14 noiembrie 2017 – Supunerea la votul final:

Florin Iordache Intrăm în ordinea de zi. Vă propun să facem întâi un vot de control. Să înceapă votul. 257 de colegi. Intrăm în ordinea de zi. O rog şi pe doamna Oprescu să ia loc. 1. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării, pentru sprijinirea competitivităţii şi a capacităţii de inovare a industriei de apărare a UE - COM (2017) 294. Să înceapă votul. 270 de voturi pentru, un coleg care nu votează. Adoptat. 2. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Lansarea Fondului european de apărare - COM (2017) 295. Să înceapă votul. 272 de voturi pentru, 3 colegi care nu votează. Adoptat. 3. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP) - COM (2017) 343. Să înceapă votul. 271 de voturi pentru, 2 colegi care nu votează. Adoptat. 4. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Documentul de reflecţie privind viitorul finanţelor UE - COM (2017) 358. Să înceapă votul. 270 de voturi pentru, un coleg care nu votează. Adoptat. 5. Proiectul de Hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 125/2016 pentru aprobarea componenţei nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor. Să înceapă votul. 275 de voturi pentru. Adoptat. Legi ordinare. Adoptări. 6. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice. Comisia pentru buget, Comisia pentru muncă şi Comisia pentru administraţie propun adoptarea. Să înceapă votul. 181 de voturi pentru, 82 de voturi împotrivă, 13 abţineri. Adoptat. Legi organice. Adoptări. 7. Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, reexaminată la cererea Preşedintelui României. Comisia pentru administraţie şi Comisia pentru muncă propun adoptarea. Să înceapă votul. 170 de voturi pentru, 93 de voturi împotrivă, 7 abţineri, 2 colegi care nu votează. Adoptată. Explicarea votului. Grupul USR, domnul deputat Cristian Seidler.

Cristian-Gabriel Seidler Stimaţi colegi, Aşa cum am prevăzut la dezbaterile generale, aţi adoptat această lege. În schimb, USR a votat împotrivă, aşa cum probabil vă şi aşteptaţi, pentru că noi suntem fideli principiului conform căruia persoane penale n-ar trebui să ocupe funcţii publice. Argumentul pe care l-am auzit împotriva principiului nostru este că s-ar îngrădi - vezi Doamne! - dreptul la muncă, de parcă statul şi funcţia de funcţionar public ar fi singurele în care cineva îşi poate desfăşura activităţi lucrative. O fi aşa pentru o anumită clientelă politică, pe care, cu siguranţă, o reprezentaţi foarte bine în Parlament. Un alt argument este că s-ar răsturna prezumţia de nevinovăţie, ceea ce e fals, pentru că ştim că există o altă categorie, mai exact trei alte categorii - judecătorii constituţionali, magistraţii şi practicienii în insolvenţă -, în cazul cărora operează această prevedere pe care tocmai aţi respins-o, şi anume de a li se suspenda raportul de serviciu în momentul în care sunt trimişi, pe bază de rechizitoriu, în judecată. Dar chiar şi a lua de bun argumentul dumneavoastră, există cel puţin două persoane în acest organism, în Camera Deputaţilor, care au deja condamnări penale definite. Este un bun moment să le cerem demisia. Aşadar, domnule Liviu Dragnea, chiar dacă nu sunteţi momentan în Parlament, vă aşteptăm demisia! (Aplauze.)

Florin Iordache Alte intervenţii dacă sunt? Nu. 8. Următoarea. Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparţinând domeniului public, precum şi desfăşurarea activităţilor de transport naval în porturi şi pe căi navigabile interioare, reexaminată la cererea Preşedintelui României. Comisia pentru transporturi propune adoptarea. Să înceapă votul. 247 de voturi pentru, 30 de abţineri. Adoptată. Am finalizat lista prevăzută la votul final. Mulţumesc mult. Declar şedinţa închisă. Şedinţa s-a încheiat la ora 12,17.