Marius-Constantin Budăi Mulţumesc frumos. Raport comun cu privire la audierea candidaţilor pentru funcţia de consilieri de conturi la Curtea de Conturi a României. În baza hotărârii Birourilor permanente reunite din 27 septembrie 2017, prin care s-a aprobat declanşarea procedurilor legale privind depunerea candidaturilor pentru numirea a şase noi membri ai Curţii de Conturi şi audierea candidaţilor în cadrul Comisiilor reunite pentru buget, finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor, şi în conformitate cu prevederile art. 8, 9, 15, 46 şi 47 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat şi Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, întrunite în şedinţă comună la data de 10 octombrie 2017, au procedat la audierea candidaţilor pentru funcţia de consilier de conturi, în urma încetării mandatului a unui număr de şase consilieri de conturi în luna octombrie 2017. Comisiile reunite au procedat la verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 47 alin. (2) din Legea nr. 94/1992 şi au efectuat selecţia candidaţilor ce urmează să fie numiţi consilieri de conturi. Candidaţii audiaţi au făcut o prezentare a activităţii şi competenţelor lor profesionale şi au răspuns întrebărilor adresate de membrii comisiilor de specialitate. Lista candidaţilor audiaţi şi numărul de voturi obţinute sunt prezentate în anexa nr. 1 la prezentul raport. În urma audierii, comisiile reunite au hotărât să propună plenului Parlamentului numirea candidaţilor cuprinşi în anexa nr. 2 la prezentul raport în funcţia de consilier de conturi, cu nominalizarea funcţiilor în conducerea Curţii de Conturi şi a Autorităţii de Audit. Menţionăm că, potrivit votului comisiilor reunite, se propun a fi numiţi patru noi membri ai Curţii de Conturi în funcţie de consilier de conturi, urmând ca pentru ocuparea celorlalte două locuri să fie declanşată o nouă procedură de numire. Lista candidaţilor propuşi pentru ocuparea funcţiei de consilier de conturi: Busuioc Mihai, consilier de conturi, preşedinte al Curţii de Conturi a României; Nicu Marcu, consilier de conturi numit prin hotărâre; Vlădescu Lucian-Dan, consilier de conturi, preşedinte Autoritatea de Audit; Tunaru Florin, consilier de conturi, vicepreşedinte Autoritatea de Audit; Dumitru Aurel, consilier de conturi. Mulţumesc frumos.
Marius-Constantin Budăi Îmi cer scuze.
Marius-Constantin Budăi Pentru acurateţea raportului, domnul Nicu Marcu, consilier de conturi, este vicepreşedinte al Curţii de Conturi pentru rest de mandat.
Gigel-Sorinel Ştirbu Mulţumesc. Domnilor preşedinţi, Domnule prim-ministru, Domnule preşedinte Dragnea, Dragi colegi deputaţi şi senatori, N-am vrut să iau cuvântul mai devreme la celălalt punct al ordinii de zi, dar vreau să atrag atenţia unui coleg care a vorbit mai devreme, niciun, absolut niciun cod de conduită nu înlocuieşte cei şapte ani de acasă. Aşa că, dacă nu îi ai pe aceia, poţi să ai trei coduri de conduită votate în Parlament. (Aplauze în sală.) Dragi colegi, Dragă domnule preşedinte Dragnea, Acum câţiva ani de zile, eu şi mulţi ca mine, mulţi colegi de-ai dumneavoastră, de la această tribună, am luat atitudine împotriva unei anumite maniere de lucru în această instituţie. Mulţi colegi ai dumneavoastră au contestat abordarea nominalizării în anumite instituţii ale statului român, la acea vreme, într-un mod discreţionar. Astăzi, ceea ce se întâmplă în Parlamentul României, prin partidul pe care dumneavoastră cu o mână forte îl conduceţi - se vede! -, cred că lasă loc în viitor la multe astfel de decizii. Nu cred că ceea ce astăzi, dumneavoastră, într-un mod total arbitrar, decideţi face cinste acestei instituţii. Fiecare dintre dumneavoastră, dragi colegi, într-o anumită parte a carierei sau într-o anumită perioadă a carierei dumneavoastră, aţi insistat ca această instituţie să beneficieze de sprijinul, de aportul şi de respectul cetăţenilor României. Cred că nu este un parlamentar în această instituţie, sub această cupolă, care, în perioada carierei sale, să nu fi avut această minimă doleanţă. Dar stau şi mă întreb, domnule preşedinte Dragnea, dacă noi nu respectăm deciziile, cutumele împământenite de 27 de ani în această instituţie, ce pretenţii avem la ceilalţi cetăţeni să acorde respectul cuvenit acestei instituţii? N-o să mă convingeţi, domnule preşedinte Dragnea, cu argumentul că şi ceilalţi au procedat de asemenea manieră. Nu este un argument, pentru că s-a demonstrat, domnule preşedinte, că politica "Ciocul mic, că noi suntem la guvernare acum!" a fost o politică falimentară. Funcţiile pe care noi, astăzi, le deţinem sunt nişte funcţii efemere. Ce împiedică pe cei care vor veni după noi să se comporte de aceeaşi manieră cum vă comportaţi astăzi dumneavoastră? Am de la dumneavoastră aşteptări ca - nu ştiu, poate sunt în van aceste aşteptări - dumneavoastră să luaţi astăzi o decizie şi să spuneţi: Da, domn'e, a fost o decizie greşită, nu tocmai înţeleaptă, haideţi să stăm la masă... (Intervenţie neinteligibilă de la prezidiu.) Da, termin imediat, domnule, termin, termin. ... haideţi să stăm la masă şi să respectăm cutumele parlamentare! În încheiere, aş vrea să mai spun un lucru, aş vreau să mai spun un lucru. Dacă dumneavoastră... Şi înţeleg logica pe care o folosiţi, domnule Dragnea. Înţeleg. Există două paliere ale acestei logici: 1. Acaparaţi toate instituţiile statului. Urmează, probabil, Banca Naţională, că văd că, pe zi ce trece, se nasc tot felul de duşmani imaginari, Curtea Constituţională aţi ocupat-o...
Gigel-Sorinel Ştirbu ANRE-ul... Gata. Imediat, imediat, domnule preşedinte.
Gigel-Sorinel Ştirbu Mulţumesc. ANRE-ul este ca şi ocupat. Acum, Curtea de Conturi. Ce urmează? În altă ordine de idei, sper din toată inima, dragi candidaţi, să nu deveniţi un instrument, o mână armată împotriva, poate şi colegilor dumneavoastră de partid, domnule Dragnea, că văd că unii mai ies din front. În încheiere - daţi-mi voie, o fac pentru prima dată şi bine că o fac public -, vă felicit, domnule prim-ministru, pentru declaraţia de independenţă. Mare curaj! Mulţumesc.
Eugen Tomac Domnilor preşedinţi de şedinţă, Domnule prim-ministru, Stimaţi colegi, N-aş fi intervenit, dacă n-aş fi avut ceva de comunicat astăzi, când se instalează o nouă conducere la Curtea de Conturi. Noi, ca partid de opoziţie, vom vota împotrivă şi avem destule argumente, însă vreau să trag un semnal de alarmă, pentru că această instituţie extrem de importantă ar trebui să iasă din logica execuţiilor politice. Vă spun acest lucru pentru că am fost în Executiv, mi-am exercitat atribuţiile cu responsabilitate. Aşa cum se întâmplă, a venit Curtea de Conturi, mi-a făcut un control, iar raportul Curţii de Conturi a fost prezentat întâi în conferinţă de presă, în sediul de partid al PSD. Mi-aş dori ca viitoare conducere a Curţii de Conturi să nu se mai dedea la asemenea lucruri, pentru că este ruşinos. Ar trebui să plimb zeci de oameni prin parchetele României pentru a demonstra într-un final, în instanţă, nevinovăţia. Ceea ce s-a întâmplat sper să fie de domeniul trecutului, pentru că este inadmisibil să se întâmple un asemenea lucru în instituţiile statului român.
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Stimaţi colegi, Ce s-a întâmplat ieri la audierile candidaţilor pentru Curtea de Conturi este o ruşine. A fost un simulacru de audiere. Ce nu se spune în raport este că candidaţii, de fapt, nu au răspuns la întrebări. Consilierii au avut cinci minute, vicepreşedinţii - 10 şi candidaţii la preşedinţie - 15 minute să primească o groază de întrebări dintre care să răspundă selectiv la cele care i-au interesat şi, altfel, să le ignore pe celelalte. Am protestat noi, în mod special, şi ni s-a spus că lucrul acesta trebuie sancţionat la vot, adică, practic, nu ne-a interesat. Parlamentul României este una dintre instituţiile cele mai puţin credibile în sondaje. Dacă doriţi să măriţi respectabilitatea acestei instituţii, dacă doriţi să aveţi credibilitate în ochii oamenilor, niciun cod de conduită n-o să schimbe lucrul acesta, ci atitudinea dumneavoastră care, dacă se întâmplă să fie exact ca cea din comisie, de ieri, în care audierile să fie doar un lucru de formă, nu se va schimba. În plus de lucrul acesta, vă întreb dacă vi se pare normal, ca partid aflat la guvernare, să nu existe niciun membru al opoziţiei într-o instituţie de control al Executivului, cum este Curtea de Conturi şi cum a reieşit după algoritmul politic pe care, altfel, cutuma parlamentară mandata să-l respectaţi în fiecare an. Dar, de data aceasta, nu l-aţi respectat. Toate motivele acestea sunt motive pentru care USR va vota împotriva acestor candidaţi. Mulţumesc. (Aplauze.)
Nicolae-Liviu Dragnea Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Cred că e posibil ca acel Cod de conduită să suporte modificări şi completări, pentru că trebuie adăugate multe lucruri acolo. Acolo trebuie vorbit şi despre o minimă responsabilitate pe care trebuie să o aibă oricine care vine la acest microfon, când spune minciună după minciună şi proferează acuzaţii după acuzaţii. Eu zic să lăsaţi o instituţie care vă este foarte dragă să facă acuzaţii pe bandă rulantă. Şi văd că le face foarte bine, pentru că este un plan, probabil ca la CAP. Dar, am ascultat cu atenţie şi acum aceste luări de cuvânt, inclusiv că candidaţii nu au fost lăsaţi să răspundă foarte mult la întrebări, şi am intervenit când am auzit o solicitare: că trebuiau să fie şi membri ai opoziţiei în conducerea Curţii de Conturi. Înţeleg că ceea ce am susţinut noi, ca această instituţie să nu mai fie politizată, nu e bine. Niciunul de acolo nu este membru PSD sau membru ALDE. Absolut niciunul! Din sală : Bravo! (Aplauze, discuţii în sală.)
Nicolae-Liviu Dragnea Sigur, din câte am înţeles, dacă era o negociere politică, bineînţeles că tot de la această tribună probabil că aceleaşi personaje spuneau că PSD-ul a luat Curtea de Conturi punând, eventual, nu ştiu, preşedinte sau vreun vicepreşedinte. Deci, indiferent cum ar fi, nu era bine. Cel mai important, după părerea mea... A, şi, apropo, mai sunt, am înţeles, două posturi libere de consilier. Nu cred că cineva a oprit pe cineva să-şi depună candidatura pentru acele posturi. Deci, liber la politizare. Nu am auzit aici să se vorbească despre chestiuni profunde din activitatea Curţii de Conturi. Doar domnul... care făcea apel la memoria anilor trecuţi - şi nu ştiu dacă-l avantajează foarte mult - spunea cum a fost folosită Curtea de Conturi. N-a vorbit nimeni aici despre necesitatea unei discuţii serioase despre Legea Curţii de Conturi, despre dorinţa ca această instituţie să se aplece mai mult către prevenţie, pentru că eu zic că sunt prea multe instituţii care doar aşteaptă să pedepsească. Nu e nicio instituţie în România astăzi care să se ocupe de prevenţie. Interesul nostru ca stat şi ca naţiune,care este? Să fie pedepse după pedepse sau să avem cât mai puţine greşeli şi societatea să funcţioneze bine? Nu s-a vorbit, de asemenea, despre, poate, unele abuzuri, aşa cum spunea domnul Tomac, care au fost făcute de unii funcţionari sau consilieri de la Curtea de Conturi. Şi de-a lungul anilor s-a tot vorbit despre aceste lucruri. Cred că astea sunt cele mai importante probleme. Şi, ultima, în continuare ştiu că sunt colegi de partid de-ai mei care poate sunt supăraţi că eu nu am dat curs la o negociere politică şi să discutăm şi în partid. Şi-mi asum, dragi colegi, asta. Dacă vreţi să mă pedepsiţi, puteţi să mă pedepsiţi, dar vreau să vă spun ceva... (Intervenţie neinteligibilă din sală.) La voi mă uit. Aici, nu! Vreau să vă spun ceva. Cel mai important lucru este ca aceşti oameni şi următorii doi care vor veni să nu aibă nicio dependenţă politică. Pentru că ei nu trebuie să facă ceea ce au făcut alţii de dinainte, inclusiv membrii PSD - ca să lăsăm asta cu membrii PSD care au făcut pentru PSD şi împotriva altora. Este important ca ei să înţeleagă - şi asta-i rog -, depinde de fiecare dintre ei dacă vor înţelege pentru ce au fost susţinuţi şi votaţi să meargă acolo. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Ioan Munteanu Domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor parlamentari, Fac următoarea propunere: ca la un singur apel nominal parlamentarii să primească ambele buletine de vot, atât pentru Curtea de Conturi, cât şi pentru ANCOM, să facă... să exercite votul. Vă mulţumesc.
Georgian Pop Mulţumesc. Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Proces-verbal referitor la rezultatul votului exprimat de către deputaţi şi senatori cu privire la numirea unor consilieri de conturi, a preşedintelui şi a unui vicepreşedinte ai Curţii de Conturi, a preşedintelui şi a unui vicepreşedinte ai Autorităţii de Audit Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în temeiul art. 44 alin. (4) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, republicat, au procedat la verificarea şi numărarea voturilor exprimate, prin vot secret cu buletine, de către deputaţi şi senatori asupra candidaţilor propuşi pentru numirea unor consilieri de conturi, a preşedintelui şi a unui vicepreşedinte ai Curţii de Conturi, a preşedintelui şi a unui vicepreşedinte ai Autorităţii de Audit, Şi au constatat următoarele: - numărul total al deputaţilor şi senatorilor: 465; - numărul deputaţilor şi senatorilor prezenţi: 391; - numărul total de voturi exprimate: 370; - numărul total de voturi valabil exprimate: 370. După verificarea şi numărarea buletinelor, au rezultat următoarele: 1. Domnul Busuioc Mihai, consilier de conturi, preşedinte al Curţii de Conturi: - voturi pentru 275; - voturi contra 95; 2. Domnul Marcu Nicu, vicepreşedinte al Curţii de Conturi: - voturi pentru 270; - voturi contra 100. 3. Domnul Vlădescu Lucian Dan, consilier de conturi, preşedinte al Autorităţii de Audit: - voturi pentru 268; - voturi contra 102. 4. Domnul Tunaru Florin, consilier de conturi, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit: - voturi pentru 267; - voturi contra 103. 5. Domnul Dumitru Aurel, consilier de conturi: - voturi pentru 267; - voturi contra 103. Având în vedere rezultatul votului exprimat pentru fiecare candidat, Birourile permanente au constatat că toţi candidaţii au întrunit majoritatea de voturi necesară pentru numirea în funcţiile pentru care au fost propuşi.
Georgian Pop Cu Curtea de Conturi.