26 septembrie 2017 – Supunerea la votul final:

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Intrăm în sesiunea de vot final. Proiecte de hotărâri ale Camerei Deputaţilor. 1. Proiectul de Hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 125/2016 pentru aprobarea componenţei nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor. Vă rog, vot. 266 de voturi pentru, 3 abţineri, un coleg care nu votează. Aprobat. 2. Proiectul de Hotărâre privind constituirea Comisiei speciale de anchetă a Camerei Deputaţilor privind situaţia creată de pensionarea şi reangajarea aceloraşi persoane în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Vă rog, vot. 105 voturi pentru, 147 de voturi împotrivă, 11 abţineri, 8 colegi care nu votează. Proiectul de hotărâre nu a fost adoptat. Domnul Roman, explicarea votului - un minut.

Florin-Claudiu Roman Doamnelor şi domnilor colegi, Grupul Partidului Naţional Liberal şi cel al USR au solicitat înfiinţarea acestei comisii de anchetă, din două motive foarte, foarte obiective. Avem la ora actuală o problemă pe siguranţa cetăţeanului, foarte serioasă, pentru că acest val de ieşiri şi de pensionări din sistem a lovit în primul rând în cei care lucrează la firul ierbii, în cei care lucrează în stradă. La ora actuală sunt municipii reşedinţă de judeţ în România, oraşe importante în România în care, din 30-40 de patrule mixte - poliţie-jandarmi - care patrulau pe stradă, mai e una sau două patrule. Acest lucru va însemna în perioada următoare o explozie a fenomenului infracţional la nivel stradal, care va afecta în primul rând siguranţa cetăţeanului. Din celălalt punct de vedere, al moralităţii, am discutat şi cred că e important, nu doar la nivelul MAI, ci şi la nivelul prefecturilor şi al altor instituţii deconcentrate, să ne uităm şi să observăm că mulţi tineri nu pot să intre în sistem, întrucât se cer condiţii de vechime, câteodată aberante, în schimb, a doua zi după ce pensionăm personal specializat din aceste instituţii ale statului român, îi reangajăm pe cabinetele demnitarilor, pe contract individual de muncă. Aceasta a fost solicitarea noastră, una de bun-simţ, una care venea în sprijinul cetăţeanului şi una care cred eu că ar fi făcut lumină într-o chestiune care a rămas, din păcate, cu multe semne de întrebare asupra ei. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul preşedinte Liviu Dragnea.

Nicolae-Liviu Dragnea Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Am votat împotriva constituirii acestei comisii de anchetă, în schimb ceea ce spune domnul Roman sau o parte din ceea ce spune domnul Roman este important. În aceste condiţii, vă anunţ că PSD-ul va cere la "Ora ministrului" ca ministrul de interne să vină şi să explice toate aceste lucruri în Camera Deputaţilor, pentru că sunt îngrijorări pertinente. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Paşcan.

Emil-Marius Paşcan Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Distinşi colegi, E absolut paradoxal, câtă vreme domnul preşedinte Dragnea consideră că într-adevăr este o chestiune importantă, de ce nu admiteţi să se constituie o comisie de anchetă parlamentară, de ce nu votaţi pentru acest lucru, cu atât mai mult cu cât eu cred că problemele de actualitate ale României, cum este şi aceasta, sunt chiar mai importante decât ceea ce s-a întâmplat în 2009 cu alegerile. Adică românii aşteaptă să vadă şi consideră că este imoral ca cei care au părăsit sistemul cu pensii speciale să se întoarcă să lucreze, să fie plătiţi tot din bugetul de stat, absolut sfidând şi, cu ipocrizie, menţinându-se într-un fel sau altul în poziţii-cheie şi influenţând existenţa statului român. De aceea, vă întreb, stimaţi colegi, eu cred că este insuficient un punct de vedere exprimat de un ministru care nu poate fi verificat prin alte puncte de vedere ale celor direct implicaţi sau avizaţi în această chestiune, de ce să nu permitem o astfel de anchetă parlamentară? Ar fi, din punct de vedere moral, o datorie de a le spune românilor ce se întâmplă, cum funcţionează legile, pentru că atunci când în guvernarea Boc nu s-a mai admis, s-a interzis ca cineva să cumuleze pensia cu salariul, legea s-a modificat şi astăzi permitem aceste lucruri. De ce să nu le explicăm românilor, într-adevăr, şi ca număr, şi cazuistică, cum stau şi ce cheltuieli are statul român, ce cheltuieli bugetare are în această privinţă? Eu cred că este o chestiune morală şi vă propun, dacă este posibil, domnule preşedinte, stimaţi colegi, să reluăm acest vot şi să vă răzgândiţi, cu atât mai mult cu cât domnul preşedinte Dragnea susţine că este de acord să se ştie aceste lucruri şi îi spune ministrului de interne să dea socoteală.

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc.

Emil-Marius Paşcan Eu cred că este insuficient un punct de vedere al ministrului de interne. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc. Domnul Seidler.

Cristian-Gabriel Seidler Dragi colegi, Aşa cum vă spuneam, aţi votat pentru opacizarea statului român. O comisie de anchetă este chemată să facă lumină într-un element de acţiune guvernamentală. Dacă pe baza unor declaraţii de presă înfiinţăm comisii ale Parlamentului, nu văd de ce, pe baza unei acţiuni guvernamentale - încă o dată -, care ar fi adus lumină asupra unor practici şi ar fi putut constitui un prim pas pentru îmbunătăţiri legislative, nu putem înfiinţa o comisie de anchetă? Din păcate, refuzaţi transparenţa într-un stat democratic, european, în 2017. Cu regret.

Petru Gabriel Vlase Domnul Márton Árpád.

Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Dacă aţi reuşit să citiţi textul hotărârii asupra căruia am votat şi aţi ascultat cu atenţie susţinerile celor care au dorit înfiinţarea unei comisii şi titlul acestei comisii, vă daţi seama că susţinerile n-au nicio legătură nici cu hotărârea, nici cu titlul. Noi v-am propus să înfiinţăm o comisie de anchetă pe o problematică legislativă foarte gravă, care a dus la situaţia punctuală despre care a dorit să vorbească această comisie. Ce se întâmplă în acele segmente unde se permite pensionarea înainte de limita de vârstă de 65 de ani pentru bărbaţi, respectiv 63 de ani pentru femei? Ce se întâmplă, unde se justifică reangajarea? Ca noi, Parlamentul, după ce anchetăm această situaţie legislativă din ţara aceasta, pe toate segmentele, pe toate palierele unde se regăseşte acest domeniu, să venim cu o propunere legislativă, căci aceasta este menirea Parlamentului. N-aţi acceptat această modificare, n-aveam cum să votăm pentru această comisie. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Şi eu vă mulţumesc. Capitolul II. Legi ordinare. Adoptări. 3. Proiectul de Lege pentru aderarea României la Convenţia internaţională privind standardele de pregătire a navigatorilor, brevetare/atestare şi efectuare a serviciului de cart pentru personalul navelor de pescuit, adoptată la Londra la 7 iulie 1995. Comisia pentru transporturi propune adoptarea. Vă rog, vot. 277 de voturi pentru, un vot împotrivă. Adoptat. 4. Proiectul de Lege pentru ratificarea Protocolului referitor la amendarea art. 50 (a) al Convenţiei privind Aviaţia Civilă Internaţională şi a Protocolului referitor la amendarea art. 56 al Convenţiei privind Aviaţia Civilă Internaţională, încheiate şi semnate la Montreal la 6 octombrie 2016. Comisia pentru transporturi propune adoptarea. Vot. Cu un vot împotrivă, adoptat. 5. Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul transporturilor militare, semnat la Bucureşti la 21 aprilie 2016. Comisiile pentru apărare şi pentru transporturi propun adoptarea. Vă rog să votaţi. 258 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă, 18 abţineri. Adoptat. Capitolul II. Legi ordinare. Respingeri. Vă rog. La punctul 5, explicarea votului, da?

Constantin Codreanu Mulţumesc, domnule preşedinte. Distinşi colegi, Cele 258 de voturi pentru sunt confirmarea normalităţii şi deschiderii totale pe care România o are faţă de Ucraina. De cealaltă parte, în ultimul timp, Ucraina a înţeles să se comporte ostil faţă de minoritatea noastră naţională, lucru care s-a agravat pe 5 septembrie, odată cu adoptarea Legii educaţiei de către Rada Supremă şi a ajuns la punctul culminant ieri, atunci când preşedintele Ucrainei a promulgat acest act legislativ antidemocratic. Prin această lege a educaţiei Ucraina nu face decât să încalce Tratatul bilateral încheiat cu România pe 2 iunie 1997, la Constanţa, art. 13 pct. 5. Vă invit să-l consultaţi. Cu această ocazie vreau să spun că noi, Partidul Mişcarea Populară, reluăm o idee enunţată în ziua în care am adoptat în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului Declaraţia privind Legea educaţiei, şi anume, retragerea sprijinului internaţional pentru Ucraina în parcursul ei euroatlantic. Acelaşi lucru îl voi transmite şi astăzi la întâlnirea pe care o avem cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, domnul Bankov, şi trebuie să spunem clar şi răspicat că putem discuta despre o revenire asupra acestei decizii doar după ce vom clarifica şi vom amenda această Lege a educaţiei. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Continuăm. Legi ordinare. Respingeri. 6. Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014... (Vociferări.) Am intrat în procedura de vot, doamnă, nu putem tot timpul, cum vreţi dumneavoastră! ...privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pe anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice. Vă rog, vot. 269 de voturi pentru, 8 voturi împotrivă, două abţineri, un coleg care nu votează. Adoptată. 7. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 57 alin. (2) din Legea energiei şi a gazelor naturale nr. 123/2012. Comisia pentru industrii propune respingerea. Vot, vă rog. 278 de voturi pentru, un vot împotrivă. Adoptată. 8. Proiectul de Lege pentru modificarea alin. (5) al art. 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică. Comisia pentru industrii propune respingerea. Vă rog să votaţi. 279 de voturi pentru, un vot împotrivă. Adoptată. 9. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 23 din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006. Comisia pentru industrii propune respingerea. Vă rog să votaţi. 274 de voturi pentru, două voturi împotrivă. Adoptat. 10. Propunerea legislativă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Manageriale din România. Comisia pentru învăţământ propune respingerea. Vă rog să votaţi. 273 de voturi pentru, 6 voturi împotrivă, două abţineri. Adoptată. 11. Propunerea legislativă privind siguranţa în unităţile de învăţământ. Comisiile pentru învăţământ şi pentru administraţie propun respingerea. Vă rog să votaţi. 169 de voturi pentru, 100 de voturi împotrivă, 7 abţineri. Adoptată. Propunerea legislativă privind stabilirea nivelului... Domnul Lupescu? Vă rog.

Dumitru Lupescu Partidul Uniunea Salvaţi România a votat pentru aprobare şi împotriva respingerii acestei propuneri legislative, având în vedere că ne pasă de copiii noştri, având în vedere că trebuie să crească siguranţa în unităţile de învăţământ, mai ales că infracţionalitatea este în continuă creştere. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. 12. Propunerea legislativă privind stabilirea nivelului redevenţelor petroliere şi miniere din România şi utilizarea sumelor provenite din exploatarea resurselor. Comisia pentru buget propune respingerea. Vă rog să votaţi. 273 de voturi pentru, 4 voturi împotrivă, 4 abţineri, un coleg care nu votează. Adoptată. 13. Propunerea legislativă privind acordarea gratuită de produse de igienă orală preşcolarilor şi şcolarilor din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat. Comisiile - învăţământ, sănătate şi administraţie - propun respingerea propunerii legislative. Vă rog, vot. 212 voturi pentru, 9 voturi împotrivă, 56 de abţineri. Aprobată. 14. Propunerea legislativă privind completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în sănătate. Comisia pentru sănătate propune respingerea. Vă rog, vot. 275 de voturi pentru, un vot împotrivă, o abţinere. Adoptată. 15. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 154/2014 pentru modificarea art. 184 alin. (6) şi (11) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Comisia pentru sănătate propune respingerea. Vă rog să votaţi. 274 de voturi pentru, un vot împotrivă, o abţinere. Adoptată. 16. Propunerea legislativă pentru modificarea art. 15 din Ordonanţa Guvernului nr. 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare. Comisia pentru buget propune respingerea. Vot, vă rog. 210 voturi pentru, 63 de voturi împotrivă, 6 abţineri. Adoptată. 17. Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală. Comisia pentru buget propune respingerea. Vă rog, vot. 279 de voturi pentru, două voturi împotrivă. Adoptată. 18. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Comisia pentru buget propune respingerea. Vă rog să votaţi. 274 de voturi pentru, două voturi împotrivă. Adoptată. 19. Proiectul de Lege pentru completarea art. 9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991. Comisiile - pentru agricultură şi pentru mediu - propun respingerea. Vă rog să votaţi. 276 de voturi pentru, două voturi împotrivă, o abţinere. Aprobată. Vă rog.

Corneliu Olar Mulţumesc, domnule preşedinte. Vroiam să clarific nişte lucruri. Parlamentul României, statul român, nu cred că este pus să dea legi împotriva proprietarilor. Constituţia garantează dreptul de proprietate. Având în vedere că administraţia locală, consiliul local, este proprietar de drept şi administrează bunurile din domeniul public, cum condiţionăm noi să scoatem la licitaţie un bun care este administrat, al proprietarului de drept? Asta vreau să - şi de aceasta a şi votat, Partidul Naţional Liberal, împotrivă - să clarific dacă voi mai lucra la aceste legi cândva, să dăm legi în favoarea comunităţilor locale şi nu să încurcăm crescătorii de animale. Ce se întâmplă la ora actuală? Dacă un crescător de animale are, să spun, 4-5, vorbim de vite mari, la noi în Apuseni sunt prea puţine oi. Ştiţi că trebuie să aibă o suprafaţă de la 0,3 hectare în sus, până la 3 hectare. Dacă el nu poate să asigure suprafaţa pe care i-o cere APIA, prin dosarul pe care-l depune la APIA, îşi pierde dreptul de subvenţie. De aceea, trebuie să fim foarte atenţi pe cine ajutăm aici! Statul român, sau proprietarul, sau crescătorul de animale din comunitatea respectivă? Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc, domnule deputat. Să ştiţi că au fost doar două voturi împotrivă, în cazul în care PNL-ul a votat împotrivă! Legi organice. Adoptări. 20. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2017 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2017 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative; lege organică. Vă rog, vot. 181 de voturi pentru, 91 de voturi împotrivă, 3 abţineri şi un coleg care nu a votat. Adoptat. Legi organice. Respingeri. 21. Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale. Comisia pentru muncă propune respingerea. Vă rog să votaţi. 214 voturi pentru, 3 voturi împotrivă, 58 de abţineri. Adoptată. Şedinţă de Birou permanent la Camera Deputaţilor. Mâine plen comun. Mulţumesc. Şedinţa s-a încheiat la ora 12,33.