19 septembrie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea art.15 din Legea nr.227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Pl-x 345/2016). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 26. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art. 15 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Comisia pentru buget? Vă rog.

Sorin Lazăr În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei, Comisia pentru buget a fost sesizată spre dezbatere asupra Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea art. 15 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Senatul, în calitate de primă Cameră, a respins propunerea legislativă. Conform art. 75 din Constituţia României, republicată, şi a art. 92 alin. (9) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Guvernul nu susţine propunerea legislativă. Propunerea legislativă supusă dezbaterii are ca obiect de reglementare instituirea unei facilităţi fiscale acordate companiilor private care angajează în regim part-time minimum 3 femei cu copii între 0-7 ani, la cererea scrisă a persoanelor, astfel încât acestea să se poată ocupa în paralel atât de creşterea copilului, cât şi de viaţa profesională. Facilitatea constă în scutirea de la plata impozitului pe profit, prin scăderea din profitul impozabil a unui cuantum de 0,5% pentru fiecare angajat de acest tip, în limita a 25% din profitul impozabil al companiei respective şi a sumei maxime de 30.000 de euro. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei, membrii comisiei au examinat propunerea legislativă menţionată, în şedinţa din 8 martie. Din totalul de 25 de membri, au participat la dezbateri 18 deputaţi. În urma examinării propunerii legislative şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor respingerea propunerii legislative, deoarece nu reglementează un mecanism fiscal neutru care să determine efecte fiscale similare pentru toate companiile angajatoare, ci unul bazat pe o categorie fiscală care nu redă situaţia reală a persoanei juridice angajatoare care poate înregistra, în activitatea economică desfăşurată, un rezultat contabil pozitiv sau negativ. În raport cu obiectul şi conţinutul său, propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Vot final.