21 noiembrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea art.8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice (PL-x 315/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 9. Începem cu PL-x 315/2017. Proiectul de Lege pentru completarea art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice. Vă rog, comisii? Agricultură. Pentru ce l-aţi mai cerut, dacă n-aveţi nici măcar raport?! Domnul Stănescu.

Alexandru Stănescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege pentru completarea art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a fost sesizată cu dezbaterea pe fond cu Proiectul de Lege pentru completarea art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000. În finalul dezbaterilor, membrii comisiei sesizate în fond au hotărât, în unanimitate, adoptarea Proiectului de Lege pentru completarea art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, cu amendamentele admise, redate în Anexa nr. 1, şi amendamentul respins, redat în Anexa nr. 2, care fac parte integrantă din prezentul raport. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Domnul Giugea.

Nicolae Giugea Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Agricultura ecologică este un segment de activitate destul de îngust, dar poate crea nişte perspective interesante în ceea ce priveşte agricultura României. Cu toate acestea, nu prea este în atenţia guvernanţilor actuali acest domeniu, deşi toate ţările cu o agricultură dezvoltată la nivel european pun mare accent pe dezvoltarea acestui sector. La noi am mers pe deviza "Alege oaia!". Am ales oaia, dar mulţi au înţeles că oaie este doar acel animal care trebuie tuns periodic, îi dai un leu şi îi arunci lâna. Ce faci cu carnea, ce faci cu produsele, că asta ştim foarte bine cu toţii că oile, în cea mai mare parte din România sunt crescute în zona montană. Putem obţine produse ecologice pe care să le valorificăm la un preţ incomparabil mai mare faţă de nivelul actual al valorificării producţiei agricole. Poate fi o nişă extrem de importantă şi interesantă pentru agricultorii României, nu este valorificată suficient şi cred că menirea unui ministru nu e numai să mănânce din portbagaj, că nu făcea acelaşi lucru înainte de '89, când conducea destinele agriculturii pe un judeţ al României. Atunci stătea în capul trebii şi alerga tractoriştii şi inginerii agronomi în ziua de Paşte, nu cumva să stea mai puţin de 12 ore pe câmp! Acum mănâncă din portbagaj, se pupă cu toate mătuşele pe care le întâlneşte prin târg, neglijând în totalitate acest aspect, al agriculturii ecologice. Vom susţine acest proiect de lege, noi, Partidul Naţional Liberal, şi, chiar mai mult, vom veni cu proiecte de lege care să susţină în continuare agricultura ecologică la nivelul României. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Ionuţ Simionca.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Într-adevăr, agricultura ecologică e foarte importantă pentru ţara noastră. Eu mă trag dintr-o zonă a României foarte frumoasă, din Bistriţa Năsăud, unde s-ar putea face agricultură ecologică cred că 60-70%. Ar trebui încurajată agricultura ecologică, fermierii care fac agricultură ecologică trebuie susţinuţi, pentru că a face agricultură ecologică, ca şi zootehnist sau ca şi agricultor, vă spun că nu-i uşor, trebuie să ai nişte zone de separare a tarlalelor, trebuie să respecţi nişte norme, trebuie să ai o perioadă de 5 ani de intrare în acea zonă de ecologism. Deci e foarte important noi, din Parlamentul României, să facem un cadru legislativ bun şi să-i ajutăm pe toţi cei care vin şi fac agricultură ecologică. Bineînţeles, produsele ecologice şi bio sunt mult mai sănătoase, cei care le produc pot să ia un bănuţ în plus. Deci e foarte important. Partidul Mişcarea Populară şi Grupul parlamentar al Partidului Mişcarea Populară vor susţine acest proiect legislativ, cum l-au susţinut şi în comisie. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Munteanu.

Ioan Munteanu Sigur că nu pot decât să apreciez ceea ce a spus domnul profesor Giugea, dar a fost o mică declaraţie politică, pentru că nu are nicio legătură subiectul nostru cu portbagajul. Ceea ce vreau să vă spun e că, apropo de ministrul agriculturii, a dat un aviz favorabil pentru acest proiect de lege. Aşadar, nu e departe de noţiunea de agricultură ecologică şi, în ultimă instanţă, dumneavoastră trebuie să înţelegeţi că e vorba de poluarea accidentală, fără intenţie, chiar dacă produsul este declasat, dar fermierul nu mai pierde subvenţiile în acest fel. Aceasta este esenţa acestui proiect de lege. Vă mulţumesc. Am vorbit şi în calitate de iniţiator.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. La articole dacă susţine cineva? Nu. Punctul 11. Proiectul de Lege pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol". Nu avem raport. Aşteptăm.