Florin Iordache 9. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2017 privind unele măsuri pentru asigurarea participării României la procesul de relocare a instituţiilor/agenţiilor Uniunii Europene; procedură de urgenţă; PL-x 286/2017. Guvernul? Vă rog, doamnă secretar de stat.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Călin, vicepreşedintele Comisiei pentru administraţie. Vă rog.
Ion Călin Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Aşa cum spunea şi reprezentantul Guvernului, în contextul notificării, de Marea Britanie, a intenţiei de ieşire din Uniunea Europeană, prin declanşarea art. 50 din Tratatul Uniunii Europene, una dintre deciziile care va trebui formulată la nivel Uniunii Europene se referă la relocarea agenţiilor europene care îşi au la acest moment sediul în Marea Britanie, la Londra, respectiv a Autorităţii Bancare Europene şi a Agenţiei Europene pentru Medicamente. De asemenea, este necesar să facem o evaluare ştiinţifică a cererilor de autorizare europeană, de punere pe piaţă a produselor medicinale, cu rolul de a stimula inovarea şi cercetarea în sectorul farmaceutic. Camera Deputaţilor este Cameră decizională în această situaţie. Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Comisia pentru afaceri europene a avizat favorabil. În urma dezbaterilor din cadrul comisiei, s-a hotărât, cu majoritate de voturi - doar un vot împotrivă - adoptarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2017 privind unele măsuri pentru asigurarea participării României la procesul de relocare a instituţiilor/agenţiilor Uniunii Europene. Şi aici fac o precizare, o adăugare la raport - e vorba de o corectură de tehnică legislativă - "în forma adoptată de Senat". Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dezbateri generale? Grupul PMP, domnul Paşcan.
Emil-Marius Paşcan Mulţumesc, domnule preşedinte. Distinşi colegi, Din păcate, pe acest proiect legislativ suntem puşi în faţa faptului împlinit. Adică, ne preocupă relocarea unei agenţii europene a medicamentelor, în condiţiile în care, sigur, vorbim de o instituţie care va avea 600 de angajaţi şi o reţea de vreo 4.500 de experţi. Şi unde o plasează Secretariatul General al Guvernului şi Guvernarea PSD-ALDE? Tocmai în Pipera, unde ştiţi foarte bine cât este de aglomerată zona, că nu sunt măcar locuri de parcare şi o punem în imposibilitatea de a fi, din acest punct de vedere, competitivă. Câtă vreme resursele umane ar trebui în acest domeniu să funcţioneze foarte bine, să existe condiţii, este o zonă de trafic, fireşte - şi absolut incompetent administrativ -, se hotărăşte această locare, acest sediu al Agenţiei Europene a Medicamentelor şi nu putem fi de acord cu acest vot, care ne pune în faţa unui fapt împlinit şi în faţa unei incompetenţe administrative. Mulţumesc. PMP va vota împotrivă.
Florin Iordache Mulţumesc. Grupul PNL, domnul Roman.
Florin-Claudiu Roman Domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor colegi, Grupul PNL va vota pentru adoptare. Aceasta a fost şi poziţia noastră în cadrul Comisiei pentru administraţie publică. Dat fiind caracterul de urgenţă, am încălcat chiar o cutumă, în sensul că, de regulă, nu ne exprimam decât în prezenţa reprezentanţilor Guvernului. Din păcate, la Comisia pentru administraţie publică reprezentantul Guvernului nu a avut timp să discute un subiect atât de important. Mă bucur că a venit măcar astăzi în plen să susţină punctul de vedere şi, prin urmare, fiind vorba de o instituţie extrem de importantă pentru România, PNL va vota pentru adoptare. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu. Domnul Benga, Grupul USR.
Tudor - Vlad Benga Bună ziua! Grupul USR va vota pentru acest proiect de lege. Aşa cum am spus şi în comisie, însă, subiectul acesta atrage şi cumva un subiect colateral. Bineînţeles că ar fi un lucru îmbucurător ca o întreagă reţea de experţi să fie atrasă spre Bucureşti şi să existe acest număr semnificativ de joburi de înaltă calificare - şi este foarte bine ca Guvernul să facă demersurile pentru a ajuta acest proces -, însă trebuie să atragem atenţia asupra următorului aspect. După cum ştiţi, relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente a generat o întreagă dezbatere şi a existat o scrisoare deschisă a angajaţilor agenţiei, care ridicau semne de întrebare, vizavi de trei oraşe, respectiv Varşovia, Sofia şi Bucureşti, din cauza climatului politic, care este destul de liberal, şi ridicau semne de întrebare vizavi de modul în care diverse minorităţi ar fi tratate aici. Din punctul acesta de vedere, cred că este important să ţinem cont pe mai departe de faptul că modul în care noi încurajăm climatul politic şi liberalismul ne afectează postura în genul acesta de negocieri, la nivel european. Mulţumesc frumos.
Florin Iordache Grupul UDMR. Domnul Csoma Botond.
Botond Csoma Stimaţi colegi, Grupul UDMR susţine acest proiect de lege. Precum colegul meu liberal a spus, am renunţat şi la acea cutumă în comisie, ca reprezentantul Guvernului să fie de faţă. Considerăm că este un proiect de lege foarte important. Iar referitor la scrisoarea deschisă la care a făcut referire colegul meu de la USR, este o problemă mai complexă. Nu ştiu dacă pe baze ideologice ne putem pronunţa asupra relocării unei instituţii dintr-o ţară încă membră a Uniunii Europene, într-o altă ţară. Sigur, putem să facem alte consemne sau să avem o dispută pe aceste chestiuni, dar nu cred că în legătură cu relocarea unei instituţii foarte importante. Mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. Rămâne la votul final; are caracter ordinar.