Petru Gabriel Vlase Începem şedinţa de vot final? Vă rog, vom face un vot de control. Vă rog, votaţi. Mulţumesc. Capitolul I. Proiecte de hotărâri ale Camerei Deputaţilor. 1. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de recomandare a Consiliului privind un Cadru european pentru programe de ucenicie de calitate şi eficace. Vot, vă rog. 252 de voturi pentru, 6 colegi care nu votează. Adoptat. 2. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea comună către Parlamentul European şi Consiliu - Rezilienţă, prevenire şi apărare: construirea unei securităţi cibernetice puternice pentru Uniunea Europeană JOIN. Vă rog să votaţi. Un coleg care nu votează. Adoptat. 3. Proiectul de Hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 125/2016 pentru aprobarea componenţei nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor. Vă rog să votaţi. 268 de voturi pentru, un coleg care nu votează. Adoptat. 4. Proiectul de Lege privind realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia. Comisia pentru buget propune adoptarea. Vă rog, vot. 10 abţineri, 252 de voturi pentru şi un vot contra. Adoptat. Vă rog, nu văd aici. Vă rog. Domnul Dîrzu.
Ioan Dîrzu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Alba Iulia şi 1 Decembrie reprezintă laitmotivul pentru care astăzi noi ne aflăm şi reprezentăm Parlamentul României. Monumentul Unirii reprezintă, de fapt, legătura între istorie şi viitor. Mulţumesc tuturor colegilor care au susţinut această iniţiativă! Vă mulţumesc dumneavoastră că aţi votat ca Monumentul Unirii să devină o realitate şi vă invit pe toţi, începând cu anul viitor, să fiţi alături de un nou moment, al legăturii între istorie şi viitorul naţiunii române. Vă felicit şi vă mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Domnul Roman.
Florin-Claudiu Roman Doamnelor şi domnilor colegi, În numele Grupului Partidului Naţional Liberal, vreau să le mulţumesc şi eu tuturor colegilor care au votat astăzi pentru acest proiect de lege. Eu compar ziua de astăzi cu momente la fel de importante în istoria naţiei române, cu acea solidaritate şi unanimitate a Parlamentului, în cazul intrării în NATO, şi cu un al moment la fel de important, aderarea la Uniunea Europeană. Cred că atunci când există teme majore pentru români şi istoria românilor, cu toţii putem să facem ceea ce trebuie pentru ţară. Anul viitor, Alba Iulia va fi cel mai important loc din România. La 1 decembrie, cu toţii, ne dorim, în unitate, să cinstim ceea ce au făcut, în urmă cu 100 de ani, înaintaşii noştri. În urmă cu zece luni, depuneam primele amendamente pentru Monumentul Unirii; au fost, din păcate, respinse. Continuam cu acea formulă de protest de grevă japoneză, care a stârnit pentru unii colegi zâmbete, pentru alţii preţuire. Le mulţumesc tuturor! Mi-au dat puterea să merg mai departe! Am atras atenţia, încă din primăvară, că, pentru a realiza acest monument, e nevoie e o lege, şi nu de o alocare de la Ministerul Culturii, pentru că, din păcate, nu aveam prevăzuţi acei bani în buget. Am vorbit despre acest lucru, câteodată poate chiar deranjând, timp de zece luni. Am ajuns, din păcate, şi la acea formă extremă de protest pe care, sigur, mulţi au ironizat-o, dar vreau să vă spun că, atunci când intri într-o formă de protest, ai un obiectiv. După ce am anunţat acea formă de protest, am avut o discuţie cu preşedintele Camerei Deputaţilor, cu domnul Dragnea, şi am convenit că acest lucru poate fi rezolvat şi am spus tot atunci că ar fi un lucru mare pentru români; am renunţat la acea formă de protest şi după discuţia cu şeful meu de partid, domnul Orban, şi mă bucur că astăzi, în sfârşit - şi vă mulţumesc tuturor pentru asta! - putem vorbi de naşterea Monumentului de la Alba Iulia, care nu înseamnă o simplă piatră, aşa cum spun unii, înseamnă un monument sacru pentru memoria eroilor noştri, 22 de metri înălţime în faţa Catedralei Încoronării din Alba Iulia. Vă mulţumesc tuturor pentru votul de astăzi. Doamne, ajută! (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnule Olar, aţi avut deja un reprezentant al grupului. Îi dau cuvântul domnului Vosganian, să vă hotărâţi la PMP, pentru că sunteţi doi! Vă rog, domnule Vosganian. Domnul Daniel Constantin. Dacă-i cedaţi dumneavoastră, nu mă pot opune.
Daniel Constantin Mulţumesc, domnule preşedinte. Voiam doar să le mulţumesc şi să-i felicit pe toţi colegii din Camera Deputaţilor pentru că au votat aproape în unanimitate un proiect de lege pe care l-am iniţiat personal în anul 2015, în luna martie, la care au aderat imediat colegi din PSD, din Partidul Conservator, la vremea respectivă, cărora vreau să le mulţumesc, şi din Partidul Naţional Liberal. Practic, astăzi, prin votul dumneavoastră, al tuturor, n-aţi făcut altceva decât să transformaţi acest monument, dintr-o datorie pe care o aveam la nivel naţional, nu numai pentru cei care sunt din Alba Iulia, într-o realitate de care România şi urmaşii noştri au nevoie. Încă o dată, vă mulţumesc şi vă felicit!
Petru Gabriel Vlase Domnul Codreanu.
Constantin Codreanu Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Distinşi colegi, Vă felicit şi vă mulţumesc şi eu pentru acest vot pe care l-am dat astăzi. Mi-aş fi dorit să fie un vot dat în unanimitate, pentru că sunt convins că anul în care vom marca Centenarul Marii Uniri şi orice fapt şi orice gest pe care îl asociem acestei sărbători trebuie să aducă unitate şi trebuie să ne facă să înţelegem că doar împreună suntem mai puternici. În acelaşi timp, mi-aş dori ca un vot similar să se dea atunci când vom vorbi despre aspecte mult mai pragmatice, pentru a celebra Centenarul Marii Uniri, pentru că, dincolo de orice, nu trebuie să uităm faptul că, în 2018, atunci când vom sărbători cei 100 de ani de la Marea Unire, singurul mod în care îi putem marca, cu adevărat implicaţi, este prin pregătirea reunificării, prin pregătirea reunirii celor două state româneşti, prin pregătirea reeditării acelui act istoric de la 1918. Închei prin a-i saluta o dată în plus pe concetăţenii mei din Republica Moldova, domnii parlamentari, le spun bun venit în Parlamentul României, pentru că este şi parlamentul dumneavoastră, şi sper că în 2018 vom reuşi să transpunem în fapt doleanţele românilor de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv proiecte pragmatice, aşa cum vă spuneam, unul dintre ele fiind acel proiect iniţiat de colegii mei, domnii deputaţi Petru Movilă şi Marius Paşcan, Autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, şi vreau să cred că vom avea, aşa cum vă spuneam, parte de unitate. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Domnul Vosganian.
Varujan Vosganian Mulţumesc foarte mult. Mă bucur că gestul meu de politeţe a contribuit la caracterul convingător a ceea ce vreau să spun, pentru că unele lucruri s-au spus înainte de mine. În primul rând, aş vrea să evoc faptul că Marea Unire înseamnă, în primul rând, reîntregirea spirituală a românilor de pe toate frontierele noastre şi îi am în vedere aici şi pe românii din Bucovina de Nord, pe cei din Valea Timocului, şi pe cei din actuala Republica Moldova. Dar aş vrea să mai adaug ceva. Stimaţi colegi, Sigur că noi ne felicităm că o să apară un monument în urma voturilor noastre, dar, vă rog să mă credeţi, în afară de un orgoliu local şi îndreptăţit al colegilor noştri din judeţul Alba, acest monument nu este pentru noi decât un semnal de veghe că adevărata unire, în profunzimea ei, nu s-a îndeplinit. România, în străfundurile ei, încă nu este unită! Există diferenţe mari între satele şi oraşele României! Există uneori o atitudine arogantă a Capitalei, care este cam prea departe uneori de ţara pe care o administrează. Există diferenţe mari între provinciile româneşti! Aşadar, sărbătoarea cu adevărat a Unirii înseamnă o Românie echilibrată, o Românie omogenă, o Românie solidară! Şi, într-adevăr, aşa este - aş fi vrut să spun şi eu acest lucru -, aş vrea ca, pe lângă Monumentul acesta, al Marii Uniri, să avem şi monumentul Autostrăzii de la Ungheni la Târgu Mureş. Şi aici mă uit în primul rând la colegii mei din PSD, împreună cu care vom elabora Proiectul Legii bugetului. Eu vă spun, cu toată prietenia, stimaţi colegi din PSD, că s-ar putea să avem ceva probleme la votul bugetului, dacă în Proiectul Legii bugetului nu se includ, de data aceasta cu mai multă responsabilitate, fonduri pentru demararea construcţiei Autostrăzii de la Ungheni la Târgu Mureş. Şi vă rog să mă credeţi, v-o spun cu toată, cu toată seriozitatea! Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Domnul Pambuccian.
Varujan Pambuccian Mulţumesc, domnule preşedinte. Evident, grupul nostru parlamentar a votat pentru, pentru că, pentru noi, momentul 1 Decembrie reprezintă şi momentul prin care s-au consfinţit mecanismele de apărare ale drepturilor minorităţilor în România. Noi vrem să vă facem o propunere, ca anul viitor, de 1 decembrie, să ne reunim cu toţii la Alba Iulia, într-o adunare solemnă, la care să invităm şi toţi parlamentarii de origine română, din toate parlamentele naţionale ale lumii, şi toţi parlamentarii originari din România, din parlamentele naţionale ale lumii, pentru că sunt şi parlamentari care provin din rândul minorităţilor, care au devenit parlamentari în alte state astăzi. Cred că ar fi o sesiune solemnă care i-ar reuni pe toţi reprezentanţii naţiunii române de pretutindeni, ar fi un lucru cu adevărat pe măsura dorinţei de unire care a existat atunci, exprimată de Episcopul Hossu, prin Proclamaţia pe care a citit-o acolo. Vreau să vă spun, stimaţi colegi, că există pe YouTube Proclamaţia citită mult mai târziu, la senectute, de Episcopul Hossu, cu o voce tremurândă, de om în vârstă, dar cu aceeaşi însufleţire; merită să o căutaţi şi să-l auziţi pe cel care a citit acolo Proclamaţia. Merită ca în acest an care urmează, Proclamaţia citită de el să o share-uiţi în media electronică, pentru că un asemenea fel de a vorbi despre naţiunea română nu poate să facă decât bine tuturor. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Continuăm. 5. Proiectul de Lege privind externarea persoanelor decedate de religie mozaică din unităţile sanitare. Comisia pentru sănătate propune adoptarea. Vă rog să votaţi. O abţinere şi un coleg care nu votează. Adoptat. Domnul Vexler.
Silviu Vexler Doamnelor şi domnilor, În numele Comunităţilor Evreieşti din România, vă mulţumesc pentru votul dumneavoastră. Prin adoptarea aproape unanimă a acestui proiect de lege arătaţi, practic, un semn de respect pentru una din cele mai importante tradiţii ale comunităţilor noastre. Îmi fac şi o datorie de onoare, pentru că nu am reuşit ieri, să menţionez sprijinul pe care l-am primit din partea colegilor de la UDMR în realizarea iniţială a proiectului, să-i mulţumesc domnului Munteanu pentru înţelegere şi doamnei secretar general pentru bună-voinţa exagerată pe care a avut-o cu mine, domnului vicepreşedinte Vlase, pentru că a fost alături de fiecare dată şi nu în ultimul rând preşedintelui Camerei Deputaţilor pentru prietenia pe care ne-a arătat-o întotdeauna. Vă mulţumesc tuturor şi apreciez gestul dumneavoastră! (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Continuăm. 6. Proiectul de Lege pentru instituirea Zilei Minorităţilor Naţionale din România. Comisia pentru drepturile omului propune adoptarea. Vă rog să votaţi. 279 de voturi pentru, 4 abţineri, 2 colegi care nu votează. Adoptat. Vă rog, doamnă Săftoiu.
Ana Adriana Săftoiu Pe 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase. PNL a votat această lege cu inima deschisă şi crede că ziua pe care o vom celebra în curând trebuie să aibă în comun un singur sentiment: barátság, druzhba, Freundschaft, frayndshaft, dostluk, prijateljstvo, priatelstvo, přátelstvi, przyjaźń, barekamutyun, miqësi, filia, amalipen, haverut, amicizia, prietenie. Mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumim. Domnule Pambuccian?
Varujan Pambuccian Păi, ce să zic? Barekamut'yun. Vă mulţumesc foarte mult că aţi votat această lege şi este o bucurie că o avem votată în aceeaşi zi cu ziua în care am votat legea pentru monumentul de la Alba Iulia. Ele sunt împreună şi ele arată un lucru pe care l-am scris într-un proiect de lege care stă de prea mult timp în Cameră, împreună cu colegii noştri de la UDMR, că minorităţile naţionale din România sunt părţi constitutive ale naţiunii române. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc şi eu. Domnul Bichineţ. La legea anterioară ne-aţi invitat la Alba Iulia, domnule Pambuccian. La asta unde ne invitaţi să sărbătorim? La Ierusalim! Vă rog.
Corneliu Bichineţ Am să leg cele două proiecte de lege cumva şi vreau să vă spun că orice popor are momente astrale în istoria, în devenirea sa şi 1 Decembrie pentru noi nu este numai sărbătoarea naţională, este un moment extraordinar pe care îl vom marca aşa cum se cuvine. În legătură cu minorităţile, eu cred că aici este cadrul cel mai firesc, cel mai frumos, să recunoaştem toţi că în România toate minorităţile sunt tratate în mod corespunzător. M-am bucurat de intervenţia dumneavoastră, am apreciat dicţia colegei noastre de la PNL. Totuşi, aş vrea să vă spun ceva din suflet. Pentru mine ar fi un moment de bucurie maximă dacă la anul, la 1 decembrie, voi putea merge prin Alba Iulia cu domnul Kelemen Hunor şi vom putea cânta împreună "Noi suntem români". Mulţumesc. (Aplauze.) Să ştiţi, pentru că probabil nu aţi sesizat toţi, cu colegii noştri de la UDMR se poate şi convieţui, şi colabora. PSD s-a prins cel mai bine de treaba aceasta! (Râsete şi aplauze.) De asemenea, aş vrea să vă spun că, dacă cineva nu se poate bucura la 1 decembrie, măcar să nu fie trist! Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Domnule Kelemen Hunor, aveţi drept la replică. (Râsete.) Insist! Continuăm. 7. Proiectul de Lege pentru completarea art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice. Comisia pentru agricultură propune adoptarea. Vă rog, vot. Un coleg care nu votează. Adoptat. 8. Proiectul de Lege privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază; în procedură de urgenţă. Comisiile - pentru buget şi pentru industrii - propun adoptarea. Vă rog, vot. Un coleg care nu votează. Adoptat. 9. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor. Comisia pentru transporturi propune adoptarea. Vă rog, vot. 281 de voturi pentru, un coleg care nu votează. Adoptat. 10. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică. Comisia pentru transporturi propune adoptarea. Vă rog să votaţi. 278 de voturi pentru, un coleg care nu votează. Adoptat. 11. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 42/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Comisia pentru buget propune adoptarea. Vă rog, vot. 285 de voturi pentru, 2 colegi care nu votează. Adoptat. Procedură, domnul Oprea.
Dumitru Oprea Sistematic am votat şi puteţi verifica. Sunt cel care nu votează. Revizuiţi-vă formularea, fiindcă una este să nu votezi şi alta este să nu optezi. Deci vă rog să revizuiţi forma de adresare. Eu am votat, dar n-am optat!
Petru Gabriel Vlase Aveţi dreptate, domnule profesor! Eu, fiind inginer, am citit ce scrie aici - "nu votez". Deci schimbaţi aici formularea! 12. Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor forestiere, reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 764 din 14 decembrie 2016, publicată în Monitorul Oficial României, Partea I, nr.104 din 7 februarie 2017. Comisiile - pentru muncă, pentru agricultură şi juridică - propun adoptarea. Vă rog, vot. 278 de voturi pentru, un coleg care votează, dar nu optează. (Râsete.) 13. Proiectul de Lege pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)". Comisia pentru apărare propune adoptarea. Vă rog, vot. 279 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere. Adoptat. Vă rog să permiteţi domnului ministru al apărării să vă adreseze câteva cuvinte. Domnul ministru.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Tomac, explicarea votului.
Eugen Tomac Domnule preşedinte, Domnule ministru, Stimaţi colegi, Am votat cu toată convingerea pentru că în chestiuni de securitate nu e cale de întoarcere; există doar o singură soluţie, unanimitate. Şi mă bucur că acest lucru s-a întâmplat astăzi. Nu putem să discutăm sau să negociem chestiuni ce ţin de securitatea cetăţenilor României.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Benga.
Tudor - Vlad Benga Bună ziua! Dragi colegi, S-a vorbit astăzi mult şi despre unitate, şi despre diversitate, şi despre apărare şi am votat alături de majoritatea colegilor pentru acest sistem, care cred că este foarte important şi ne pune alături de partenerii noştri din NATO pe un eşafodaj important. De asemenea, am votat astăzi şi pentru alt proiect de lege, cel cu Ziua Minorităţilor şi m-am abţinut în ceea ce ţinea de Ziua de 1 Decembrie şi Monumentul de la Alba Iulia. Şi aceste trei probleme sunt, de fapt, legate. Şi să vă explic de ce sunt legate. (Vociferări.) Pentru că este nevoie de unitate, şi este nevoie de apărare şi pentru a fi apăraţi corespunzător avem nevoie de unitate, dar, din păcate, ceea ce se întâmplă este că, chiar în aceste zile, în apropierea datei de 1 decembrie, un alt proiect divizează major societatea. Sunt sute de mii de oameni - şi probabil vor fi milioane - care se opun unor proiecte, băgate pe repede-înainte şi care ne vor vulnerabiliza major...
Petru Gabriel Vlase Explicaţi votul! Domnule deputat, vă rog să explicaţi...
Tudor - Vlad Benga ...pe termen lung. E vorba de apărare, domnule preşedinte! (Vociferări.)
Petru Gabriel Vlase Explicaţi votul ăsta!
Tudor - Vlad Benga O societate nu se poate apăra corespunzător atunci când este vulnerabilă pe interior. Şi este vulnerabilă pe interior atunci când Justiţia nu este protejată şi independentă!
Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc.
Tudor - Vlad Benga Aşa că vă rugăm frumos să ţineţi cont de chestiunea aceasta! (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Dobre.
Victor Paul Dobre Mulţumesc, domnule preşedinte. Aşa cum am spus şi ieri, şi în intervenţiile precedente, Partidul Naţional Liberal a votat, în spiritul angajamentului nostru pentru siguranţa ţării, în spiritul angajamentului nostru faţă de Tratatul Atlanticului de Nord, în spiritul angajamentului nostru de a ne respecta obligaţiile, ca aliaţi. Vă asigurăm, domnule ministru, că vă vom sprijini în toate aceste demersuri. Ştiţi că nu aţi avut o problemă cu noi, aţi avut o problemă cu colegii dumneavoastră. Poate că de data aceasta o să fie mai înţelepţi! Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Continuăm. 14. Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 11/2017 privind organizarea şi funcţionarea Agentului guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, precum şi pentru Curtea de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, reexaminată la cererea Preşedintelui României. Comisiile - juridică şi pentru politică externă - propun adoptarea. Vă rog, vot. 272 de voturi pentru, un vot împotrivă, 7 abţineri. Adoptată. 15. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2017 pentru completarea art. 44 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, precum şi pentru modificarea şi completarea art. 26 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006. Comisiile - pentru agricultură şi pentru mediu - propun adoptarea. Vă rog să votaţi. 284 de voturi pentru, un coleg care votează şi nu optează. Adoptat. 16. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 12/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare. Comisiile - pentru muncă, pentru buget şi juridică - propun adoptarea. Vă rog, vot. 253 de voturi pentru, 26 de voturi contra, 5 abţineri, 2 colegi care nu votează. Adoptat. 17. Proiectul Legii prevenirii; procedură de urgenţă. Comisia pentru buget şi Comisia juridică propun adoptarea. Vă rog, vot. Procedură?
Eugen Nicolicea Da. Această lege cuprindea o inadvertenţă, şi anume faptul că anexa în care erau prevăzute contravenţiile făcea parte din corpul legii, dar modificarea ei se putea face prin hotărâre de Guvern, ceea ce era inacceptabil. Am încercat să facem corelarea, dar nu am reuşit, având în vedere faptul că sintagma "Anexa nr. 1" este de mai multe ori prevăzută în lege, fapt pentru care solicit retrimiterea la comisie, din partea Grupului PSD, pentru o săptămână; doar pentru a face aceste corelări, şi anume, ca anexa să fie aprobată şi să se poată modifica prin hotărâre de Guvern.
Petru Gabriel Vlase Vă rog, vot pentru retrimitere la comisie o săptămână. 175 de voturi pentru, 87 de voturi împotrivă, 4 abţineri, un coleg care nu votează. Legi ordinare. Respingeri. 18. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile. Vă rog, vot. Unanimitate. Aprobată respingerea. Capitolul III. Legi organice. Adoptări. 19. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor; lege organică. Comisia pentru muncă propune adoptarea. Vă rog să votaţi. 178 de voturi pentru, 94 de voturi împotrivă, 8 abţineri, un coleg care nu votează. Adoptat. Vă rog. Doamna Daniela Calista.
Mara-Daniela Calista Mara.
Petru Gabriel Vlase Mara...
Mara-Daniela Calista Mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Partidul Naţional Liberal a votat împotriva acestui proiect, pentru că, stimaţi domni, dar mai ales stimate doamne, probabil multe dintre dumneavoastră sunteţi mame sau multe dintre dumneavoastră doriţi să deveniţi mame. Ne aflăm în momentul în care, din punct de vedere al natalităţii, România are nişte probleme grave - şi sunt sigură că le ştiţi şi dumneavoastră, nu e nevoie să vorbim despre ele obligatoriu de la acest microfon. Dacă vom constata - şi se pare că asta se întâmplă - că soluţiile pentru creşterea natalităţii sunt pensionarea cu 2 ani mai devreme pentru fiecare copil, dar nu avem măsuri până la acel moment, suntem într-o gravă eroare. Există femei care contribuie la salariile pe care le au în momentul acesta, la veniturile pe care le au în momentul acesta. Să plafonăm nişte indemnizaţii atât la nivelul maxim, dar să scădem şi indemnizaţia pentru nivelul minim, nu sunt nişte soluţii care să încurajeze mamele. Mamele nu sunt cetăţeni de rangul 2, mamele nu sunt asistate social. Mamele sunt nişte cetăţeni în această ţară şi trebuie respectate şi încurajate, stimate doamne şi stimaţi domni, să-şi întemeieze o familie. Din păcate, în ultima perioadă, vedem doar măsuri care condamnă cumva mamele pentru acest lucru - şi nu neapărat mamele, poate chiar şi taţii! (Vociferări.) Îmi pare rău că e un subiect de râs! Mie mi se pare foarte serios! Şi sper ca acest Parlament şi sper, coaliţia de guvernare, să înceapă să trateze din ce în ce mai serios acest subiect. Mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Doamna Vasilescu.
Lia Olguţa Vasilescu Stimaţi colegi, Un stat trebuie să încurajeze natalitatea, dar în niciun caz nu trebuie să adâncească diferenţele sociale. Şi asta am făcut noi, prin această ordonanţă de urgenţă. Uitaţi, stimaţi colegi de la opoziţie, cuvântul "contribuie", atunci când vorbim despre indemnizaţia de creştere a copilului, pentru că nimeni nu contribuie cu niciun leu pentru această indemnizaţie; nicio mamă, din niciun salariu, să se înţeleagă foarte clar! Este o formă de ajutor pe care o oferă statul pentru a creşte copiii în familii, pentru ca părinţii să poată să petreacă mai mult timp cu ei. Vreau să vă reamintesc faptul că în Uniunea Europeană indemnizaţia medie de creştere a copilului este de 700 de euro. România a luat exemplul Germaniei, care are un maximum de 1.800 de euro; porneşte de la 161 de euro şi ajunge la 1.800 de euro. La ora actuală sunt două ţări în Uniunea Europeană care au cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului - Germania şi România. Vi se pare puţin suma de 1.800 de euro?! (Aplauze.) Vreau să vă spun că nu mai există nicio ţară în această lume, pe această planetă, unde să existe indemnizaţii de creştere a copilului de 35.000 de euro! România a plătit aceste sume de bani! Noi credem că, prin această ordonanţă de urgenţă, am corectat o lege şi, de asemenea, am făcut un act de justiţie socială. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Năsui.
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Stimaţi colegi, Vă reamintesc o declaraţie de anul trecut a unei colege de-a dumneavoastră, exact referitoare la aceeaşi speţă - plafonarea indemnizaţiilor pentru mame. "Guvernul cifrelor se împiedică în ele. Bineînţeles că legea trebuie aplicată în continuare, aşa cum este, fără nicio plafonare". Este declaraţia dumneavoastră, doamnă Plumb. Este opinia partidului dumneavoastră, de anul trecut. Dar acum, aflaţi la guvernare, ce aţi descoperit? Aţi descoperit că oamenii sunt buni de plată, pot să plătească impozit oricât, salariu mare, impozit mare, dar în momentul când vine vorba să-i ajutăm, să le dăm înapoi ceva din acest salariu, să le facem rentabil statul acasă lângă copil, să le facem rentabil faptul că stau lângă acel copil pe care îşi doresc să-l crească. Pentru că noi ne dorim, de fapt, creşterea natalităţii, nu-i aşa?! (Aplauze.) Dar, de fapt, nu vă doriţi asta, haideţi să fim serioşi! Nu vă doriţi deloc asta!
Petru Gabriel Vlase Vă rog!
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Ce vă doriţi este ce aţi făcut anul acesta, anume să măriţi în mod nesustenabil cheltuielile structurale ale statului român, lucru pe care l-aţi şi făcut!
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui În cazul acesta, v-aţi schimbat cu 180 de grade! Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Continuăm. 20. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului. Comisiile - juridică şi pentru drepturile omului - propun adoptarea. Vă rog să votaţi. 278 de voturi pentru, un vot împotrivă, două abţineri, un coleg care nu votează. Domnul Seidler, explicarea votului.
Cristian-Gabriel Seidler Stimaţi colegi, Dragi cetăţeni care vă uitaţi la ceea ce se întâmplă în Parlamentul României, să ştiţi că există un partid paralel cu statul român. Pentru că partidul ne-a spus săptămâna trecută că am adoptat deja Proiectul de Lege privind înfiinţarea instituţiei Avocatul Poporului. Acest lucru se întâmplă în statul real abia astăzi. Dar asta n-ar fi cea mai mare problemă pe care o avem astăzi, atunci când PSD e la guvernare. Una dintre cele mai mari probleme pe care le avem astăzi, când PSD e la guvernare, pe lângă aceste minciuni de context, este că, onor Camera Deputaţilor, este condusă de către o persoană condamnată penal definitiv. Este un bun prilej, aflându-se în sală, să-i cerem şi pe această cale...
Petru Gabriel Vlase Vă rog.
Cristian-Gabriel Seidler ...demisia din această funcţie. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Preda.
Cezar-Florin Preda Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Partidul Naţional Liberal a votat această lege. Aş vrea, însă, să vă spun, într-un minut, care e istoria acestei decizii şi de ce credem noi că această lege, plină de bunăvoinţa noastră, nu va rezolva mare lucru, decât, aşa cum s-a spus aici, câteva angajări. Pentru că România nu are prevăzută în Constituţie grija faţă de copil. E vorba despre familie. Este una dintre puţinele ţări din Europa care în Constituţie nu garantează drepturile copiilor. Este un raport al Consiliului Europei - de aceea mi-am permis să intervin, pentru că eu am fost raportor în Adunarea Parlamentară - care e depus la vechea Comisie de modificare a Constituţiei, care şi-a întrerupt... şi a fost depus şi la cei care au lucrat acest proiect. Pentru că lucrurile nu pot să rămână aici, pentru a avea convingerea că toţi copiii României au garantate drepturile fundamentale. Şi, dacă-mi permiteţi, în încheiere, pentru că n-am apucat - era un coleg, domnule preşedinte, de la noi, de la partid, care a vorbit -, aş vrea să vă spun un lucru, cred eu, important aici. Am văzut că decizia noastră şi votul nostru cu privire la dotarea cu armament a României a întrunit consensul tuturor şi au venit câţiva colegi aici care au spus cam aşa: mulţumind şi preşedintelui Camerei Deputaţilor şi tuturor... că niciodată nu te joci cu securitatea României. Dragii mei, eu am o întrebare aşa, ca un om mai vechi în Parlamentul acesta, dar cu educaţia te joci?! Dar cu sănătatea te joci?! Dar cu autostrăzile te joci?! Văd că spunem cuvinte sforăitoare despre lucruri care sunt în cotidian. Şi eu aş vrea să-i mulţumesc domnului Dragnea, preşedintelui Camerei, când vine cineva, un ministru aici şi spune: "Avem consens să rezolvăm problema educaţiei aşa cum trebuie. Avem consens să facem autostrăzile aşa cum trebuie. Avem consens să facem spitalele de care avem nevoie". Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Doamna Vasilescu.
Lia Olguţa Vasilescu Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Aşa cum probabil ştiţi cu toţii, ieri a fost Ziua Mondială a Drepturilor Copilului şi mă bucur că Parlamentul României adoptă astăzi, la votul final, această lege care este aşteptată de 15 ani de ONG-uri. În mai multe formule ea a încercat să fie elaborată de Parlamentul României, nu s-a putut, câteva variante au fost declarate neconstituţionale. Până la urmă Guvernul a găsit această variantă, ca Avocatul Copilului să se afle în subordinea Avocatului Poporului şi sperăm noi, din toată inima, că acest control care va fi făcut de către Avocatul Copilului va soluţiona foarte multe petiţii şi, de asemenea, va corecta foarte multe erori pe care le are, din păcate, încă sistemul. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Încheiem şedinţa. Şedinţa s-a încheiat la ora 13,04.