14 noiembrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.6/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice (PL-x 153/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 12. Următorul, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice; PL-x 153/2017; caracter ordinar; procedură de urgenţă. Guvernul? Vreţi să interveniţi? Vă rog. Nu. Bun. Comisia pentru buget? Vă rog, domnule vicepreşedinte. Raport comun - Comisia pentru buget, pentru muncă şi pentru administraţie.

Sorin Lazăr Mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 şi art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au fost sesizate, spre dezbatere în fond, cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 28 februarie 2017. Proiectul supus dezbaterii are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor acte normative: Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/2013, Ordonanţa Guvernului nr. 25/2001, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2009, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, Legea nr. 76/2002, Legea nr. 299/2017. În conformitate cu prevederile art. 61 şi art. 63 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi-au desfăşurat lucrările în şedinţe, astfel: membrii Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci au examinat proiectul de lege menţionat mai sus în şedinţele din zilele de 24 octombrie 2017 şi 13 iunie 2017; membrii Comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi-au desfăşurat lucrările în şedinţa din 5 septembrie 2017; iar membrii Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi-au desfăşurat lucrările în şedinţele din zilele de 19 septembrie 2017 şi 21 martie 2017. În urma examinării proiectului de lege, membrii comisiilor prezenţi la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi adoptare Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice, cu amendamentele admise prezentate în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dezbateri generale? Domnul deputat Neagu, Grupul PNL. Vă rog.

Nicolae Neagu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, A venit momentul să discutăm o ordonanţă de urgenţă extrem, extrem de importantă, aşa cum era ea motivată în ianuarie 2017. Şi vă reamintesc, pe fond, urgenţa. Modificăm prin Ordonanţa nr. 9 Legea nr. 500 a finanţelor publice, intervenim în Ordonanţa nr. 6 cu un amalgam de modificări a unor legislaţii şi a unor legi foarte importante, pentru a crea, în Ministerul Dezvoltării, un fond de 30 de miliarde de lei, gestionabil în timp de 4 ani - 2017-2020 -, ca şi credite de angajament, încercând a respecta nişte articole din Legea finanţelor publice, în limita creditelor bugetare. Atât de urgent a fost să avem Ordonanţa nr. 6, 9, ulterior 13... Vă reamintiţi de Ordonanţa nr. 13, care probabil că "împacheta" edificiul economic financiar, construit prin Ordonanţele nr. 6, 9, încât Senatul, primă Cameră sesizată, o adoptă în 28 februarie, iar Camera Deputaţilor, ca şi Cameră decizională, ajunge astăzi a o discuta, după rapoarte făcute de trei comisii de specialitate. Este corect! Colegul nostru de la Comisia pentru buget, finanţe, spunea - "o majoritate de voturi". Dragi colegi ai majorităţii PSD-ALDE, Este limpede că, în definitiv, timpul scurs din ianuarie, februarie, adoptat în Senat şi până în prezent nu a făcut nimic altceva decât să încerce să aşeze în pagina, în special a MDRAP, anumite obiective investiţionale pe care să le regăsim probabil în rectificări bugetare ulterioare, inclusiv cea care urmează, înspre un final de an prin care închideţi un exerciţiu bugetar. Dar unde sunt obiectivele de investiţii publice? Sau, cumva, ulterior - şi nu fac o declaraţie politică - aşezăm pe acelaşi principiu şi aceeaşi bază şi construcţia bugetului de stat din 2019?! Pentru că, e limpede, amalgamul de problematici trasate în Ordonanţa nr. 6 este extrem, extrem de larg, de vast. Mie mi se pare corect sau mi s-ar fi părut corect dacă intram în succesiunea lor, a problemelor din Ordonanţa nr. 6. Adică nu aveam nimic împotrivă să discutăm pe fond Ordonanţa nr. 28, care reglementa investiţii publice sau cele referitoare la anumite chestiuni legate de muncă şi de plata unor servicii, cum ar fi, ştiu eu, salarizare sau chiar şi alocaţia pentru copii, dar cuprinse toate într-o ordonanţă care atunci clama necesitatea construcţiei bugetului de stat şi să ne trezim astăzi a vota la Camera Deputaţilor, spre finalul exerciţiului bugetar, mi se pare complet neproductiv. Este motivul de fond pentru care Partidul Naţional Liberal a atras atenţia atunci, la începutul anului, la sfârşitul lunii ianuarie, când pe fond, în Comisia pentru buget, discutam bugetul de stat pe 2017 şi acelaşi motiv pentru care spunem "venit întârziat", chiar dacă pe parcursul anului exerciţiului bugetar ceva... s-au corelat din cadrul Ordonanţei nr. 6...

Florin Iordache Vă rog, concluzionaţi!

Nicolae Neagu ...cu modificări legislative, nu putem susţine această ordonanţă. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc.