27 noiembrie 2017 – Primirea de răspunsuri la interpelările adresate membrilor Guvernului.

Florin Iordache Vă rog să luaţi loc, să putem continua şedinţa consacrată răspunsurilor la interpelări. Domnul Daniel Gheorghe are o interpelare adresate Ministerului Transporturilor. Domnule Dragoş Titea, vă rog. Domnul Titea să vă prezinte şi dacă aveţi ceva de spus? Domnul Titea. Înţeleg că o şi depuneţi...

Florin Iordache Vă rog, domnule deputat. I-aţi depus-o şi în scris. Da, vă rog.

Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc pentru răspuns. Sper ca în cel mai scurt timp acest obiectiv să fie dus la bună îndeplinire. Este o chestiune, cum ştiţi, care ţine de siguranţa traficului şi siguranţa cetăţenilor care se deplasează în acea zonă. Nu are niciun fel de conotaţie de altă natură, iar atunci când vine vorba de siguranţa oamenilor, aceasta cred că trebuie să fie pusă pe primul plan.

Florin Iordache Mulţumesc. Următoarea. Domnul Petru Movilă are o interpelare adresată Ministerului Transporturilor. Nu este prezent. Vă rog, domnule secretar de stat, o depuneţi. Următoarea. Tot domnul Petru Movilă are o interpelare adresată Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Este prezentă doamna secretar de stat Toader. Nu este prezent domnul Movilă. Vă rog, doamnă secretar de stat, să o depuneţi în scris. Domnul Tinel Gheorghe are o interpelare adresată Ministerului Finanţelor Publice. Domnule Ghizdeanu, vă rog.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Tinel. Vă rog, domnule deputat.

Tinel Gheorghe Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Interpelarea mea era legată de faptul că vom asista sau asistăm deja la intrarea în faliment, în incapacitate de plată a primului oraş din România, oraşul Fierbinţi, şi asta datorită faptului că se manifestă la nivel central o lipsă de responsabilitate crasă. Fierbinţiul a împrumutat, domnule secretar de stat, acum doi ani, 160 de miliarde, cu avizul, cu aprobarea Ministerului de Finanţe, în condiţiile în care bugetul lor nu depăşeşte undeva la 60 de miliarde. Or, dumneavoastră nu puteţi să fugiţi de responsabilitatea aceasta! Eu înţeleg că din punct de vedere politic nu vă interesează şi că aţi lăsat autorităţile locale să facă ce vor ele, dar responsabilitatea controlului, a modului cum se cheltuieşte banul public, e şi a dumneavoastră, nu numai a Curţii de Conturi. Da, m-am adresat dumneavoastră, Ministerului Finanţelor, dar în egală măsură m-am adresat şi Curţii de Conturi, pentru că la ce se întâmplă acolo, jaful pe banul public, nu puteţi să asistaţi nepăsători, să veniţi la tribuna Parlamentului şi să spuneţi: "Domnule, pardon, este autonomie, este responsabilitatea lor!". Păi, dumneavoastră de ce mai existaţi atunci, Ministerul Finanţelor?!

Florin Iordache Vă mulţumesc. Următoarea interpelare, adresată tot Ministerului Finanţelor, de doamna deputat Prună Cristina. Este? Da, este. Domnul Ghizdeanu. Vă rog.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă doamna deputat vrea să intervină? Vă rog, doamnă deputat. Vă rog, domnule director, îi şi daţi... îi daţi doamnei deputat răspunsul. Vă rog, doamnă deputat.

Cristina-Mădălina Prună Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte de şedinţă. M-ar fi interesat să ştiu exact care au fost aceste avertismente, dar şi cuantumul amenzilor care au fost acordate de Ministerul Finanţelor Publice şi lista ministerelor şi a companiilor. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. A fost prezentat răspunsul doamnei deputat. Mulţumesc. Mergem mai departe. Din partea Ministerului Educaţiei Naţionale, domnul Petru Andea, secretar de stat. Vă rog, aveţi un răspuns pentru domnul deputat Daniel Gheorghe.

Florin Iordache Domnule deputat, vă rog.

Andrei Daniel Gheorghe Vă mulţumesc, domnule secretar de stat. Ştiţi că am un mare respect pentru dumneavoastră, domnule profesor Petru Andea, şi ştiu că sunteţi unul dintre oamenii pentru care aceste valori creştine contează cu adevărat în spaţiul public românesc. Ceea ce mi s-a părut absolut ciudat îl reprezintă felul în care sunt dispuse cele două chestiuni abordate în studiu: pe de o parte, creştinismul şi valorile creştine în Europa, iar pe cealaltă parte, islamul şi expansiunea sa. Dacă la creştinism avem o abordare mai curând relativistă şi mai restrânsă, care nu ţine cont de faptul că trăim într-o civilizaţie creştină, că suntem un continent, suntem o civilizaţie, o societate întemeiată pe valorile moştenite de la Hristos, iar cealaltă - aspectul pe undeva, mai academic, şi mai laborios, şi mai bine fundamentat, după părerea mea, din punctul de vedere al ceea ce înseamnă modul de prezentare a unui domeniu, al islamului şi al impactului pe care l-a avut în vremea respectivă. Aici eu cred că există o problemă, în ceea ce înseamnă planurile cadru şi programa şcolară. Şi ar trebui ca dumneavoastră, cei din minister, să fiţi mai atenţi în momentul în care se propun anumite teme de studiu. De ce spun asta? Pentru că în momentul în care educaţia poate fi într-un fel manipulată prin diverse mijloace care ţin, îmi permit să spun, de corectitudine politică, deoarece cred că acest rol pe care islamul îl primeşte în acest context nu este determinat nici de un element de cultură generală necesară elevilor de clasa a V-a, în speţă, nu este determinat nici de o cerere a comunităţii musulmane - de altfel, foarte loială statului român, de la noi din ţară -, ci ţine pur şi simplu de acest mental al lumii noi, al lumii corect politice, al lumii care se debarasează treptat de valorile şi de rădăcinile creştine. Şi aici, dumneavoastră, cei din minister, trebuie - îmi pare rău s-o spun - trebuie să aveţi grijă să vedeţi cine şi în ce fel inserează în manuale aceste chestiuni care pe undeva pot determina mentalitatea pe termen mediu şi lung a tinerilor. Eu, personal, mi-aş dori ca în aceste manuale şcolare tinerii şi copiii să cunoască şi rolul pe care l-a avut poporul român în civilizaţia creştină, să cunoască despre sfinţii români, despre martirii români, să cunoască prezenţa în implicarea Principatelor Române - Ţara Românească, şi Moldova, şi Transilvania - la cruciade, în special cruciadele târzii. De asemenea, mi s-ar părea pe undeva esenţial, decât să acceptăm astfel de norme ideologice corect politice, ca tinerii să cunoască cum un copil de vârsta lor - şi mă refer la Matei Brâncoveanu...

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule deputat.

Andrei Daniel Gheorghe fiul domnului... Ţării Româneşti, s-a jertfit pentru credinţa creştină. Aşadar, cred că trebuie avută mare grijă şi trebuie să ţinem cont care sunt realităţile şi valorile pe care se întemeiază societatea românească. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Din partea Ministerului Cercetării şi Inovării, este prezent domnul secretar de stat, nu este prezent domnul deputat. Vă rog să-i daţi în scris. Din partea Ministerului Sănătăţii, la fel. Este vorba de un Acord între Ministerul Sănătăţii şi centrele de transplant din Italia. Vă rog să daţi în scris, domnului deputat, răspunsul. Din partea Ministerului Afacerilor Externe, este prezent domnul secretar de stat. Nu este prezentă, din păcate, domnule secretar de stat, nu este prezentă doamna deputat. Şi atunci, vă rog să-i lăsaţi în scris. Din partea Ministerului Muncii... nici doamna deputat Cosma nu este prezentă. Şi îl rog pe domnul secretar de stat să lase secretariatului, pentru a fi distribuit, răspunsul. Iar din partea Ministerului Justiţiei, şi domnului Rădulescu, şi domnului Matei Dobrovie, le va fi transmis de secretariat şi de doamna secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul, răspunsul. Nemaifiind alte intervenţii, vă mulţumesc mult. Stimaţi colegi, declar şedinţa închisă. Mâine, zi de comisii. Ne vedem miercuri dimineaţă. La revedere! Şedinţa s-a încheiat la ora 17,30.