21 noiembrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)" (PL-x 481/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 11. Proiectul de Lege pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)"; PL-x 481/2017; în procedură de urgenţă. Comisia pentru apărare? Domnul Pop, raport.

Georgian Pop Mulţumesc. Raport asupra Proiectului de Lege pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)". 1. În conformitate cu prevederile art. 95 şi 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost sesizată spre dezbatere pe fond, în procedură de urgenţă, cu acest proiect. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)". Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, cu acordul individual al membrilor acestuia, a hotărât avizarea proiectului de lege, conform Hotărârii nr. 116 din 1.11.2017. Consiliul Legislativ, conform avizului cu nr. 921 din 2.11.2017, a avizat favorabil acest proiect de lege, cu observaţii şi propuneri de redactare şi de tehnică legislativă. Senatul a adoptat proiectul de lege, în procedură de urgenţă, în şedinţa din 20 noiembrie 2017. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare, potrivit prevederilor art. 75 alin. (1) din Constituţia României, republicată. Potrivit prevederilor art. 75 alin. (1) şi (3) din Constituţia României, republicată, şi ale art. 92 alin. (9) pct. 1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În conformitate cu prevederile art. 55 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, la dezbaterea proiectului de lege au participat reprezentanţi ai Guvernului României, respectiv domnul Mihai Fifor, ministrul apărării, şi domnul general Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării. În urma dezbaterilor, în şedinţa din 21 noiembrie 2017, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de Senat, cu un amendament cuprins în anexă. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Domnul Dobre.

Victor Paul Dobre În primul rând, mulţumesc, domnule preşedinte. Şi aş vrea să mă refer foarte puţin la o chestiune procedurală. Deci Camera Deputaţilor este Camera decizională, Senatul este prima Cameră, dar noi funcţionăm, în realitate, invers - Senatul o bâlbâie şi Camera decizională, adică noi, trebuie s-o rezolvăm repede. Asta e. Şi asta e tradiţia celor care conduc acum Parlamentul şi majoritatea. În legătură cu fondul. Aşa cum vă spuneam şi ieri, Partidul Naţional Liberal are un angajament ferm, de a sprijini tot ce ţine de apărarea ţării, tot ce ţine de respectarea obligaţiilor noastre de ţară membră a Tratatului Atlanticului de Nord, tot ce ţine de angajamentele faţă de aliaţii noştri. În acelaşi timp, Partidul Naţional Liberal este parte a angajamentului privind alocarea a 2% şi cheltuirea pentru bugetul apărării ţării şi, în consecinţă, va vota acest proiect de lege. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Domnul Movilă.

Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Ţinând cont de toate argumentele care au fost expuse şi prezentate în spaţiul public, Partidul Mişcarea Populară va vota Proiectul de Lege pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)". Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Lupescu.

Dumitru Lupescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Partidul Uniunea Salvaţi România va vota Proiectul de Lege privind dotarea armatei române cu rachete Patriot. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Nu mai sunt. La articole? Nu. Continuăm, de la 20, cu...