Florin Iordache 19. Proiectul de Lege pentru completarea art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice; PL-x 323/2017; caracter organic. Domnule preşedinte Solomon, preşedintele Comisiei pentru muncă, vă rog să prezentaţi raportul. Caracter organic, nu are amendamente.
Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul de Lege are ca obiect de reglementare completarea art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul recalculării pensiei anticipate parţiale pentru persoanele care s-au pensionat anterior datei de 14 iulie 2016, data publicării Legii nr. 142/2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010, în vederea evitării aplicării unui tratament diferenţiat beneficiarilor de pensii anticipate parţiale şi totodată pentru a nu se încălca principiul egalităţii de tratament între aceştia. Proiectul a fost adoptat de Senat, în şedinţa din 25 septembrie 2017, face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de Senat.
Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt intervenţii. Rămâne la votul final. Are caracter organic. Da, vă rog, doamnă, că nu v-aţi... acum apare. Doamna Csép Éva-Andrea.
Éva-Andrea Csép Stimate domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Înainte de a face cunoscută poziţia grupului nostru parlamentar faţă de această modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, mai concret, la articolul de lege privind penalizarea aplicată la pensia anticipată parţială, vă rog să-mi permiteţi să reamintesc faptul că introducerea pensionării anticipate în sistemul nostru de pensii publice s-a făcut din iniţiativa UDMR-ului, în anul 1995, prin Legea nr. 2/1995. Instituţia pensionării anticipate a fost menţinută şi în reglementările ulterioare, atât în Legea nr. 19/2000 - Legea pensiilor -, cât şi în Legea nr. 263/2010, în vigoare şi în prezent. În aceste condiţii, este uşor de înţeles faptul că grupul nostru parlamentar acordă atenţie deosebită oricărei modificări aduse acestui segment al Legii pensiilor. Din păcate, prin Legea nr. 263/2010, adoptată în condiţiile crizei economice şi a presiunii Fondului Monetar Internaţional de a reduce cheltuielile sistemului de pensii publice, s-a modificat drastic cota de diminuare a pensiei în cazul pensionării anticipate, introducând, faţă de reglementarea anterioară, o cotă de 0,75% pentru fiecare lună. Însă în anul 2016, după o serie de corecţii aduse Legii pensiilor în vigoare, reparând mai multe greşeli făcute în anul 2010, în fine, s-a revenit şi s-au restabilit cotele de diminuare aplicate anterior, această reparaţie făcându-se prin Legea nr. 142/2016. Însă această lege a avut o lacună, şi anume, că nu a prevăzut posibilitatea de a recalcula pensia, în cazul acelor persoane ale căror drepturi de pensie anticipată s-au deschis până la intrarea în vigoare a Legii nr. 142/2016. Această iniţiativă legislativă a PSD, prin domnul deputat Solomon, ar repara această greşeală. Drept urmare, grupul nostru parlamentar susţine această iniţiativă legislativă şi o va vota în forma propusă de comisie.
Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă deputat. Grupul PMP, domnul deputat Movilă Petru. Vă rog, domnule deputat.
Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Grupul PMP va vota această propunere legislativă, deoarece face dreptate unei categorii importante de pensionari, şi anume a celor cu pensie anticipată parţială care s-au pensionat sub imperiul unei legi mai puţin favorabile. Astfel, suntem de acord cu recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanele care s-au pensionat în intervalul ianuarie 2011 - iulie 2016, până la apariţia legii mai favorabile. Acest proces de recalculare va pune în aplicare un principiu corect, acela al egalităţii de tratament între pensionari. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Alte intervenţii sunt? Nu sunt. Rămâne la votul final.