Petru Gabriel Vlase 9. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 45/2017 pentru suspendarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare; în procedură de urgenţă. Comisia pentru industrii?
Iulian Iancu Stimaţi colegi, Avem în dezbatere o ordonanţă de urgenţă rezultată în urma aprobării de către Parlament a unei propuneri legislative în cursul anului trecut, ce se referea strict la diminuarea risipei alimentare. Aş vrea să vă informez că Senatul a adoptat proiectul de lege. Este un proiect de lege avizat favorabil de către Consiliul Legislativ şi se adresează în mod special reglementării, respectiv suspendării aplicării Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, până la data de 30 iunie 2018, ca urmare a unor neclarităţi legislative şi imposibilităţii de reglementare secundară faţă de textul iniţial al acelei propuneri. În urma dezbaterilor, membrii comisiei, examinând proiectul, propun plenului, cu majoritate de voturi, adoptarea proiectului de lege.
Petru Gabriel Vlase Doamna Bran, dezbateri generale.
Ioana Bran-Voinea Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Având în vedere contextul mondial în care ne aflăm, în situaţia în care risipa alimentelor generează consecinţe alarmante la nivel economic, social şi asupra mediului înconjurător, iar la polul opus foametea afectează sute de milioane de oameni, imaginaţi-vă că dacă un sfert din alimentele de pe planetă care ajung în prezent să fie risipite ar fi salvate pentru consum, acestea ar fi suficiente pentru a hrăni, la nivel global, 870 de milioane de persoane care suferă de foame. Doar în Europa, conform unui studiu publicat de Comisia Europeană, în 2012, reiese că producţia anuală de deşeuri alimentare din toate statele membre este de aproximativ 89 de milioane de tone, adică 179 de kg. pe cap de locuitor, fără a pune la socoteală deşeurile alimentare provenite din activităţile agricole şi capturile de peşte aruncate înapoi în mare. Astfel, dacă nu adoptăm măsuri de prevenire a deşeurilor alimentare, ne îndreptăm spre o creştere cu 40% până în 2020. Ordonanţa de urgenţă nr. 45/2017 doreşte suspendarea Legii nr. 217/2016 pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a putea pune în aplicare, într-un mod corect, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, măsurile privind prevenirea risipei alimentare. Având în vedere că risipa de alimente este una din priorităţile majore ale Comisiei Europene şi luând în considerare necesitatea creării unui cadru legislativ care să permită implementarea normelor de prevenire, Grupul parlamentar al PSD susţine prezentul proiect de lege.
Petru Gabriel Vlase Domnul Popescu Virgil.
Virgil-Daniel Popescu Domnule preşedinte, Dragi colegi, Am căzut cu toţii de acord că este un proiect de lege foarte bun, de oprire a risipei alimentare. Ceea ce nu înţeleg eu este cum, cel mai performant ministru al Guvernului Tudose, domnul ministru Daea, într-un an de zile nu reuşeşte să pună în aplicare această lege şi acum ne mai cere încă şase luni. Ne cere încă şase luni, până prin 30 iunie 2018, ca apoi să ne mai ceară probabil încă şase luni, dacă s-o mai găsi acolo, n-o fi remaniat. Partidul Naţional Liberal se va abţine de la acest lucru şi, dacă cu adevărat credeţi că este un proiect foarte bun, haideţi să respingem ordonanţa şi până în 31 decembrie, aşa cum este legea, ministerul să se conformeze. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Domnul Bichineţ.
Corneliu Bichineţ Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Orice proiect de lege bun aşteaptă o lege şi mai bună! Înainte de a intra în fondul problemei, aş vrea să vă sesizez, cred că n-aţi observat, cred că cineva vrea să ucidă opoziţia. În sală, stimate domnule vicepreşedinte - a măsurat cineva - sunt 29 de grade! Nu se poate lucra la o astfel de temperatură! Este absurd! Cred că nici microbii cei mai rezistenţi nu pot lucra la o astfel de temperatură! Şi vă rog să reglaţi în aşa fel încât să fie un climat normal, firesc, de muncă, aici! În legătură cu PL-x 312/2017, ce propune aprobarea Ordonanţei nr. 45/2017, care la rândul ei cere suspendarea Legii nr. 217/2016, şi eu cred că domnul deputat de la Partidul Naţional Liberal are dreptate. Şi dacă grupul Domniei Sale se abţine, noi, cei de la PMP, suntem împotrivă, pentru că orice amânare presupune foame, risipă şi cheltuială aiurea. 2,2 milioane de tone de alimente, în fiecare an, în România - culmea, o ţară destul de săracă! - sunt aruncate. În aceeaşi perioadă, sunt mii de oameni în ţara noastră cărora le este foame şi n-au cum să-şi ostoiască foamea. De aceea, îl rog şi eu pe ministrul agriculturii - dacă depinde de el -, pe ceilalţi oameni din minister, să facă în aşa fel încât această lege să intre în vigoare. A fost propusă o lege şi mai bună, a colegului nostru Movilă, în 2016, Propunerea legislativă privind donaţia de alimente. Nu a putut trece atunci pentru că...
Ioan Munteanu Era Guvernul Cioloş!
Corneliu Bichineţ Era Guvernul Cioloş! Cel care a urmat... Nu mai spun nimic de rău, că am aşteptat să spun ceva de bine. În sfârşit... În concluzie, paradoxal, într-o ţară unde oamenii se bat cu câinii la tomberoane, se aruncă din supermarketuri...
Ioan Munteanu Şi urşii!
Corneliu Bichineţ Urşii sunt la modă acum! ... se aruncă foarte multe alimente, ceea ce este absurd şi inuman! La două secunde moare în lume un om de foame, ceea ce cred că este mai mult decât trist! Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Procedură.
Tinel Gheorghe Domnule preşedinte de şedinţă şi stimaţi colegi, S-au spus lucruri interesante despre o lege foarte importantă. Şi eu vreau să remarc totuşi o practică care n-ar trebui să existe în Parlamentul României. Sunt domenii de activitate care sunt pasate pentru analiză, sunt responsabilizate în sarcina altor comisii decât cele îndrituite, conform Regulamentului Camerei, să analizeze domeniul respectiv. De exemplu, proiectul de lege pe care îl analizăm acum a primit sarcina, de la Biroul permanent, de a fi analizat pe fond de către Comisia pentru industrii. Pe bună dreptate, Comisia pentru industrii n-avea nicio competenţă, sau, zic eu, n-avea principala competenţă să analizeze, inclusiv gradul de implicare al Ministerului Agriculturii în transpunerea în practică a legii din 2016. Deci iată cum aspecte pe care nu vrem să le discutăm, care sunt de fond, le pasăm altor comisii, gândind că poate aşa fugim de responsabilitatea transpunerii în practică a unor aspecte legislative care sunt foarte importante. Şi nu e prima dată, domnule preşedinte de şedinţă, şi trag un semnal de alarmă, de aici, că sunt şi alte atribuţii stabilite în sarcina Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, care au fost preluate, pe lângă Regulament, de alte comisii, şi ne trezim în fond că n-avem punctele de vedere cele mai pertinente.
Petru Gabriel Vlase Domnul Munteanu.
Ioan Munteanu În parte, domnul deputat Tinel are dreptate. Numai că acele comisii care doresc să intre pe fond sunt obligate ca în termen de cinci zile să solicite acest lucru. Deci avem şi noi o vină, cei de la Comisia pentru agricultură. Noi - am spus "noi", şi nu am spus "altcineva", pentru că n-am făcut acest lucru. Deci trebuie să fim şi noi mai atenţi cu proiectele de lege care intră în dezbatere.
Tinel Gheorghe Domnul Munteanu ştie că atunci când analizezi pe fond, când ai responsabilitatea emiterii raportului pe fond la proiectul de act normativ, altfel dezbaţi actul normativ, să fie foarte clar. Şi iată că, în cazul acestui proiect de act normativ, fondul nu a fost la Comisia pentru agricultură, ceea ce se transpune printr-o dezbatere sterilă în Parlamentul României, cu repercusiuni asupra celor foarte mulţi care suferă prin neaplicarea legii.
Petru Gabriel Vlase Am înţeles, domnule Tinel Gheorghe. Eu vă promit că, în primul Birou permanent, voi cere eu, personal, o clarificare asupra acestor repartizări, ca să învăţ şi eu Regulamentul acesta.