25 septembrie 2017 – Primirea de răspunsuri la interpelările adresate membrilor Guvernului.

Florin Iordache Urmează şedinţa consacrată răspunsurilor la interpelările membrilor Guvernului. După o scurtă pauză (În continuare, şedinţa a fost condusă de domnul deputat Ben-Oni Ardelean, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.)

Ben-Oni Ardelean Declar deschisă şedinţa consacrată răspunsurilor orale la interpelări, din data de 25 septembrie 2017. Şi aş dori să continuăm cu partea a doua a şedinţei, consacrată primirii răspunsurilor orale la interpelările adresate Guvernului. Aşadar, o să dau citire listei de deputaţi şi apoi răspunsurile pe care aceştia le solicită. Dacă este în sală domnul deputat Oros Nechita-Adrian? Nu este în sală. Mergem mai departe. Domnul deputat Gheorghe Tinel? Vă rog. Aveţi un minut pentru a prezenta tematica interpelării, ca apoi să solicităm răspunsul de la...

Tinel Gheorghe Domnule preşedinte de şedinţă, Obiectul interpelării pe care am adresat-o doamnei ministru Graţiela Gavrilescu e legat de emiterea Ordinului privind recoltarea, colectarea celor 140 de urşi şi 97 de lupi. În speţă, întrebările mele se refereau la temeinicia, modalitatea practică, cum au fost stabilite cifrele de recoltă/captură. Şi aşteptam să mi se explice acest lucru, pentru că eu am mari dubii cu privire la modalitatea tehnică de stabilire a numărului exemplarelor respective. Cred că, în spate, fie este vorba de o crasă incompetenţă, fie este vorba de alte interese, pe care mi-aş dori să le lămurim astăzi, prin răspunsul la această interpelare. Mulţumesc.

Ben-Oni Ardelean Vă mulţumesc, domnule deputat. Vă rog, din partea ministerului? Domnul secretar de stat Ion Cîmpeanu? Sau domnul secretar de stat Istrate Şteţco? Dacă este cineva prezent în sală? Păi şi de ce sunt amândoi la Senat? Din partea Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, cine poate vorbi? Vă rog, cine e secretar de stat de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul? Vă rog. Avem un deputat care aşteaptă un răspuns. Bun, vă dau ceva timp să rezolvaţi situaţia, dar este absolut anormal, doamnă secretar de stat sau nu ştiu ce poziţie aveţi dumneavoastră! Or fi... nu pot să fie amândoi acolo, sunt doi secretari de stat care şi-au anunţat prezenţa aici! Trec mai departe. Domnul deputat Dobrovie Matei-Adrian, de la USR, dacă este în sală? Mulţumesc. Vă invit la microfon.

Matei-Adrian Dobrovie Bună ziua! Am adresat o interpelare Ministerului Românilor de Pretutindeni. Obiectul interpelării era legat de Casa Memorială "Aron Pumnul", de la Cernăuţi. Practic, aceasta este aflată în proprietatea statului ucrainean. Şi am întrebat - foarte concret, nu o să insist. În ce măsură legislaţia românească şi ucraineană permit finanţarea reabilitării Casei Memoriale? Care este stadiul actual al discuţiilor privind reabilitarea? Şi care sunt obstacolele pe care autorităţile române guvernamentale le întâmpină, în vederea sprijinirii acestui demers? De asemenea, în ce condiţii Casa Memorială "Aron Pumnul" din Cernăuţi poate intra în proprietatea statului român? Interpelarea este adresată Ministerului Românilor de Pretutindeni. Mulţumesc.

Ben-Oni Ardelean Vă mulţumesc, domnule deputat. Vă rog, din partea ministerului, domnul secretar de stat Ovidiu Iane.

Ben-Oni Ardelean Domnule ministru, aveaţi trei minute pentru întreaga susţinere...

Ben-Oni Ardelean Eu sunt convins de asta. Eventual, le puteţi pune la dispoziţie în scris...

Ben-Oni Ardelean ... sau spuneţi nişte concluzii. Vă mulţumesc tare mult.

Ben-Oni Ardelean Da...

Ben-Oni Ardelean Citiţi concluziile, vă rog, că deja am depăşit... vreo 10 minute.

Ben-Oni Ardelean Mulţumesc.

Ben-Oni Ardelean Mulţumim, domnule secretar de stat. Dacă domnul Dobrovie mai are vreo întrebare suplimentară? Înţeleg că va primi şi în scris, probabil, acest răspuns. Mulţumesc tare mult. Mergem atunci mai departe. Pentru domnul Gheorghe Tinel a venit un răspuns. Aşa că, o rog pe doamna să ne prezinte răspunsul. Mulţumesc tare mult.

Ben-Oni Ardelean Vă mulţumesc foarte mult. Domnule deputat, aveţi din nou cuvântul.

Tinel Gheorghe Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi stimaţi colegi aflaţi în sală, Special am cerut aceste informaţii, pentru că am vrut să văd cum aţi fundamentat ordinul privind recoltarea/capturarea exemplarelor de urşi şi de lupi. Şi m-am convins. Dacă până acum aveam un dubiu, acum am o certitudine - nu l-aţi fundamentat deloc. Pasaţi responsabilitatea evidenţei exemplarelor faunei cinegetice - urs şi lup - la Ministerul Apelor şi Pădurilor, dar dumneavoastră fundamentaţi cotă de recoltă şi de captură. Pe ce bază? Că întrebarea mea aceasta era - pe ce bază? Atât timp cât fişele de evidenţă ale fondului de vânătoare, ale evaluării speciilor respective, se află la Ministerul Apelor şi Pădurilor, mă aşteptam ca răspunsul dumneavoastră să cuprindă referire la acest lucru şi să cuprindă, inclusiv în nota de fundamentare, referinţe la aceste fişe de evaluare. Vă spun că există suspiciunea că datele respective, numărul de urşi - 145, de lup, din specia lup - 97 sunt calculate şi sunt stabilite empiric, pe baza unor alte date şi elemente decât cele tehnice, care ar trebui să stea la baza acestor informaţii. Şi vă acuz, de la această tribună, de lucruri foarte grave. Şi îmi pare rău că nu lămuriţi acest lucru. Vorbim de 145 de urşi şi de 97 de lupi, cu o valoare cinegetică foarte mare.

Ben-Oni Ardelean Mulţumesc, domnule deputat. Dacă din partea Ministerului pentru Relaţii cu Parlamentul mai vreţi un răspuns? Dacă nu... Mai aveţi dreptul la un minut. Dacă vreţi să răspundeţi? Dacă nu, puteţi răspunde în scris. Foarte bine. Mulţumesc tare mult. Mergem mai departe. Doamna deputat Bîzgan Oana dacă este în sală? Dacă nu este în sală, mergem mai departe. Domnul deputat Gheorghe Daniel? Nu este în sală. Mergem mai departe. Domnul Bichineţ Corneliu - se solicită amânare. Domnul Alexe Costel - se solicită amânare. Domnul Dobrovie Matei-Adrian, pe încă o interpelare - se solicită amânare. Aşadar, declar închisă şedinţa consacrată răspunsurilor orale la interpelări, din 25 septembrie 2017. Vă mulţumesc. Şedinţa s-a încheiat la ora 17,23.