25 septembrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2017 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2017 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (PL-x 249/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 6. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2017 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2017 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative; PL-x 249/2017. Este în procedură de urgenţă; caracter organic. Comisia pentru administraţie publică? Vă rog. Din partea Comisiei pentru administraţie publică.

Florin-Claudiu Roman Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2017, în sensul definirii, în mod mult mai clar, a atribuţiilor şi competenţelor ministrului delegat pentru fonduri europene, care funcţionează în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Astfel, se prevede în mod expres faptul că ministrul delegat pentru fonduri europene este reprezentant în relaţiile cu terţii şi îndeplineşte atribuţiile de ordonator principal de credite pentru activităţile aferente domeniului pentru care a fost învestit, precum şi înfiinţarea funcţiei de viceprim-ministru fără portofoliu, care va funcţiona în cadrul Secretariatului General al Guvernului. De asemenea, se prevede înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Competitivitate, precum şi stabilirea faptului că Secretariatul General al Guvernului va îndeplini atribuţiile de minister de resort faţă de Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", faţă de Regia Autonomă "Monitorul Oficial" şi faţă de Administraţia Naţională de Meteorologie. De asemenea, proiectul conţine şi dispoziţii referitoare la funcţionarea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării". În urma dezbaterilor din Comisia pentru administraţie publică, la care au fost prezenţi 22 de deputaţi, din totalul de 25, şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2017 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2017. În funcţie de obiectul şi conţinutul său, proiectul face parte din categoria legilor organice.

Florin Iordache Are caracter organic. Vă rog să ne propuneţi timpul de dezbatere, domnule Roman. Sunt zece amendamente admise.

Florin-Claudiu Roman Timpul de dezbatere este de două săptămâni. (Râsete şi aplauze.)

Florin Iordache Două săptămâni?! Păi, nu, dezbaterea în plen... Staţi puţin, trebuie să ne propuneţi... Dezbaterea în plen a raportului pe care tocmai l-aţi prezentat dumneavoastră... Trei minute, cinci minute, şapte minute, 25 de minute...

Florin-Claudiu Roman Domnule preşedinte, m-am referit la termenul de intervenţie, pentru că am intervenit în calitate de deputat al Partidului Naţional Liberal. Timpul de dezbatere este de cinci minute.

Florin Iordache Cinci minute. Voi supune votului, stimaţi colegi, timpul de dezbatere - cinci minute. Dumneavoastră aţi prezentat raportul în calitate de membru al Comisiei pentru administraţie. Mulţumesc. Supun votului dumneavoastră timpul propus - cinci minute. Să înceapă votul. Mulţumesc. 156 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă. Timpul propus a fost adoptat. Acum dau cuvântul, la dezbateri generale, reprezentanţilor grupurilor parlamentare. La dezbateri generale? Domnul Roman, Grupul PNL.

Florin-Claudiu Roman Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor colegi, Din punctul de vedere al Partidului Naţional Liberal - şi din acest motiv votul în comisie a fost mixt - nu se justifică încărcarea organigramei guvernamentale. La ora actuală avem 116 miniştri - miniştri delegaţi, secretari de stat şi subsecretari de stat - o structură guvernamentală care n-a atins niciodată după Revoluţie o asemenea cifră. Din acest motiv, avem un Guvern "dodoloţ", dar din păcate nu întotdeauna foarte eficient. De exemplu, la Ministerul Culturii, domnule Solomon, înainte de reorganizare aveam un ministru şi doi secretari de stat - unul pentru culte şi unul pe partea de cultură. Acum avem la Ministerul Culturii un ministru, patru secretari de stat şi un subsecretar de stat. Din acest motiv, Partidul Naţional Liberal nu susţine acest proiect care, practic, dă "botez" unei structuri guvernamentale stufoase, vă repet, cea mai stufoasă, de după Revoluţie până astăzi. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Alte intervenţii la dezbateri generale dacă sunt? Nu sunt. Trecem la dezbaterea pe articole. Dacă la titlul legii sunt observaţii? Nu. La articolul unic observaţii? Nu. La articolul I dacă sunt observaţii? Nu. Articolele II, III, IV, V, VI, VII, VIII? Mulţumesc. Rămâne la votul final; caracter organic.