14 noiembrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP) COM(2017) 343 (PH CD 90/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Următorul. 6. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP) COM(2017) 343. Doamna preşedinte Rovana Plumb. Vă rog, doamnă preşedinte.

Rovana Plumb Mulţumesc. Raport privind Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind un produs paneuropean de pensii personale COM(2017) 343. Comisia Europeană propune un produs paneuropean de pensii personale facultativ ce urmăreşte susţinerea investiţiilor pe termen lung în pieţele de capital, ameliorarea caracteristicilor acestora, astfel încât cetăţenii să beneficieze de un produs simplu, sigur şi rentabil, având posibilitatea de a alege dintre diferitele tipuri de furnizori şi să încurajeze furnizarea transfrontalieră de produse de pensie şi transferabilitatea lor între statele membre. Comisia pentru afaceri europene a salutat contribuţia produsului paneuropean de pensii personale la asigurarea de pensii adecvate sigure şi viabile, în beneficiul cetăţenilor Uniunii, a considerat şi a atras atenţia asupra necesităţii analizei impactului asupra pieţei de capital în profil regional şi a recomandat restricţionarea utilizării instrumentelor financiare derivate. Comisia a mai subliniat că supravegherea adecvată şi protecţia consumatorilor reprezintă sarcini administrative specifice fiecărui stat membru şi a recomandat armonizarea procedurilor de autorizare şi a regimului fiscal, precum şi furnizarea de sprijin european unde se dovedeşte necesar. Opinia a fost supusă dezbaterii în şedinţa comisiei din 7 noiembrie şi a fost adoptată în unanimitate. Pe cale de consecinţă, supunem aprobării plenului Camerei Deputaţilor opinia, în forma adoptată de Comisia pentru afaceri europene. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dezbateri generale? Nu sunt. Pe articole. La titlu. Obiecţii? Nu. Adoptat. Preambul? Adoptat. (Domnul deputat Cristian-Gabriel Seidler solicită să ia cuvântul.) A, haideţi să termin... Articolul unic. Obiecţii? Nu. Adoptat. Vă rog. Domnul deputat Cristian Seidler, Grupul USR.

Cristian-Gabriel Seidler La dezbateri generale, domnule preşedinte. Nu pot să nu remarc că acest COM, pe care probabil îl vom adopta astăzi - de obicei prin unanimitate -, vine oarecum în contradicţie cu o măsură guvernamentală recentă, şi anume aceea de a scădea contribuţia la Pilonul 2 de pensii, de la 5,1% la 3,75%. Se vorbeşte despre responsabilitate în gestionarea fondurilor de pensii şi despre luarea în considerare a scăderilor demografice şi a impactului pe care acestea le vor avea asupra situaţiei financiare a membrilor Uniunii Europene. În realitate, măsura guvernamentală recent adoptată, raportat la un salariu mediu pe economie, înseamnă o scădere cu cel puţin 12% a contribuţiilor pentru pilonul privat de pensii, adică exact acel pilon care asigură sustenabilitatea veniturilor din pensii pentru viitorii pensionari ai Uniunii Europene. E, deci, o ipocrizie între ceea ce vom adopta foarte probabil astăzi şi măsura guvernamentală recent aprobată. Acest lucru trebuia menţionat, inclusiv de la tribuna Parlamentului. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Mai sunt intervenţii? Nu. Nu mai sunt. Rămâne la votul final.