3 octombrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Documentul de reflecţie privind viitorul apărării europene (2025)COM (2017) 315 (PH CD 76/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 2. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Documentul de reflecţie privind viitorul apărării europene. Este vorba de COM 315. Domnul preşedinte Tîlvăr, din partea Comisiei pentru afaceri europene.

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Raportul privind Documentul de reflecţie privind viitorul apărării europene... COM 315. Comisia pentru afaceri europene şi-a întemeiat opinia pe proiectul de opinie adoptat de Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, pe nota Ministerului Afacerilor Externe, pe Rezoluţiile Parlamentului European 2016 2052, 2067, 2035, 2343 şi pe discuţiile care au avut loc în cadrul comisiei noastre. Astfel, Comisia pentru afaceri europene a subliniat că instituţiile Uniunii Europene şi statele membre ar trebui să-şi adapteze acţiunile în materie de securitate şi apărare, dorinţei dovedite statistic a cetăţenilor Uniunii de a avea o Uniune care să-i poată proteja, iar aceasta se poate realiza doar prin promovarea unei politici de securitate şi apărare comune, care să conducă la constituirea unei veritabile Uniuni Europene a apărării, oferind astfel statelor membre garanţii şi capabilităţi superioare celor naţionale. Comisia pentru afaceri europene a semnalat totuşi că definirea treptată a unei politici de apărare comune a Uniunii este influenţată de limitele actuale ale sistemului de decizie bazat pe unanimitate. Totodată, Comisia pentru afaceri europene şi-a exprimat susţinerea pentru aplicarea art. 42 alin. (6) din Tratatul Uniunii Europene, prin participarea statelor membre la cooperarea structurată permanentă pentru instituirea unui Consiliu al miniştrilor apărării, care să asigure conducerea politică permanentă şi care să coordoneze crearea unei Uniuni Europene a apărării, pentru instituirea unui format permanent pentru reuniuni dedicate miniştrilor apărării statelor membre implicate în aprofundarea cooperării în materie de apărare. Comisia şi-a exprimat susţinerea pentru dezvoltarea complementarităţii NATO-UE, ca fiind cea mai potrivită formulă pentru creşterea sinergiilor, în scopul realizării răspunsului rapid şi evitării duplicărilor în procesul de dezvoltare a capacităţilor militare. Comisia a semnalat că, pentru ca diversele formate de cooperare să poată fi realizate, ar trebui să existe încredere între statele membre şi între acestea şi instituţiile Uniunii Europene, ca să se poată asigura confidenţialitatea informaţiilor sensibile, şi a solicitat Comisiei Europene prezentarea de soluţii în acest sens. În final, domnule preşedinte, vreau să menţionez că în cadrul comisiei noastre s-a menţionat importanţa modificării strategiei de comunicare a Uniunii, astfel încât mesajele transmise opiniei publice europene, cu privire la acţiunile, meritele şi realizările politicii de securitate şi apărare comune, să fie recepţionate în mod adecvat. Opinia noastră, domnule preşedinte, a fost supusă dezbaterii, în şedinţa Comisiei pentru afaceri europene din data de 26 septembrie 2017, în prezenţa a 14 dintre cei 21 de membri, fiind adoptată în unanimitate. În acest context, supunem aprobării Camerei opinia, în forma prezentată. Vă mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule preşedinte. Dacă sunt intervenţii? Da. Grupul PNL, doamna Roberta Anastase. Vă rog, doamnă.

Roberta Alma Anastase Mulţumesc, domnule preşedinte. Documentul de reflecţie completează activitatea în curs, referitoare la pachetul privind aprobarea, adoptat de Consiliu, în decembrie 2016, ce constă în punerea în aplicare a Strategiei globale a Uniunii Europene în sectoarele securităţii şi apărării, a Planului de acţiune european în domeniul apărării şi a cooperării cu NATO. Cele trei componente de bază sunt transpuse în prezent în acţiuni concrete. Ele vizează reformarea structurilor politicilor de securitate şi apărare comună, dezvoltarea capabilităţilor şi instrumentelor civile şi militare, aprofundarea cooperării europene în materie de apărare şi consolidare a parteneriatelor cu ţările şi cu organizaţiile partenere. Documentul descrie principalele tendinţe şi provocări care vor influenţa viitorul european în materie de securitate şi de apărare şi defineşte opţiunile disponibile în cadrul a trei scenarii diferite care nu se exclud reciproc, bazate pe niveluri diferite de ambiţie, de a acţiona împreună în acest domeniu, la nivelul Uniunii Europene. În Proiectul de opinie elaborat, Comisia pentru afaceri europene subliniază importanţa unei abordări comprehensive a viitorului Uniunii Europene post Brexit şi atrage atenţia cu privire la modul în care statele membre trebuie să se raporteze cu privire la acest subiect. Având în vedere cele menţionate, Partidul Naţional Liberal va vota pentru adoptarea proiectului de hotărâre. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Alte intervenţii dacă sunt? Nu sunt. Trecem la dezbateri. Dacă la titlu sunt observaţii? Nu. Adoptat. Preambul. Observaţii? Nu. Adoptat. La articolul unic, dacă sunt observaţii? Nu. Adoptat. Rămâne la votul final, pentru mâine. Următorul.