Florin Iordache 12. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art. 3 din Legea nr. 307/2013 pentru ratificarea Convenţiei cu privire la construirea şi exploatarea unui Centru de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa, semnat la Wiesbaden la 4 octombrie 2010; PL-x 268/2017; caracter ordinar. Guvernul? Vă rog, doamnă secretar de stat. Domnul Andea a plecat.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Doamna preşedinte Gavrilă, preşedintele Comisiei pentru învăţământ. Vă rog să prezentaţi raportul.
Camelia Gavrilă Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea art. 3 din Legea nr. 307/2013 pentru ratificarea Convenţiei cu privire la construirea şi exploatarea unui Centru de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa. Comisia noastră a primit spre dezbatere, în fond, proiectul respectiv. S-a analizat, în acest sens, avizul favorabil al Comisiei pentru politică externă, de asemenea, avizul favorabil al Consiliului Legislativ şi avizul favorabil al Consiliului Economic şi Social. Obiectul de reglementare al acestui proiect de lege prevede modificarea şi completarea art. 3 din Legea nr. 307/2013 pentru ratificarea Convenţiei menţionate, semnată la Wiesbaden la 4 octombrie 2010. La momentul semnării Convenţiei, costurile au fost estimate la 1.027 de milioane de euro, la care se adaugă costurile legate de locaţie, în valoare de 95 de milioane de euro, suportate doar de Germania. Contribuţia României a fost iniţial de 11,87 milioane de euro, raportată la preţurile din anul 2005, eşalonată până în anul 2017. Realizarea Centrului FAIR a întâmpinat dificultăţi serioase în activităţile de pregătire şi construcţie, riscuri de implementare a proiectului de execuţie, iar în urma evaluării realizate de conducerea FAIR s-a ajuns la concluzia că valoarea şi eşalonarea iniţială nu au fost corect şi realist stabilite. Din aceste considerente, s-a stabilit un nou calendar şi o actualizare a costurilor. Prezentul proiect de lege majorează contribuţia României la 14,77 milioane de euro, prelungind perioada efectuării plăţii până în anul 2022. Suplimentarea contribuţiei României permite păstrarea procentului de acţiuni deţinute de România. Totodată, având în vedere domeniul de activitate al ministerelor şi obiectul Convenţiei, se schimbă denumirea autorităţii statului român desemnată să reprezinte România în Convenţie, iniţial era Ministerul Educaţiei Naţionale, înlocuit acum cu Ministerul Cercetării şi Inovării. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată. A fost adoptat acest proiect, cu unanimitate de voturi, ţinând cont de importanţa cercetării ştiinţifice, atât în domeniul ştiinţelor fundamentale, cât şi al celor aplicate, şi rolul României, ca partener, în acest context important şi implicarea cred că este absolut necesară. De aceea, îl propunem pentru vot. Raportul este favorabil. Mulţumim.
Florin Iordache Mulţumesc. Doamna Cherecheş, Grupul PNL, dezbateri generale.
Florica Cherecheş Mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul Partidului Naţional Liberal va vota pentru acest proiect de lege, care se referă la suplimentarea contribuţiei României la construirea Centrului de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor din Europa, proiect semnat în 2010, în Germania. Acest centru este unul dintre cele mai mari proiecte cu acceleratoare, din lume, pentru ştiinţe fundamentale şi aplicate, care va deschide oportunităţi noi de cercetare în fizica nucleară, un proiect absolut unic, şi este o mândrie pentru ţara noastră că este stat fondator în acest proiect. Partidul Naţional Liberal va vota pentru acest proiect, pentru a permite României păstrarea procentului de acţiuni deţinute şi participarea la un proiect de o asemenea anvergură.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. Neavând amendamente, rămâne la votul final. Încheiem aici prima parte a şedinţei noastre. Urmează, în cinci minute, sesiunea dedicată răspunsurilor la interpelări.