3 octombrie 2017 – Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.33/2017 pentru modificarea şi completarea art.11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (PL-x 183/2017). ( adoptat ca urmare a depăşirii termenului constituţional )

Florin Iordache 8. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 33/2017 pentru modificarea şi completarea art. 11 din Ordonanţa nr. 22 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. Termenul pentru dezbatere şi vot final fiind depăşit, proiectul de lege se consideră adoptat, în conformitate cu prevederile art. 115 alin. (5) din Constituţie şi ale art. 113 din Regulamentul Camerei Deputaţilor. Nu sunt dezbateri, se consideră adoptat. Vă rog.

Gheorghe-Dinu Socotar Vă mulţumesc, domnule preşedinte. În calitate de membru al Comisiei pentru IT, şi exprim şi opinia Grupului Partidului Social Democrat, ne pare rău că n-am avut posibilitatea să dezbatem, nici în comisie şi nici în plen, această ordonanţă, pe care o considerăm foarte importantă pentru autoritatea care reglementează o piaţă extrem de mare în România - piaţa telecomunicaţiilor. Mai degrabă nu s-a putut face acest lucru, din cauza unor încurcături birocratice, chestiuni de interpretare. Totodată, pe lângă faptul că mult discutata Ordonanţă nr. 33 abia pune în nişte limite normale relaţia dintre Parlament şi o autoritate care, conform primei Teze a Legii de funcţionare, este sub control parlamentar, dar Parlamentul nu avea nicio atribuţie, nici în numirea, nici în demiterea preşedintelui, şi atunci nu înţeleg cum a fost închipuit, în 2009, că se realizează acest control - deci Ordonanţa abia aduce pe un făgaş normal lucrurile. Am fi avut totuşi şi nişte amendamente, pe care, sper eu, colegii din Senat să le poată introduce, pentru ca să primească o formă care este acceptată şi care este normală, după cum considerăm noi. Mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Drulă.

Cătălin Drulă Stimaţi colegi, Stimate coleg, Acest proiect de lege a fost dezbătut şi în comisie, a avut raport votat, a fost dezbătut şi în plenul Parlamentului, dar s-a votat reîntoarcerea la comisie. L-am avut în comisie, pentru raportul suplimentar, dar majoritatea nu a vrut să voteze raportul suplimentar, în ultima zi când constituţional se putea face acest lucru. Acesta este motivul pentru care termenul constituţional a fost depăşit. S-a găsit acest artificiu, prin care plenul votează o prelungire a termenului, care e prevăzut imperativ în Constituţie. Am solicitat Biroului permanent discutarea acestei situaţii, pentru că încalcă Constituţia. S-a trimis Comisiei juridice, care nu a oferit un aviz timp de trei luni, pe această temă. Prin urmare, merge la Senat.

Florin Iordache Domnul Popescu, Grupul PNL.

Pavel Popescu L-am auzit pe colegul meu care, alături de noi, a lucrat în Comisia pentru IT. Şi aş vrea să nuanţez puţin ceea ce aţi spus dumneavoastră. Dumneavoastră aţi spus că această ordonanţă are rolul de a pune în sfârşit dreptate în relaţia dintre Parlament şi Autoritatea Naţională de Reglementare a Comunicaţiilor... da, care este într-adevăr sub raport parlamentar. Vreau să vă spun, şi ştiţi şi dumneavoastră, pentru că aţi fost acolo, că această Autoritate Naţională trece în aceste zile printr-un proces foarte negativ, cu care nu s-a confruntat niciodată în ultimii ani. Şi aceasta din cauza faptului că acel om care a fost numit în fruntea instituţiei a stat în faţa mea, şi în faţa dumneavoastră, şi în faţa colegilor dumneavoastră, şi s-a purtat cu o nesimţire ieşită din comun. A ciuntit tot ceea ce înseamnă această organizaţie, a nenorocit toate structurile organizaţiei, a dat oameni afară, a adus 40 de oameni în structura organizaţiei, pe modelul "Ali Baba şi cei 40 de Hoţi". Şi acum, însuşi partidul dumneavoastră, alături de toţi cei care l-aţi votat preşedinte pe acest om, încearcă să rezolve această problemă. Discutaţi despre aceste lucruri? Le-aţi spus colegilor dumneavoastră că vă aflaţi, prin modificările pe care le-aţi adus prin acest O.U.G., într-o situaţie cu care n-aţi fi vrut să aveţi de-a face? De aceea, Partidul Naţional Liberal a depus... va depune, de fapt, săptămâna aceasta, la Senat, amendamente prin care să revenim la forma iniţială, prin care preşedintele României - vorbim aici de domnul Klaus Iohannis - este cel care va avea rolul principal în numirea preşedintelui acestei organizaţii. Niciodată în istoria ei, această organizaţie nu a fost tratată de un preşedinte, aşa cum a fost tratată în ultimele luni. Şi niciodată o comisie nu a fost tratată, în Parlamentul României, aşa cum a fost tratată de domnul preşedinte.

Florin Iordache Vă mulţumesc. (Domnul deputat Gheorghe-Dinu Socotar solicită dreptul la replică.) N-aveţi drept la replică.