19 septembrie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal (Pl-x 344/2016). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 23. Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Comisia pentru buget?

Sorin Lazăr Mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată, spre dezbatere pe fond, asupra Propunerii legislative pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Senatul, în calitate de primă Cameră, a respins propunerea legislativă, în şedinţa din 14 septembrie. Conform prevederilor art. 75 din Constituţia României, republicată, şi ale art. 92 alin. (9) din Regulamentul Camerei, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Guvernul nu susţine propunerea legislativă. Propunerea legislativă supusă dezbaterii are ca obiect de reglementare introducerea unui impozit suplimentar diferenţiat pentru supermarketurile care depăşesc o anumită cifră de afaceri, urmând ca banii colectaţi să fie utilizaţi de către stat pentru programe care să asigure creşterea ponderii micilor comercianţi în vânzări cu amănuntul. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei, republicat, membrii comisiei au examinat propunerea legislativă menţionată, în şedinţa din 8 martie 2017. Din totalul de 25 de membri ai comisiei, şi-au asigurat prezenţa 18 deputaţi. La dezbatere au fost prezenţi, în calitate de invitaţi, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice. În urma examinării propunerii legislative şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor respingerea propunerii legislative, deoarece s-ar aplica două impozite pentru aceeaşi bază impozabilă - activitatea economică desfăşurată de supermarket -, ceea ce ar conduce la dubla impozitare şi, respectiv, la posibila încălcare a art. 56 din Constituţie, privind aşezarea justă a sarcinilor fiscale, cât şi la impunerea unui impozit suplimentar pentru anumiţi operatori economici, care ar putea aduce atingere liberei concurenţe, protejată de art. 135 din Constituţie. În raport cu obiectul şi conţinutul său, propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Domnul Dobre. Vă rog, domnule Dobre. Nu mai vreţi. Vrea domnul Neagu. V-a dat dumneavoastră posibilitatea să vă exprimaţi, liderul de grup, viceliderul. Domul Nicolae Neagu (din sală) : M-am înscris la cuvânt!

Petru Gabriel Vlase Am văzut, dar era înscris şi dumnealui, din greşeală. Domnia Sa uitase să închidă "lumina".

Nicolae Neagu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Deşi această propunere legislativă ar avea un scop, cel prin care am stimula o pondere a comercianţilor cu amănuntul în economia reală, totuşi a impozita suplimentar sau a veni cu impozite suplimentare diferenţiate pentru supermarketuri nu este ideea cea mai fericită. Motiv pentru care, în principiu, Partidul Naţional Liberal, oricum, nu poate fi de acord cu impozitări suplimentare, indiferent căror categorii. Cred că mai repede, şi vom avea dificultăţi începând cu anul viitor, ar fi ca cei de la Guvernare, în acest moment, chiar să se gândească cum vor reuşi să facă diferenţierile între comercianţii cu amănuntul faţă de supermarketuri. Dar referitor la această propunere legislativă, aşa cum am votat şi în Comisia pentru buget, finanţe, liberalii vor vota pentru respingerea propunerii legislative.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii dacă mai sunt? Nu. Vot final.