20 noiembrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia (PL-x 193/2015). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 4. Proiectul de Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia Dacă din partea iniţiatorilor este cineva? Nu. Comisia pentru buget? (Domnul Andrei Daniel Gheorghe solicită să ia cuvântul.)

Petru Gabriel Vlase Fiţi atent la şedinţă, domnule Gheorghe! Domnule Gheorghe...

Andrei Daniel Gheorghe Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Petru Gabriel Vlase Nu sunteţi iniţiator, domnule deputat.

Andrei Daniel Gheorghe Este cea din 2015?

Petru Gabriel Vlase Îmi pare rău! Vorbiţi la dezbateri generale. Comisia?

Sorin Lazăr Mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Proiectul de Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Alba Iulia. Conform prevederilor art. 75 din Constituţia României, republicată, şi ale art. 22 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de Primă Cameră, a adoptat proiectul de lege, în şedinţa din 4 martie 2015. La dezbaterea proiectului de lege s-au avut în vedere avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi şi avizul favorabil al Consiliului Legislativ. Prin prezentul proiect de lege se propune alocarea unei sume de bani pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Alba Iulia, judeţul Alba. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, membrii comisiei au examinat proiectul de lege menţionat mai sus, în şedinţa din data de 14 noiembrie 2017. La lucrările comisiei şi-au înregistrat prezenţa un număr de 24 de deputaţi, din totalul de 25 de membri. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor raportul de adoptare a Proiectului de Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Alba Iulia, cu amendamentele admise prezentate în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Domnul Roman.

Florin-Claudiu Roman Domnule preşedinte de şedinţă, Doamnelor şi domnilor colegi, Astăzi este o zi istorică pentru România, este o zi în care se scrie o lecţie de patriotism din partea celor care vor da un vot favorabil acestei legi. În urmă cu 10 luni, când prezentam amendamentele la bugetul de stat, am venit cu nişte amendamente, în vederea ridicării Monumentului Unităţii Naţionale de la Alba Iulia, amendamente care, la momentul respectiv, din păcate, au fost respinse. Nu am renunţat şi am continuat, prin declaraţii, interpelări, chiar lobby pe lângă colegi, să susţin ideea Monumentului, pentru că acel monument va rămâne, pentru următorii 100 de ani, ca o dovadă vie a faptului că noi, Parlamentul României, ştim să preţuim istoria neamului românesc şi Centenarul Marii Uniri. Spuneam, apoi, că este nevoie ca aceşti bani să fie alocaţi în acest an, pentru că pentru a ridica acel monument este nevoie, ca de aer, de timp pentru lucrările de contractare şi de execuţie. În cele din urmă, s-a ajuns şi la o formă de protest extrem. Mă bucur că nu a fost nevoie de foarte mult timp şi vreau să mulţumesc ministrului culturii, domnul Romaşcanu, pentru că a ştiut să ne pună la masa dialogului şi împreună cu toţi parlamentarii de Alba şi cu domul deputat Dîrzu de la PSD am făcut front comun pentru a susţine aceste amendamente în Comisia pentru buget, finanţe. Faptul că Centenarul a reuşit să ne adune, măcar pentru o zi, este un lucru extrem de important şi cred că prin astfel de atitudini cu toţii reuşim să ne ridicăm cel puţin la nivelul înaintaşilor noştri de la 1918. În esenţă, este vorba de alocarea sumei de 18,8 milioane de lei pentru realizarea Monumentului Unirii de la Alba Iulia, realizat de Ministerul Culturii, şi a sumei de 8.500 de lei alocate pentru realizarea ansamblului din faţa şi din împrejurul monumentului. Ca deputat de Alba, în numele tuturor colegilor, vă mulţumim şi vă aşteptăm cu drag în capitala de suflet a românilor, o Mecca a neamului românesc, la Alba Iulia. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Ganţ Ovidiu.

Ovidiu Victor Ganţ Stimate domnule preşedinte, Stimate colege, Stimaţi colegi, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale va vota, evident, în favoarea adoptării acestei iniţiative. Credem că este absolut normal ca şi de această manieră să marcăm Ziua Naţională a României, 1 decembrie, Proclamaţia de la 1918, care ne viza direct şi pe noi, Proclamaţia de la Alba Iulia consacrând drepturi pentru minorităţile naţionale care urmau să trăiască în România mare. Aşa că, în ceea ce ne priveşte, cu toată convingerea, suntem pentru construcţia acestui Monument. Noi ne considerăm factori constitutivi ai statului român modern, care a luat naştere la 1 decembrie 1918, şi ne vom comporta în consecinţă şi în continuare. Vă mulţumesc frumos.

Petru Gabriel Vlase Domnul Paşcan.

Emil-Marius Paşcan Domnule preşedinte de şedinţă, Distinşi colegi, Eu cred că prin acest proiect legislativ îi dăm Cezarului ce este al Cezarului, pentru că Alba Iulia este locul în care s-a ridicat potirul spiritual al unităţii, al identităţii naţionale româneşti şi se cuvine să îl împlinim şi prin acest fel. Însă cred că România are astăzi o mare problemă în ceea ce priveşte unitatea românească şi felul în care noi ne raportăm la identitatea românească. Recent, în Comisia comună privind Centenarul, s-a discutat despre alocarea unei sume importante, 220 de milioane de lei. Au fost selectate peste 2.100 de proiecte depuse de administraţiile publice locale, de organizaţii neguvernamentale, dar, peste toate, cred că cel mai important - fiindcă sunt o suită de manifestări, până în 2020 - este ca noi, cu toţii, să contribuim, prin mesajele pe care le transmitem, prin ceea ce facem, implicit, ca parlamentari, prin activitatea noastră, la solidarizarea... să transmitem acest mesaj de unitate, de solidaritate românească, de preţuire a valorilor noastre identitare, pentru că numai aşa, poate, vom reuşi să îndreptăm răul pe care noi, românii, îl facem singuri, vitriolând relaţiile dintre noi, zi de zi, vorbindu-ne de rău, arătând mai degrabă partea urâtă, sordidă a României zilelor noastre, decât ceea ce ar trebui să fie cu adevărat semnificativ şi element de mândrie naţională pentru toţi, în mod identitar. De aceea, fac un apel la dumneavoastră - ne şi apropiem de 1 decembrie în acest an -, pe lângă faptul că bifăm şi vom susţine, nu mă îndoiesc, unanim acest proiect legislativ, şi celelalte manifestări pe care le generăm şi la care participăm în propriile noastre judeţe să fie de mândrie naţională şi cu adevărat de revigorare a valorilor spirituale care ne caracterizează înainte de toate. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Dîrzu.

Ioan Dîrzu Domnule preşedinte, Stimate colege, Stimaţi colegi parlamentari, Monumentul Unirii de la Alba Iulia credem că este o altă dreptate pe care Guvernul României o face românilor şi aş vrea să mulţumesc aici Guvernului Tudose, întregului Guvern care a înţeles importanţa Centenarului Marii Uniri şi aş spune că demult se vorbeşte de această investiţie, poate prea multe vorbe, şi mă bucur că PSD şi Guvernul condus de Mihai Tudose, pe lângă toate nedreptăţile îndreptate în ultima perioadă, a găsit puterea, a găsit resursa financiară să aloce aceşti bani, pe care Alba Iulia îi merită, pe care românii din toată ţara îi merită, ca la 1 decembrie 2018 să ne strângem mâinile în Cetatea Marii Uniri, în cealaltă capitală, şi să ne bucurăm cu toţii de Centenarul Marii Uniri. S-a vorbit mult în ultima perioadă, mă bucur că nu s-a încercat politizarea sută la sută, mă bucur că este singurul punct comun pe care-l avem ca parlamentari de Alba, dar ne-am dat mâna în acest caz şi am fost toţi cei 7 parlamentari, iniţiatorii acestui proiect. Vreau să vă invit şi eu personal, atât peste două săptămâni, cât şi la anul, să fim prezenţi şi bănuiesc că Guvernul României va decide ca o şedinţă de Guvern, în 2018, să aibă loc la Alba Iulia. Credem că istoria îşi merită recompensa. Sacrificiile făcute acum 99 de ani, la anul 100 de ani, merită atenţia tuturor românilor. Vă invit pe toţi ca mâine să votăm, în unanimitate, Proiectul Monumentului Unirii de la Alba Iulia. Mulţumesc şi toate cele bune! (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Domnul Barna.

Ilie Dan Barna Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Centenarul unei naţiuni este, cu siguranţă, un eveniment important şi cumva definitoriu pentru aceasta şi, fără îndoială, acest monument trebuie să fie un monument al reconcilierii. Din această perspectivă, Uniunea Salvaţi România, evident, va susţine această iniţiativă legislativă. Marea provocare însă, pe care o avem în anul care urmează, este să reuşim să transformăm Centenarul într-un proiect de viitor Centenar al României, pentru că anul acesta ne pregătim destul de stângaci, ca să spun aşa, finuţ, în ceea ce se întâmplă în statul nostru de drept. Anul viitor vă invit, însă, şi fac apel la tot acest Parlament, să-l transformăm într-un an al unui real plan de dezvoltare a ţării noastre. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Mai este vreo intervenţie de la vreun grup? Nu. La articole? Nu. Vot final.