19 septembrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind declararea Zilei de 26 octombrie - Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă din 1944-1962, Ziua Partizanilor Anticomunişti (PL-x 231/2016). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 17. Proiectul de Lege privind declararea Zilei de 26 octombrie - Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă din 1944-1962, Ziua Partizanilor Anticomunişti. Comisia pentru apărare?

Bogdan-Ionel Rodeanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Proiectul are ca obiect de reglementare declararea zilei de 26 octombrie - Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă, ocazie cu care autorităţile publice centrale şi locale, precum şi alte autorităţi şi instituţii publice vor organiza activităţi festive pentru marcarea acestor evenimente. Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat negativ proiectul de lege. Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Proiectul face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor, Cameră decizională. Senatul a adoptat această iniţiativă, în şedinţa din 25 aprilie 2016. Într-o primă etapă, în urma dezbaterilor, membrii Comisiei pentru apărare au constatat faptul că, prin Legea nr. 247/2011, ziua de 9 martie a fost declarată Ziua naţională a deţinuţilor politici anticomunişti. Totodată, modul în care a fost formulată această iniţiativă este ambiguu şi lasă loc de interpretări. Mai mult, iniţiatorii nu au prevăzut sursa de finanţare, pentru respectarea prevederilor din Legea finanţelor publice - astfel încât, în 28 iunie 2016, membrii comisiei au avizat negativ acest proiect. Plenul Camerei Deputaţilor, în şedinţa din 14 februarie 2017, a hotărât retrimiterea iniţiativei legislative, Comisiei pentru apărare, în vederea reexaminării. La lucrările Comisiei pentru apărare, din data de 7 martie, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, să menţină raportul iniţial de respingere. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Nu.