31 octombrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 67/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Bună dimineaţa, stimaţi colegi. Declar deschisă şedinţa şi vă anunţ că din cei 329 de deputaţi şi-au înregistrat prezenţa un număr de 118. Până la ora 11,30 avem dezbateri la proiectele înscrise pe ordinea de zi; între 11,30 şi 12,00 pauză; la ora 12,00 vot final. În pauza dintre 11,30 şi 12,00 avem şedinţa de Birou permanent şi apoi şedinţa Comitetului liderilor. Dacă sunt intervenţii pe procedură? Nu sunt. 3. La poziţia 3 pe ordinea de zi avem Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice; PL-x 67/2017; caracter organic. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Vă rog. Domnul Márton Árpád.

Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Iniţiativa legislativă şi-a propus rezolvarea unei probleme reale a persoanelor care activează ca voluntari în domeniul apărării împotriva dezastrelor, care au aceeaşi intervenţie ca şi cei profesionişti - primesc salariu, indemnizaţie, grade şi alte asemenea - pentru situaţii de urgenţă. În astfel de intervenţii şi aceste persoane pot avea nişte accidente, chiar foarte grave, prin care rămân infirmi. Şi noi ne-am propus ca şi acestea să primească aceeaşi... ca să zic aşa... pensie pe care o primesc şi cei care sunt cu grade, şi cu stele şi cu toate cele, în aceeaşi activitate. Aceasta este propunerea iniţială. Din situaţii noi, evident concrete, care s-au constatat, această iniţiativă legislativă a mai fost completată cu câteva articole pe care le salutăm şi cu care suntem de acord, dar eu personal cred, chiar dacă accept teoretic argumentaţia comisiei de specialitate, că locul acestor prevederi e la legea care reglementează voluntariatul. Am o teamă că, atunci când vom veni cu o astfel de amendare a Legii voluntariatului, vom fi trimişi la Legea pensiei, din nou. Ca atare, îmi voi rezerva dreptul de a susţine textul iniţial al proiectului de lege. Deci la punctul 4, unde se propune eliminarea, vă propun să votaţi încă o dată, poate reuşiţi să menţineţi şi textul iniţial al proiectului de lege. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Îl rog pe domnul preşedinte Adrian Solomon, preşedintele Comisiei pentru muncă, să ne prezinte raportul.

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 263/2010, în sensul includerii în categoria beneficiarilor pensiei de invaliditate şi a persoanelor care desfăşoară activitate de voluntariat în domeniul situaţiilor de urgenţă. În cadrul dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât adoptarea proiectului de lege cu amendamente, pentru a reglementa situaţiile în care se suspendă plata pensiilor, precum şi cele în care unele categorii de pensionari pot cumula pensia de invaliditate cu alte venituri, respectiv pentru corelarea textului legii cu modificările aduse Codului fiscal. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în condiţiile art. 75 alin. (2) teza a III-a din Constituţia României, republicată. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Proiectul face parte din categoria legilor organice. Comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege, cu amendamente, redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dezbateri generale. S-a înscris domnul Ciuhodaru, Grupul PSD. Se pregăteşte domnul Silviu Vexler.

Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Consider un lucru bun această iniţiativă legislativă, pentru că vine să completeze, practic, un vid legislativ. Avem servicii voluntare de urgenţă - şi Serviciul Voluntar de Ambulanţă Iaşi este unul dintre ele -, şi s-a pus de fiecare dată problema, când se întâmplă un accident în timp ce-şi exercită această misiune, ce se întâmplă cu ei. Accident de muncă este greu de încadrat şi nu intrau sub incidenţa altei legi. Sunt convins că o soluţie legislativă în acest domeniu era necesară şi sper ca cea găsită în acest moment să fie favorabilă. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Vexler. Vă rog. Se pregăteşte domnul Oprea Dumitru de la PNL.

Silviu Vexler Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Bună dimineaţa, doamnelor şi domnilor colegi. În forma finală, aşa cum a rezultat din comisie, proiectul vine să corecteze o hibă legislativă pentru cei care primesc pensie de invaliditate şi care datorită unei formulări eronate se puteau trezi în situaţia în care ar fi avut suspendată această pensie de invaliditate, pentru că au primit drepturi de autor, spre exemplu, sau orice altă sumă. Deci indiferent de acest venit pe care-l primeau extra, ei ar fi rămas fără un sprijin esenţial. Cred că proiectul reprezintă un ajutor real şi corectează o situaţie cu care ne-am întâlnit şi apreciez în mod cu totul special modul deosebit de eficient în care s-a corectat situaţia, după ce a fost anunţată. Şi Grupul minorităţilor va susţine proiectul. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul PNL. Vă rog. Domnul deputat Dumitru Oprea.

Dumitru Oprea Îmi place cât de elegant s-au exprimat antevorbitorii mei, când de fapt lucrurile stau cu totul altfel. A fost o dată o greşeală, greşeala a fost transformată într-o problemă publică şi s-a încercat rapid a se remedia cauza. Partidul Naţional Liberal a făcut o propunere legislativă care remedia povestea aceasta, timp în care colegii care au primit o sarcină de serviciu de la Grupul PSD-ALDE au găsit ceva prin curte care să fie "altoit". Grupul iniţiatorilor UDMR, pe bună dreptate, este un grup supărat. Li s-a luat propunerea legislativă şi s-a transformat în cu totul altceva. Solicitarea ca art. 4 să fie acceptat a trecut prin comisie şi ne-am exprimat un punct de vedere cu toţii, dar este dreptul dumnealor să facă propunerea aceasta. Nu mai lungesc toată povestea. Dacă lucrurile n-ar fi intrat într-o astfel de celeritate ilegală, cred că era mai înţelept să fi mers cu propunerea legislativă ce era depusă la Senat ca primă Cameră, şi Cameră decizională era Camera Deputaţilor. În formula aceasta, pentru că şi noi am avut o astfel de intenţie, nu putem să ne opunem propunerii legislative. Deci votul va fi "da", dar cu regretul că dacă cineva se va trezi să o ducă în zona Curţii Constituţionale, e cam neconstituţională.

Florin Iordache Doamna Éva-Andrea Csép, Grupul UDMR. Vă rog.

Éva-Andrea Csép Stimate domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Da, am reuşit să reglementăm, să încercăm să reglementăm o problemă existentă privind voluntarii, care pot fi chiar studenţi la medicină şi desfăşoară activitate de voluntariat în cadrul SMURD-ului. Dacă putem să vorbim despre voluntari, care se duc acasă după serviciu şi în situaţii, de exemplu, de incendiu, intervin după serviciu, putem să vorbim despre voluntari care lucrează ca şi personal ajutător pe lângă cei de la Salvamont. Ei sunt oameni care, în timpul intervenţiei, dacă suferă accidente în urma cărora îşi pierd parţial sau total capacitatea de muncă, în ciuda faptului că sunt asiguraţi la locul lor de muncă, nu se constituie ca şi accidente de muncă. Noi am vrut să reglementăm aceasta, deoarece ştim că avem nevoie de aceşti oameni şi trebuie să sprijinim aceşti voluntari şi să le dăm şi drepturi. Dar e foarte bine că proiectul nostru de lege se afla pe masa Comisiei pentru muncă şi am putut să discutăm şi să rezolvăm prin el şi o altă problemă foarte mare, deoarece, dacă nu s-ar fi mediatizat acest caz, cu doamna care primea pensie de invaliditate, cred că nici astăzi, de la tribuna Parlamentului, nu am vorbi despre aceste probleme foarte, foarte mari pe care le are societatea şi le au persoanele cu dizabilităţi, persoanele care primesc pensie de invaliditate. Şi totuşi nu înseamnă că cineva, din moment ce primeşte pensie de invaliditate, nu este capabil să producă cărţi, de exemplu, să deseneze, să scrie articole pentru ziare, să ofere consultanţă. Acestor oameni nu le putem lua noi drepturile de a cumula această pensie de invaliditate cu alte drepturi. Deci ne bucurăm că putem să ajutăm la iniţiativa dumneavoastră, a colegilor din Grupul PSD, dar totodată menţinem şi noi propunerea noastră, să găsim cât mai repede locul unde putem să reglementăm şi să oferim aceste... nu sunt servicii... drepturi voluntarilor care salvează, poate, vieţi, voluntarilor care sunt dedicaţi - şi nu pentru bani sunt dispuşi să lucreze, ci pentru că vor să ajute în comunitate. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Grupul USR... Numai puţin! Ultimul, domnule Solomon! Grupul USR. Domnul Cristian Seidler. Vă rog.

Cristian-Gabriel Seidler Stimaţi colegi, Discutăm, de fapt, despre două probleme în paralel. Una este cea de la care a pornit proiectul de lege, aceea a reglementării situaţiei voluntarilor care lucrează în servicii publice şi a situaţiei lor, în cazul în care suferă vreun accident care duce la invaliditate, şi înţeleg că - şi aici mă uit în ochii liderilor grupurilor parlamentare -, că există un larg acord politic ca acest proiect, într-o altă formă, să treacă, pentru că e important să avem o reglementare în acest domeniu, şi altul este obiectul de reglementare, de fapt, al proiectului pe care-l discutăm noi astăzi, aici. Sigur, vom vota pentru, dar atragem atenţia că situaţii similare, în care persoane aflate în risc de excluziune socială sunt tratate incorect de statul român, se mai pot întâmpla. Foarte bine că de data aceasta Guvernul a reacţionat rapid la un mesaj public. Problema este că Guvernul nu are o politică publică, nu are un proces de gândire, de raportare la asemenea probleme pe care să le prevină fără ca ele să fie reflectate în mass-media, ca mai apoi să reacţioneze. Reacţionăm, în loc să prevenim! Nu avem politici publice proactive! Aceasta este o problemă mare în România, de 27 de ani. Mulţumesc.

Florin Iordache Domnule Solomon, vă rog.

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. N-aş vrea să pară o judecată rabinică, dar fiecare antevorbitor are dreptate, în felul său. Şi vreau să le mulţumesc tuturor colegilor, de la toate grupurile parlamentare, pentru că au înţeles urgenţa acestei modificări, astfel încât persoane chiar aflate în nevoie să nu mai sufere din cauza unor prevederi legislative ce şi-au arătat nu numai inutilitatea din punct de vedere al..., ştiu eu, economiilor bugetare, dar în primul rând şi-au arătat cinismul cu care au fost introduse în Legea nr. 263/2010. Un beneficiar de pensie de invaliditate care are un oarecare talent poate să-l valorifice de acum încolo, datorită faptului că pe lângă iniţiator, domnul preşedinte Liviu Dragnea, toţi colegii din spectrul parlamentar au fost de acord să fie coiniţiatori ai acestei modificări şi le mulţumesc pe această cale. De asemenea, împreună cu doamna Andrea Csép şi cu colegii de la UDMR, vom modifica acele acte normative care trebuie să dea dreptul egal pentru cei care au contracte de voluntariat, în momentul în care-şi exercită cu adevărat acele atribuţii, li se întâmplă un accident, să poată fi asimilaţi accidentelor de muncă şi să aibă toate drepturile care rezultă de aici. Prin urmare, vom modifica şi Ordonanţa nr. 88 care organizează acest tip de servicii, vom modifica şi Legea nr. 346, prin care sunt definite accidentele de muncă şi securitatea la locul de muncă. Toate lucrurile care s-au zis au, într-un fel, un iz de adevăr. Sper eu, mai puţin cel legat de neconstituţionalitatea modificării, pentru că n-am ales întâmplător această lege. Am ales-o pentru că în titlu se vorbeşte doar despre modificarea Legii nr. 263/2010, nu face referire directă la un anumit articol sau la un anumit domeniu de reglementare al legii şi, cum spune Legea nr. 24/2000: "În lipsa unor dispoziţii generale ale legii care să orienteze reglementarea, obiectul acesteia este dat chiar de titlu". Prin urmare, modificăm şi completăm Legea nr. 263. Totodată, această iniţiativă a trecut de Senat, ca şi cameră de reflecţie, tacit, fără a se pronunţa direct pe obiectul de reglementare, iar noi, ca şi Cameră decizională, avem toate deciziile Curţii în sprijinul nostru, de a decide cum şi în ce fel trebuie să fie votat proiectul de lege, în forma sa finală. Sper ca, după dezbatere şi votul în plen, o parte din categoriile sociale vizate - şi pe lângă pensionarii de invaliditate sunt prinşi în aceste modificări şi beneficiarii de pensie de urmaş care au drepturi de autor, drepturi de proprietate intelectuală sau celelalte drepturi conexe, cum sunt definite ele în Codul fiscal - să aibă parte de o promulgare rapidă şi de o linişte în plus, dacă e să vorbim despre acest lucru. Mulţumim.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. Trecem la dezbaterea raportului. Sunt 12 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt observaţii? Nu. Adoptat. La articolul unic, dacă sunt observaţii? Nu. Adoptat. 3, 4? Vă rog. Domnul Márton Árpád.

Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor, Aşa cum v-am anunţat, o să susţin textul iniţial al proiectului nostru de lege, care doreşte să introducă un alineat, 3 1 , având următoarea formulare: "De asemenea, au dreptul la pensia de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi persoanele care, desfăşurând activitate de voluntariat în condiţiile legii în domeniul situaţiilor de urgenţă şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă survenite în timpul şi din cauza practicării acestei activităţi". Evident, conform procedurii, se va supune votului varianta comisiei, adică de eliminare. Dacă majoritatea veţi vota pentru ea, acest articol, această propunere de completare va fi eliminată din textul legii. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Neavând un amendament de respingere, eu voi supune votului dumneavoastră forma propusă de Comisia pentru muncă, care propune eliminarea. Deci voi supune votului eliminarea, aşa cum a propus Comisia pentru muncă. Domnule Munteanu, fiţi atent! Supunem votului ceea ce propune Comisia pentru muncă, cu eliminarea, da? Bun. Să înceapă votul. 82 de voturi pentru, 19 voturi împotrivă, 18 abţineri. Forma propusă de comisie a fost adoptată. Domnule Solomon, doriţi să interveniţi? Vă rog.

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Era absolut necesar să votăm eliminarea acestui articol, pentru că Legea pensiilor face referire la persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale, iar voluntarii, după cum ştiţi, nu au un astfel de contract de asigurare în sistemul public de pensii. De aceea, locul lor este în acele legi pe care le-am menţionat mai devreme şi unde, împreună, vom face modificările în procedură de urgenţă.

Florin Iordache Vă mulţumesc. La 5 marginal dacă sunt intervenţii? Nu. 6 marginal? 7? 8? 9? 10? 11? 12? Rămâne la votul final; caracter organic.