavoastră ştiţi destul de bine că am dreptate. Sunteţi la al cincilea mandat, sunteţi un om cu mare experienţă. Şi n-aş vrea să fiu pus în situaţia dumneavoastră de astăzi. De aceea, eu vă informez aici pe toţi cei care sunteţi prezenţi că voi face un apel către toţi liderii partidelor de opoziţie, să semneze o declaraţie prin care să se delimiteze de această eroare făcută de preşedinţii celor două Camere. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Leoreanu.
Laurenţiu-Dan Leoreanu Mulţumesc, domnule preşedinte. Art. 13 pct. 23 din Regulamentul comun prevede foarte clar cine şi cum face aceste declaraţii politice. În schimb, eu voi urma procedura pe care a urmat-o şi domnul Liviu Dragnea. În sensul în care vreau să afirm cu tărie faptul că, ca deputat al Partidului Naţional Liberal, susţin cu tărie Parteneriatul Strategic, independenţa justiţiei şi sigur mă dezic de acest demers făcut în nume propriu, pe persoană fizică. Şi, de aceea, aş ruga majoritatea parlamentară, întregul Parlament, să se dezică de acest comunicat făcut de preşedinţii celor două Camere şi să revenim la o situaţie de normalitate.
Florin Iordache Vă mulţumesc.
Laurenţiu-Dan Leoreanu Iar domnul Liviu Dragnea să-şi urmeze cursul firesc al vieţii, adică printr-un prim pas, al demisiei din fruntea Camerei Deputaţilor. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Florin Iordache Domnul deputat Andronache. Gabriel Andronache. Vă rog, domnule deputat.
Gabriel Andronache Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Şi vreau să risipesc o confuzie pe care inclusiv dumneavoastră, din păcate, încercaţi s-o induceţi aici, acum. Şi anume că dreptul de a reprezenta Camera Deputaţilor, ca atribuţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, este unul şi acelaşi lucru cu dispoziţia din Regulamentul activităţilor comune referitoare la adoptarea de declaraţii sau alte acte - spune acel punct - cu caracter politic. În mod evident, citind conţinutul comunicatului care în mod clar are elemente ce ţin de o declaraţie politică sau un alt act de poziţie cu caracter politic al Parlamentului României, rezultă că preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului României au încălcat Regulamentul activităţilor comune. Ca atare, tot în acel Regulament veţi regăsi clar scris că este atributul Parlamentului de a pune în aplicare Statutul deputaţilor şi al senatorilor, în sensul în care a fost săvârşită o încălcare de regulament, adică o abatere disciplinară. Este absurd ca preşedintele Camerei Deputaţilor să săvârşească abateri disciplinare, când el ar trebui să fie...
Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule deputat.
Gabriel Andronache ... garantul respectării regulamentului. Solicităm sancţionarea domnului Dragnea, pentru că în mod evident a încălcat regulamentul. Mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul deputat Drulă.
Cătălin Drulă Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Invoc art. 151 din Regulament. O problemă personală. O problemă personală că domnul Dragnea şi domnul Tăriceanu au vorbit în numele meu, fără să mi se ceară opinia în vreun fel, fără să ni se ceară niciunuia dintre noi. Mandatul de reprezentare al preşedinţilor Camerelor este în limitele delegării date prin consultarea plenului. Deci este un abuz. Este probabil chiar o faptă penală, un fals în declaraţii. Aceşti doi domni şi-au asumat o declaraţie, în numele Parlamentului, ca instituţie. Vom semna această declaraţie împreună cu toţi colegii din opoziţie şi sper că şi cu cei din majoritate care sper să nu se lase în acest fel călcaţi în picioare şi să accepte o declaraţie, în numele lor, asupra căreia nu au fost consultaţi sub nicio formă. Şi repetăm. Şi noi, cei din USR, şi sperăm că toată lumea de aici. Această declaraţie nu este în numele nostru. Noi susţinem Parteneriatul Strategic cu America.
Florin Iordache Domnul deputat Seidler Cristian.
Cristian-Gabriel Seidler Domnule preşedinte, Invoc art. 85 din Regulamentul Camerei Deputaţilor care spune că - şi citez - "Camera Deputaţilor adoptă legi, hotărâri, moţiuni simple, mesaje, declaraţii, rezoluţii şi alte acte politice în prezenţa majorităţii deputaţilor, conform prevederilor prezentului regulament". Ceea ce, evident, nu s-a întâmplat. Mă bazez în alocuţiunea mea şi pe o declaraţie pe care acest Parlament în schimb a adoptat-o, atunci când domnii Dragnea şi Tăriceanu doreau să-şi exprime şi să-şi arate supremaţia. Şi citez din Declaraţia adoptată de Parlament: "Parlamentul nu va accepta pe viitor să fie redus la condiţia de spectator al unor decizii politice care se iau după criterii netransparente". Este exact ceea ce s-a întâmplat, din păcate, în ciuda Declaraţiei adoptate de către Parlament. (Aplauze.)
Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul deputat Roman.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Procedură. Art. 151. Mi-aş fi dorit din suflet ca astăzi de la tribuna Parlamentului să discutăm sau să adoptăm o declaraţie politică a Parlamentului României despre actul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Stimaţi colegi, Vreau să vă reamintesc că în urmă cu aproape 100 de ani, o delegaţie avându-i în frunte pe Vasile Goldiş, Alexandru Vaida-Voevod, episcopii Miron Cristea şi Iuliu Hossu... (Vociferări.) Dragii mei, e drept, haideţi să vorbim despre statul român, dacă vrem. Să vorbim despre România dodoloaţă. De ce aruncaţi în derizoriu România dodoloaţă? De ce aruncaţi în derizoriu ceea ce au făcut înaintaşii noştri în urmă cu 100 de ani, vorbind astăzi de la microfon despre papagali?
Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule deputat.
Florin-Claudiu Roman Jenant... (Aplauze. Vociferări. Rumoare.)
Florin Iordache Domnul deputat Oprea Dumitru.
Dumitru Oprea Poate că spun o noutate pentru foarte mulţi colegi din Parlamentul României. Universitatea din Iaşi a fost reprezentată în Parlamentul României, ca entitate distinctă, şi Legile educaţiei erau reglementate numai de mediul academic. Universitatea din Iaşi este una dintre cele care au stabilit parteneriate strategice educaţionale cu mult timp înainte de a se întâmpla în structurile noi de după 1990, adică pe vremea comunismului. Parteneriatul Strategic pe care România l-a dobândit este anulat de doi numiţi parlamentari care umilesc toate performanţele cadrului educaţional. Universitatea din Iaşi are peste 250 de parteneriate internaţionale, de multe ori colegii spunând că este mai puternică instituţia decât Ministerul Afacerilor Externe.
Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule deputat.
Dumitru Oprea Nu, nu, daţi-mi voie să... îmi mulţumiţi... un pic mai târziu.
Florin Iordache Păi, domnule deputat, haideţi să ne încadrăm... v-am dat pe procedură...
Dumitru Oprea Ne încadrăm, dar ce, ei s-au încadrat în vreo lege, domnule? S-au încadrat în vreo lege? Mi-au cerut mie voie? (Vociferări.) Nu, domnule..., nu... Este de acum... Dumneavoastră aveţi grabă cu papagalii...
Florin Iordache Domnule deputat, vă rog frumos, continuaţi...
Dumitru Oprea Deci...
Florin Iordache Finalizaţi...
Dumitru Oprea ... daţi-mi voie să mă dezic de o astfel de reprezentare şi în condiţiile acestea România să intre acolo unde este ea de drept - în rândul ţărilor civilizate care beneficiază de un astfel de parteneriat strategic, nu de ceea ce cer cele două...
Florin Iordache Domnul...
Dumitru Oprea ... persoane.
Florin Iordache Mulţumesc.
Florin Iordache Domnul deputat Simionca.