18 octombrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Parlamentului României nr.30/1993 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii. ( adoptat )

Cezar-Florin Preda Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Ne aflăm, în decurs de patru luni, la o nouă modificare a hotărârii noastre. Lucru neobişnuit, mai ales în condiţiile în care pentru elaborarea modificărilor la vechea hotărâre s-a lucrat ani de zile şi a fost bine că a existat voinţa politică să o realizăm. Aţi urmărit şi dumneavoastră, ca noi toţi, de altfel, marile probleme care sunt pe canalele media, cu privire la modul în care această comisie funcţionează. Ea nu mai are timp să se ocupe de ceea ce înseamnă ameninţările terorismului, ce înseamnă migraţia, care explodează în fiecare zi. Ea nu mai are timp să se ocupe de problemele care sunt strict legate de codul nostru albastru de securitate. Ea devine un balon de secrete la care vine fiecare dintre cei care au probleme, să le comunice. Bineînţeles, aşa cum aţi văzut, câteodată sunt nemulţumiţi că trebuiau să fie mai secrete decât secretele. Dacă această comisie merge în drumul politizării ei, eu vreau să vă spun că avem cu toţii o problemă foarte mare. Pentru că această comisie, când face controlul parlamentar, face nu în sensul de a se substitui justiţiei României, ci face în sensul de a face ca acest serviciu să funcţioneze legal şi eficient pentru securitatea noastră. Nu mi-e uşor să vin în faţa dumneavoastră să vă spun asemenea lucruri, pentru că în general această comisie nu a avut putere şi opoziţie. Această comisie, de 20 de ani, a avut un consens în ceea ce priveşte nevoile de securitate. Dar vă spun că nu trebuie să facem din această comisie politizarea Serviciului Român de Informaţii. Acesta este cel mai grav lucru pe care îl poate face un parlamentar al României. Vă mulţumesc.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, "Prin siguranţa naţională a României se înţelege starea de legalitate, de echilibru şi de stabilitate socială, economică şi politică necesară existenţei şi dezvoltării statului naţional român, ca stat suveran, unitar, independent şi indivizibil, menţinerii ordinii de drept, precum şi climatului de exercitare neîngrădită a libertăţilor, drepturilor şi îndatoririlor fundamentale ale cetăţenilor...". Acesta este art. 1 din Legea siguranţei naţionale. Aş insista aici asupra ideii de stare de legalitate. Cred că suntem cu toţii de acord că starea de legalitate a tuturor activităţilor instituţiilor private şi publice este un fundament necesar pentru o Românie modernă şi puternică. Comisia de control asupra SRI trebuie să vegheze la activitatea acestui serviciu, din mai multe paliere: să asigure un echilibru între nevoile reale ale siguranţei naţionale şi ale libertăţilor civile; să reducă nivelul de suspiciune asupra activităţilor de intelligence, care prin natura lor sunt secrete; să prevină şi să sancţioneze imediat şi prompt orice abuz comis în numele şi sub scuza siguranţei naţionale; şi mai ales să încurajeze reforma în acest serviciu, astfel încât pentru îndeplinirea siguranţei naţionale, Serviciul Român de Informaţii să aibă la dispoziţie un cadru legal adecvat şi mai ales să-şi desfăşoare activitatea eficient din punct de vedere economic. Prin aceste modificări ale Regulamentului - la care şi Grupul USR a contribuit - cu încuviinţarea dumneavoastră, Comisia de control va avea pârghii suplimentare pentru exercitarea mandatului legal care îi este atribuit. Totuşi, cine ne păzeşte de cel care ne păzeşte de SRI? Astfel spus, Grupul parlamentar al USR va veghea ca această comisie să îşi respecte întocmai mandatul legal, şi doar legal. Vă mulţumesc. Grupul parlamentar va vota pentru. USR va vota pentru.

Cezar-Florin Preda Domnule preşedinte, Pe procedură şi pe regulament. Când mai aveţi intervenţii, coborâţi la microfonul acesta. Nu se vorbeşte de la microfon...

Cezar-Florin Preda Nu se cere îngăduinţa, că nu suntem la...

Cezar-Florin Preda ... în altă parte. Art. 4. La primul alineat, se spune aşa - la 4 şi 5 - "Comisia poate invita la şedinţele sale orice persoană despre care are date că ar putea deţine informaţii relevante în ceea ce priveşte sfera de activitate a comisiei". N-a ştiut nimeni să-mi explice ce înseamnă asta. Deci poţi să chemi pe oricine vrei, care crezi tu că ar avea documente, nu că vrea el. Şi nu numai asta. La punctul 5... Am să vă explic şi de ce suntem împotrivă. Persoanele prevăzute la alin. (4) au obligaţia de a se prezenta la audieri. Dispoziţiile art. 3 din Regulament. Păi, domnilor, e a doua oară când facem greşeala asta, pentru care am ţinut agenda publică patru luni. Noi obligăm, printr-un regulament al unei comisii, să vină cineva, dar dacă nu vine, noi nu avem sancţiuni, pentru că nu există prevăzute. Noi ce facem? Mai formăm... deci vrem şi Comisia de control al Serviciului Român de Informaţii să devină de fapt Subcomisia "Apartamentul". Asta este dorinţa? Noi vom vota împotrivă. Vă mulţumesc.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Mulţumesc. Ridicasem mâna dinainte. Voiam doar să spun, să reîntăresc ce am spus în dezbaterea generală, legat şi de acest amendament, şi de obiecţiile domnului Cezar Preda. Dacă va exista o situaţie în care acest articol, care obligă persoane să vină la comisie, va fi folosit în alte scopuri decât cele pentru controlul asupra SRI, Grupul USR va avertiza de acest lucru. Vă mulţumesc.

Cezar-Florin Preda Da, domnule preşedinte. Îmi cer scuze că n-am depus amendamente în plen, dar regulamentul nu ne permite. Dar eu le depuneam... Dar dumneavoastră trebuia să ştiţi asta. Votul împotrivă nu este un vot care să semnifice că anumite corecţii într-un act normativ nu sunt necesare. Bineînţeles, prin evoluţiile care se întâmplă. Dar, dragii mei, am văzut că şi domnul preşedinte al Senatului a comentat, spunând că de-abia acum se schimbă paradigma acestei instituţii - instituţia Parlamentului. Dar ce, această comisie n-a făcut parte, nu face parte din Parlamentul României? Nu sunt tot colegi, deputaţi şi senatori? Să acuzi, la grămadă, că aceşti oameni, în timpul celor 25 de ani nu şi-au făcut treaba, dar a venit acum o nouă voinţă politică, care să schimbe lucrurile? E un punct de vedere, îl respect. Dar punctul meu de vedere este că este o presiune politică pe această instituţie. Şi, după justiţie, a venit şi rândul Serviciului Român de Informaţii să participe la bătălia politică, folosindu-se ca presiune politică. Şi dacă eu greşesc, să mă corectaţi în vremurile care vor urma. Vă mulţumesc.