Florin Iordache 3. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor privind o nouă agendă a Uniunii Europene pentru învăţământul superior. Este vorba de COM 247. Domnul Tîlvăr. Vă rog.
Angel Tîlvăr Mulţumesc, domnule preşedinte. Comisia pentru afaceri europene şi-a întemeiat opinia privind o nouă agendă a Uniunii Europene pentru învăţământul superior pe proiectul de opinie transmis de Comisia pentru învăţământ, tineret şi sport, pe fişa de informare a Direcţiei pentru Uniunea Europeană din Camera Deputaţilor şi pe analiza realizată de secretariatul Comisiei pentru afaceri europene. Comisia a susţinut obiectivul de consolidare a colaborării dintre învăţământul superior, cercetare şi mediul de afaceri, a considerat că diversificarea cursurilor, în special a celor de durată mai mică de doi ani şi a celor dedicate dezvoltării profesionale continue, sprijină învăţământul superior să răspundă mai bine cererii de cunoştinţe noi. Comisia a susţinut abordarea Comisiei Europene de a analiza împreună cu statele membre viitorul obiectivelor Uniunii în educaţie, cercetare şi inovare, în procesul de pregătire a următorului buget multianual al Uniunii. Totodată, comisia a atras atenţia asupra imperativului reducerii disparităţilor dintre statele membre, în domeniul educaţiei, prin intensificarea sprijinului european financiar şi cu expertiză. Opinia, aşa cum a fost adoptată, în unanimitate, de Comisia pentru afaceri europene, în şedinţa din 18 octombrie, este supusă aprobării plenului Camerei Deputaţilor. Vă mulţumesc, domnule preşedinte.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă sunt intervenţii? Da. Vă rog. Grupul PNL, doamna Roberta Anastase. De la Ploieşti, da.
Roberta Alma Anastase Mulţumesc, domnule preşedinte. Agenda pentru învăţământul superior, propusă prin intermediul acestui document, este parte a strategiei ample, iniţiată de Comisia Europeană, pentru a sprijini tinerii şi pentru a consolida pilonul european al drepturilor sociale. Scopul acesteia este de a ajuta statele membre să asigure o educaţie de înaltă calitate şi favorabilă incluziunii pentru toţi tinerii, astfel încât aceştia să dobândească cunoştinţele şi competenţele necesare pentru a participa pe deplin la viaţa societăţii şi să fie în măsură să răspundă la noile oportunităţi şi provocări determinate de exemplul de globalizare şi de revoluţie tehnologică. În acest sens, PNL va vota pentru aprobarea prezentului proiect de opinie. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai sunt şi alte intervenţii? Nu mai sunt. Trecem la dezbaterea proiectului. Dacă la titlu sunt observaţii? Nu. Dacă la preambul sunt observaţii? Nu. La articolul unic. Dacă sunt observaţii? Nu. Rămâne la votul final. Următorul.