Florin Iordache Următoarea. 15. Propunerea legislativă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Manageriale din România; Pl-x 471/2016. Dacă iniţiatorii doresc? Nu. Doamna preşedinte Camelia Gavrilă, preşedintele Comisiei pentru învăţământ.
Camelia Gavrilă Mulţumesc, domnule preşedinte. Comisia noastră, pentru învăţământ, a primit spre dezbatere în fond Propunerea legislativă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Manageriale din România. Am analizat avizul negativ al Comisiei juridice, avizul favorabil al Consiliului Legislativ şi punctele de vedere negative, primite, succesiv, din partea Guvernului, în momente diferite. Propunerea se referă la... ca obiect de reglementare, la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Manageriale din România, ca for naţional de consacrare ştiinţifică, care reuneşte personalităţi reprezentative ale ştiinţelor manageriale. Se doreşte a fi o instituţie publică cu personalitate juridică de drept public autonomă, continuatoare în drepturi, şi să preia tradiţiile ştiinţifice ale Institutului Român de Organizare a Muncii, înfiinţat în anul 1927, şi a Societăţii Academice de Management din România, înfiinţată în 2007. Este vorba de o lege ordinară. La lucrările comisiei au fost prezenţi 18 deputaţi, din totalul de 24. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul a respins propunerea. Iar motivele pentru care şi comisia noastră, cu 14 voturi pentru respingere, un vot împotrivă şi 3 abţineri, motive, deci, spuneam, pentru care a respins această propunere sunt următoarele: Cumulând aceste argumente, comisia noastră a respins propunerea, mergând pe ideea că într-adevăr sunt contribuţii semnificative în domeniul managementului, iar la nivel academic, acestea se pot manifesta foarte bine în secţiunea respectivă a Academiei. Şi cred că este bine să fim mai prudenţi în această generozitate de înfiinţare a unor academii care, la un moment dat, vor dilua sensul de activitate academică şi de instituţie academică. Mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. La dezbateri generale dacă sunt intervenţii? Vă rog, doamnă deputat. Doamna Cherecheş, Grupul PNL.
Florica Cherecheş Grupul PNL va vota pentru respingerea acestei propuneri legislative, pentru că prevederile imită structurile organizatorice ierarhice şi funcţionale ale Academiei Române şi ale altor academii de ramură şi nu se respectă normele şi rigorile de redactare a actelor normative. Prevederile sunt foarte vagi, pentru că se spune că Academia de Ştiinţe Manageriale din România este autonomă, dar nu se specifică faţă de care autoritate. De asemenea, trebuie ştiut că instituţiile publice autonome se află în mod obligatoriu sub controlul sau coordonarea unei autorităţi publice, şi textul iniţiativei nu menţionează nimic în acest sens. Pe de altă parte, Academia de Ştiinţe Manageriale din România se prezintă ca fiind o instituţie juridică de drept public, dar spune în acelaşi timp că este continuatoarea în drepturi şi că preia tradiţiile ştiinţifice ale unei asociaţii de drept privat, înfiinţată după Ordonanţa nr. 26 din 2000, şi anume, a Societăţii Academice de Management din România, care a fost înfiinţată în 2007 şi care există şi în prezent. În atare condiţii, Grupul PNL va vota pentru respingerea acestei iniţiative.
Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Domnul Turcescu, reprezentantul PMP.
Robert-Nicolae Turcescu Bună ziua! Grupul PMP va vota pentru respingerea acestei iniţiative legislative. Dar am vrut să iau cuvântul pentru a spune că n-ar fi rău să reflectăm, în perioada imediat următoare - şi am propus colegilor din Comisia pentru învăţământ să facem chiar şi nişte audieri la comisie, în acest sens... Cred că România s-a umplut de academii şi academicieni, ceea ce... de la Academia pentru Ştiinţele Securităţii Naţionale până la... ba chiar şi Academia Oamenilor de Ştiinţă, Academia Agricolă, ar putea isca, spun eu, tot soiul de confuzii în societatea românească. Suntem plini de academii şi academicieni. Unele dintre forurile acestea sunt stipendiate din bugetul de stat. Ar fi bine să luăm în considerare faptul că, eu cred, că în Europa suntem printre puţinele ţări care au şi academie, cum e Academia Română, şi nişte academii mai micuţe. Practic, în România, aş spune că, mai ales după 1989, numai cine n-a vrut nu şi-a făcut o mică academie. Era, în acest context, nefiresc să dăm aviz favorabil pentru o astfel de iniţiativă legislativă. Şi, spun din nou, poate ar trebui să reflectăm cu toţii la folosirea în spaţiul public şi în astfel de contexte a termenului de "academie". Academia e una singură, de fapt - Academia Română - şi aşa ar trebui să rămână. Mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul deputat Bacalbaşa, Grupul PSD.
Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Sunt de acord cu colegul Turcescu, că în această ţară sunt prea multe academii. Din păcate, sunt şi prea mulţi colonei, domnule Turcescu. (Aplauze.)
Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Alte intervenţii dacă sunt? Nu sunt. Rămâne la votul final; propunere de respingere.