14 noiembrie 2017 – Aprobarea prelungirii programului de lucru.

Florin Iordache Înainte de a da cuvântul domnului Simionca, supun votului dumneavoastră prelungirea programului de lucru până la finalizarea acestui proiect de lege. Să înceapă votul. Mulţumesc. Cu 133 de voturi pentru, s-a aprobat prelungirea programului de lucru. În continuarea dezbaterilor, îl invit pe domnul Simionca.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Ne aflăm în situaţia de a aproba prin lege Ordonanţa Guvernului Grindeanu care, printre alte măsuri importante, se instituie etapa a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală, în cadrul căruia - citez din textul ordonanţei - "se va asigura finanţarea a 9.500 de obiective de investiţii noi, din care 2.500 de creşe şi grădiniţe". Instituirea acestei obligaţii legale a fost primită cu speranţă de PMP, cu atât mai mult cu cât, încă de la constituirea bugetului pe anul 2017, am solicitat alocarea de fonduri suficiente pentru creşe şi grădiniţe. Dar haideţi să vedem ce se întâmplă şi ce se schimbă la comisia de fond! Comisia de fond propune, nici mai mult, nici mai puţin, modificarea sintagmei imperative a numărului de obiective respective - şi citez din textul propunerii - "Se va asigura finanţarea pentru un număr de până la 9.500 de obiective de investiţii noi, din care cel mult 2.500 de creşe şi grădiniţe", cu motivaţia că "În urma analizei solicitărilor de finanţare depuse de UAT-uri, rezultă că nu pot fi îndeplinite cele două condiţii, de încadrare imperativă". Stimaţi colegi, Programul de guvernare Tudose este un ansamblu de obiective, precum, citez: "...peste 50.000 de locuri noi de muncă care vor fi create în domeniul sănătăţii, prin nouă mari spitale construite până în 2020, dar şi prin deblocarea tuturor posturilor de medici din toată ţara şi scoaterea lor la concurs...". Pe aceeaşi logică juridică, a comisiei de fond, dacă până în anul 2020 obiectivele nu pot fi îndeplinite, PSD va schimba sintagmele. "Peste 50.000 de locuri de muncă" va fi înlocuită cu "până la 50.000 de locuri de muncă", "nouă mari spitale" va fi înlocuită cu "până la nouă mari spitale" şi aşa mai departe. Ne vom trezi în situaţia... 100 de locuri noi de muncă sau cu jumătate din spitale. PSD va considera că Programul de guvernare este realizat. Aceasta se întâmplă, la fel, şi cu creşterea salarială. Brutul a crescut cu 20%, iar netul aproape deloc, adică cu doi lei. E o minciună! Eu cred că trebuie să vă asumaţi, să faceţi ce aţi promis, fără niciun fel de subînţeles. Grupul Partidului Mişcarea Populară se va abţine. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul USR, domnul deputat Năsui. Vă rog.

Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Stimaţi colegi, O.U.G. nr. 6/2017 este ceea ce se numeşte un "O.U.G. trenuleţ" - cu foarte multe măsuri alandala. Dar cea mai importantă dintre aceste măsuri, şi cea mai nocivă, şi cea pe care ar trebui să ne concentrăm, este alocarea de 30 de miliarde de lei pentru un program numit PNDL. 30 de miliarde de lei ce înseamnă? Înseamnă munca a un milion de români, pe venit mediu, pe salariu mediu, timp de un an. Deci vorbim de o sumă enormă pe care o alocaţi unui program numit în presă - şi pe bună dreptate - "puşculiţa partidelor", un program corupt şi ineficient, din care s-a furat efectiv ca din codru. Sunt bani care în anii trecuţi s-au dus exact - culmea ironiei! - la o firmă a nimănui, aparent, Firma "Tel Drum", care se ştie doar că... câştigă pe bandă rulantă contracte cu statul. Din 11 obiective de investiţii în Teleorman, 10 au fost câştigate de "Tel Drum"! Uitaţi-vă în Raportul Expert Forum, finanţat de Uniunea Europeană, care a analizat cum au fost cheltuiţi banii pe PNDL 1! Sunt efectiv bani din taxele şi impozitele românilor, pe care îi luaţi şi îi direcţionaţi pentru a menţine o mafie de partid şi pentru a vă susţine baronii locali în judeţele în care sunteţi fruntaşi. Ca să înţelegeţi unde se duc banii aceştia, şi în PNDL 2, acest PNDL în care vărsaţi acum 30 de miliarde de lei, fruntaşe sunt judeţele Teleorman şi altele asemenea. Dar dacă nu credeţi Raportul Expert Forum, nu vă faceţi griji, este suficient să vă uitaţi la Raportul Curţii de Conturi, Curte de Conturi care a fost condusă până de curând de Nicolae Văcăroiu, tot de la dumneavoastră. Şi este un raport care a fost, spre ruşinea dumneavoastră, ţinut secret şi făcut public de USR anul acesta şi care arată risipa masivă care a avut loc în PNDL! Acestea sunt motivele pentru care USR se va opune acestei risipe şi acestui jaf din banii publici. Mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Grupul PSD. Domnul Bacalbaşa. Domnule Bacalbaşa, v-am dat cuvântul! Grupul PSD. Sau nu vreţi să vorbiţi?

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Am dreptul să vorbesc!

Florin Iordache Da, da, v-aţi înscris şi eu v-am dat cuvântul şi vă uitaţi la mine!

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa N-am auzit!

Florin Iordache Bine.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa România refuză să mai fie o colonie străină! (Aplauze.) Elementul real pentru că a refuzat să fie o colonie, înseamnă să te opui politic şi în primul rând economic. Forma noastră de opoziţie economică, la stoarcerea sevei, vlagăi poporului român, în interesul altora, este, între altele, şi alocarea PNDL-ului, structură, la "firul ierbii", pentru această ţară. Sunt convins, sunt mândru în primul rând că partidul meu face acest lucru, iar scheunatul reprezentanţilor politici ai statului paralel îmi arată că suntem pe calea cea bună! (Aplauze.)

Florin Iordache Vă mulţumesc. Am terminat dezbaterile generale. Avem 21 de amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt observaţii? Nu. De la 1 până la 10 dacă sunt intervenţii? Nu. De la 11 la 20? Nu. 20, 21? Nu. Rămâne la votul final. Oprim aici dezbaterile. Ne vedem la ora 12,00 la votul final. Începe şedinţa de Birou permanent.