Petru Gabriel Vlase Interpelări. Domnule Şovăială, aveţi o interpelare. O citiţi? Domnule Şovăială... aveţi o interpelare. O citiţi? Nu. Domnul Codreanu. Haideţi, bitte! Domnul Buican nu este. Doamnă Cherecheş, vă rog.
Florica Cherecheş Vă mulţumesc. Interpelarea mea este adresată doamnei Carmen Daniela Dan, ministrul afacerilor interne, şi are ca obiect "Măsurile concrete luate pentru informarea populaţiei în caz de dezastre naturale". Stimată doamnă ministru, Furtuna de duminică, 17 septembrie, care a afectat judeţele din vestul ţării, inclusiv judeţul Bihor, din care provin, provocând un dezastru, soldat, din păcate, atât cu pierderi materiale, cât şi cu pierderi de vieţi omeneşti, şi cu zeci de persoane rănite, a demonstrat că fie nu există un sistem bine pus la punct de avertizare a populaţiei, fie e foarte slab şi vulnerabil, consecinţa fiind că cetăţenii au fost luaţi prin surprindere, absolut nepregătiţi. Este nepermis că într-o ţară cu un număr mare de staţii meteo, cu foarte mulţi specialişti IT şi cu o populaţie care în proporţie mare e conectată la internet se întâmplă astfel de tragedii, fără niciun fel de avertizare, şi că se iau măsuri doar după ce se pierd vieţi omeneşti. Având în vedere faptul că astfel de fenomene meteorologice se repetă destul de des în ultima vreme şi sunt de o tot mai mare intensitate, şi pentru a preîntâmpina o altă tragedie pe viitor, vă rog să-mi comunicaţi care sunt măsurile concrete pe care le veţi lua pentru a proteja viaţa cetăţenilor şi a preveni la timp populaţia cu privire la riscurile iminente generate de schimbarea bruscă a vremii sau de anumite fenomene meteorologice prognozate. Cum veţi asigura managementul integrat al unor astfel de situaţii de criză, astfel încât să nu apară sincope în comunicarea instituţională şi cetăţenii să nu aibă de suferit, iar reacţia autorităţilor să fie una promptă şi eficientă? Florica Cherecheş, deputat al PNL de Bihor.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Codreanu.
Constantin Codreanu Mulţumesc, domnule preşedinte. Interpelarea mea este adresată ministrului finanţelor publice, domnului Viorel Ştefan, şi are ca obiect costurile stabilite de Compania Naţională "Imprimeria Naţională" pentru imprimarea formularelor paşapoartelor electronice simple româneşti şi a altor documente de călătorie emise de România. În fond, interpelarea se axează pe costurile care sunt aferente imprimării actelor de identitate menţionate mai sus şi este prezentată o listă cu situaţia care există în acest moment în statele Uniunii Europene. Şi se face referire la faptul că sunt respectate anumite standarde prevăzute de Regulamentul Comisiei Europene nr. 2252/2004. Şi întrebările mele vizează următoarele. Ţinând cont de faptul că din informaţia prezentată, legată de situaţia în statele Uniunii Europene, dar şi a celor din vecinătatea imediată, doar Portugalia şi Italia suportă cheltuieli superioare celor suportate de minorii români pe durata a 10 ani, întrebările sunt următoarele. Care este structura de formare a costului de 258 de lei pentru un formular de paşaport simplu electronic românesc imprimat de către Compania Naţională "Imprimeria Naţională"? Care este structura de formare a costurilor pentru fiecare tip de formular de document românesc de călătorie în străinătate prevăzut în art. 6 al Legii privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate? Care sunt, pe fiecare tip de document aparte din ultimii 11 ani, mai exact 2006-2017, tirajele formularelor de documente româneşti de călătorie în străinătate emise de către Compania Naţională "Imprimeria Naţională" şi cum influenţează tirajul preţul de cost/exemplar de formular? Şi ultima întrebare. Care sunt, pe fiecare din ultimii 11 ani şi pe fiecare tip de formular al documentelor româneşti de călătorie în străinătate, cheltuielile suportate, venitul obţinut, profitul sau, după caz, pierderile financiare înregistrate de către Compania Naţională "Imprimeria Naţională" din activitatea de imprimare a acestor formulare? Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Domnul Bodea? Nu. Domnul Bulai? Nu. Domnul...? Doamna Lavinia Cosma? Doamna Cosma? Domnule Barna... Domnule Barna... Doamna Cosma e în sală? Nu. O confundam, că era cu spatele. Nu e. Doamna Prună? Nu. Doamna Oana Bîzgan... Domnul Tomac, nu... Domnul Marius Paşcan.
Emil-Marius Paşcan Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Distinşi colegi, Interpelarea mea este adresată prim-ministrului Mihai Tudose şi priveşte valul imigraţionist cu care se confruntă astăzi România. Domnule prim-ministru, Conform informaţiilor furnizate de mass-media, în ultimele luni, în ţara noastră au ajuns 480 de imigranţi pe calea mării, în condiţiile în care pe tot parcursul anului trecut doar un singur refugiat a ajuns la noi pe această cale. România se confruntă, aşadar, cu criza refugiaţilor şi o nouă rută a imigranţilor s-a deschis, către Uniunea Europeană, pe Marea Neagră. Până acum, România a fost mai mult o ţară de tranzit pentru imigranţi, care au preferat să se stabilească în ţările mai bogate din Vest. Dar, presată de Uniunea Europeană, ţara noastră a acceptat de curând să primească 2.000 de refugiaţi, care au intrat pe continent prin Italia şi Grecia, la care se adaugă alţi 700, care au fost deja relocaţi aici. Dacă numărul acestora continuă să crească, România poate avea mari probleme cu gestionarea lor, luându-se în considerare că avem o capacitate a centrelor pentru refugiaţi, din ţara noastră, conform unor informaţii neoficiale, de doar 1.330 de locuri. În acest sens, domnule prim-ministru, fiind o problemă de interes naţional, vă solicit să mă informaţi în legătură cu situaţia la zi a refugiaţilor şi imigranţilor din România. Mai precis, câte centre de refugiaţi există azi în ţara noastră, capacitatea acestora şi câte persoane cazează în prezent? Ce resurse li s-au alocat pentru acest an? Şi ce estimări luaţi în considerare în privinţa valului migraţionist şi de refugiaţi solicitanţi de azil politic în perioada următoare? Este sau nu România capabilă să facă faţă acestei situaţii şi cu ce costuri? Solicit răspuns în scris. Deputat al PMP de Mureş, Marius Paşcan.
Petru Gabriel Vlase Domnul Pop? Domnul Tudor Pop? E în sală? Vă rog. Nu vreţi, nu? Domnul Olteanu? Domnul Bichineţ? Mulţumesc. Şedinţa se închide. Şedinţa s-a încheiat la ora 17,11.