14 noiembrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării, pentru sprijinirea competitivităţii şi a capacităţii de inovare a industriei de apărare a UE COM(2017) 294 (PH CD 88/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Următorul punct pe ordinea de zi. 4. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării, pentru sprijinirea competitivităţii şi a capacităţii de inovare a industriei de apărare a Uniunii Europene; este vorba de COM(2017) 294. O invit, în continuare, pe doamna preşedinte a Comisiei pentru afaceri europene, doamna deputat Rovana Plumb. Vă rog, doamnă preşedinte.

Rovana Plumb Bună dimineaţa! Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimate colege şi stimaţi colegi, Raport privind Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării; COM 294. Scopul propunerii de program european de dezvoltare industrială în domeniul apărării este de a spori competitivitatea şi inovarea industriei de apărare a Uniunii, inclusiv apărarea cibernetică. Comisia pentru afaceri europene îşi exprimă sprijinul pentru iniţiativa europeană privind instituirea programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării, pentru sprijinirea competitivităţii şi a capacităţii de inovare a industriei de apărare a Uniunii Europene. Comisia apreciază utilitatea acestui regulament datorită necesităţii unei dezvoltări a industriei de apărare, datorită prioritizării cooperării în domeniu, precum şi datorită efectului preconizat privind sporirea competitivităţii industriei de apărare. Apreciind că astfel de demersuri se înscriu în logica priorităţilor de securitate şi apărare a Uniunii Europene, Comisia pentru afaceri europene a subliniat poziţia României referitoare la obiectivul major pe plan european, a dezvoltării unei baze industriale de apărare inovatoare şi competitivă. Comisia pentru afaceri europene a formulat o serie de recomandări faţă de propunerea de regulament înaintată de Comisia Europeană, apreciind necesitatea încurajării cooperării transfrontaliere şi a cadrului regional, într-o manieră care să ţină însă seama şi de cadrul naţional şi de nevoia unei împărţiri echilibrate şi bine argumentate a resurselor alocate. Comisia pentru afaceri europene recomandă instituirea unui cadru prin care pot fi cuantificate inclusiv avantajele şi avansul tehnologic în domeniul apărării, ale anumitor state membre, pentru beneficiul întregii Uniuni Europene. Comisia a atras totodată atenţia asupra nevoii asigurării complementarităţii cu cooperarea cu NATO, subliniind totodată necesitatea luării în considerare a situaţiei geopolitice şi de securitate, atrăgând atenţia şi asupra pericolului ca diverşi terţi să poată profita de rezultatele acestora. Comisia pentru afaceri europene recomandă stabilirea unei strategii pe termen lung, care să vizeze cooperarea în acest domeniu, precum şi reflectarea sa în negocierile privind cadrul financiar multianual. Opinia a fost supusă dezbaterii în şedinţa Comisiei pentru afaceri europene, în 7 noiembrie, şi a fost adoptată în unanimitate. Supunem aprobării plenului Camerei Deputaţilor opinia în forma adoptată de Comisia pentru afaceri europene. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc, doamnă preşedinte. La dezbateri generale? Grupul PNL, doamna deputat Roberta Anastase.

Roberta Alma Anastase Mulţumesc, domnule preşedinte. Preşedintele Comisiei Europene a subliniat în nenumărate rânduri faptul că în prezent Uniunea Europeană se confruntă cu probleme de securitate, cele mai grave din ultimii 60 de ani. Pentru ca Europa să aibă un control mai mare asupra propriei sale apărări, Comisia subliniază în documentul înaintat spre dezbatere importanţa consolidării competitivităţii şi încurajării inovării în întreaga industrie de apărare a Uniunii. Proiectul de opinie elaborat de Comisia pentru afaceri europene subliniază importanţa implementării cu succes a programului descris în documentul european şi atrage atenţia asupra riscului ca acest program să fie transformat într-un instrument aflat la dispoziţia principalilor contributori din Uniunea Europeană. Pentru România rămâne ca principală prioritate dezvoltarea unei baze industriale de apărare competitive, care să fie în măsură să facă faţă principalelor obiective europene în materie de capabilităţi. PNL va vota adoptarea acestui proiect de hotărâre. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt. Trecem la dezbaterea pe articole. Dacă sunt obiecţii la titlu? Nu. La preambul? Nu. La Articolul unic? Nu. Adoptat. Rămâne la votul final.