24 octombrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Dezvoltarea şcolilor şi calitatea excelentă a predării pentru un început bun în viaţă COM(2017) 248 (PHCD 82/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 4. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Dezvoltarea şcolilor şi calitatea excelentă a predării pentru un început bun în viaţă - COM 248. Tot domnul Tîlvăr. Vă rog.

Angel Tîlvăr Domnule preşedinte, Comisia pentru afaceri europene şi-a întemeiat opinia pe proiectul de opinie transmis de Comisia pentru învăţământ, tineret şi sport, pe fişa de informare a Direcţiei pentru Uniunea Europeană din Camera Deputaţilor şi pe analiza realizată de secretariatul Comisiei pentru afaceri europene. Comisia noastră a salutat atenţia acordată educaţiei extracurriculare şi a considerat că flexibilitatea şi individualizarea acesteia asigură eficienţă sporită educaţiei. A propus extinderea domeniilor şi sumelor alocate programelor de sprijin ale Uniunii Europene, dedicate cooperării şi cercetării în educaţie şi pedagogie. Totodată, a susţinut reducerea în continuare a disparităţilor de gen în educaţia în matematică şi ştiinţă. A semnalat că ingineria clasică îşi aduce în continuare contribuţia la creşterea competitivităţii Uniunii şi a recomandat acţiuni pentru reducerea riscului de scădere a interesului tinerilor pentru aceasta. Comisia noastră, domnule preşedinte, a considerat că rolul Parlamentului European ar trebui sporit, pentru a forma, împreună cu Parlamentele naţionale, un forum de dezbatere privind obiectivele educaţiei. Opinia noastră, aşa cum a fost adoptată, în unanimitate, de Comisia pentru afaceri europene, în şedinţa din 18 octombrie, este supusă, domnule preşedinte, aprobării plenului Camerei Deputaţilor. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule preşedinte. Doamna Roberta Anastase, Grupul PNL.

Roberta Alma Anastase Mulţumesc, domnule preşedinte. În plus faţă de ceea ce a specificat domnul deputat şi preşedinte al comisiei, Angel Tîlvăr, aş vrea să adaug, în ceea ce priveşte contribuţia Comisiei pentru afaceri europene, faptul că este important să accentuăm diminuarea disparităţilor de gen, în educaţie. Şi, în acelaşi timp, noi am propus prin raportul pe care vi-l prezentăm astăzi, stabilirea unui nivel de autonomie minim recomandat pentru unităţile şcolare şi universitare din Uniune, astfel încât să existe o diversificare a metodelor pedagogice aplicate şi a modalităţilor de înfiinţare şi finanţare, ca parte a cooperării în domeniul îmbunătăţirii sistemelor educative ale statelor membre. Totodată, în marja Summitului pe educaţie, sugerat de Comisia Europeană, Comisia pentru afaceri europene propune organizarea unui summit pe tema rolului educaţiei în integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii, ca parte integrantă a eforturilor comune privind reducerea şomajului în rândul tinerilor. Şi pentru acest proiect, Partidul Naţional Liberal va vota pentru. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. Trecem la dezbaterea pe articole. Dacă la titlu sunt intervenţii? Nu. La preambul. Intervenţii? Nu. La articolul unic. Dacă sunt intervenţii? Nu. Rămâne la votul final. Următorul.