Florin Iordache 9. Propunerea legislativă privind completarea şi modificarea Legii nr. 504 din 11 iulie 2002 a audiovizualului - Pl-x 177/2017; caracter organic. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. A, domnul Movilă! Vă rog.
Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Proiectul de Lege se referă la modificarea Legii audiovizualului, Legea nr. 504/2002. Modificarea prevede faptul că radiodifuzorii, la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi a Ministerului Afacerilor Interne trebuie să distribuie, într-un timp şi un mod convenit cu aceste instituţii menţionate, semnalizări care ţin de sistemul de urgenţă, indiferent că vorbim despre cutremure, inundaţii sau orice alte evenimente care pun în pericol viaţa oamenilor. Proiectul a fost retrimis comisiei, s-au făcut amendamente, s-a discutat, însă până la acest moment nu am reuşit să avem şi punctul de vedere al ISU, al Ministerului Afacerilor Interne, drept pentru care vă solicit retrimiterea la comisie, termen - două săptămâni. Mulţumesc.
Florin Iordache Bun. Supun votului retrimiterea la comisie. Să înceapă votul. Pentru retrimitere - 77 de voturi, contra - 88 de voturi - propunerea de retrimitere nu a fost adoptată. Dacă mai sunt pe procedură intervenţii? Nu. O rog pe doamna Tudor Beatrice, din partea Comisiei pentru cultură, să prezinte raportul.
Beatrice Tudor Mulţumesc, domnule preşedinte. Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a fost sesizată în fond cu această propunere legislativă, spre avizare fiind transmisă Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi. Până la data întocmirii raportului nu s-au primit avize din partea celor două comisii. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Demersul legislativ vizează crearea cadrului normativ, în vederea difuzării, de către radiodifuzori, a unor mesaje de interes public pentru cetăţeni, cu privire la comportamentul în timpul cutremurelor. În urma dezbaterii şi a opiniilor exprimate, Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a propus plenului respingerea Propunerii legislative privind completarea şi modificarea Legii nr. 504/2002. Motivaţia respingerii se întemeiază pe următoarele considerente. În anul 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului, ca urmare a modului în care a fost mediatizată activitatea seismică din România în programele de ştiri, a adresat radiodifuzorilor Recomandarea din 29 octombrie, prin care au fost reiterate dispoziţiile art. 75 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora "relatările despre dezastre sau tragedii colective trebuie să fie realizate cu decenţă şi discernământ, fără a produce panică", precum şi, necesitatea ca prezentatorii emisiunilor de ştiri să evite implicarea emoţională şi să prezinte în mod neutru, obiectiv şi echilibrat subiectele legate de activitatea seismică. Prin intermediul iniţiativei legislative se instituie în sarcina tuturor furnizorilor de servicii media audiovizuale din România obligaţii cu privire la intervalele orare de difuzare gratuită a anunţurilor de interes public, asumate de Ministerul Afacerilor Interne, prin comportamentul în caz de cutremur, fapt ce excede sfera de competenţă a acestei instituţii, încălcându-se totodată principiul independenţei editoriale a furnizorilor de servicii media audiovizuale. În şedinţa din 6 iunie 2017, plenul Camerei Deputaţilor a retrimis comisiei propunerea legislativă, pentru întocmirea unui raport suplimentar. Membrii comisiei s-au reunit pentru lucrări în data de 13 iunie 2017. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, să menţină soluţia iniţială şi să propună plenului Camerei Deputaţilor respingerea Propunerii legislative privind completarea şi modificarea Legii nr. 504 din 11 iulie 2002 a audiovizualului. Mulţumesc.
Florin Iordache Alte intervenţii dacă sunt? Dacă nu sunt alte intervenţii, rămâne la votul final; are caracter organic; propunere de respingere. Următorul proiect. Da, vă rog, domnule Movilă. Îmi pare rău, nu mi-aţi semnalat că doriţi să interveniţi. Vă rog.
Petru Movilă Sigur, am spus şi în luarea de cuvânt că era absolut necesar să avem punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Interne şi al ISU, pentru că în niciun caz CNA-ul nu intervine în situaţii de urgenţă. Pe de altă parte, formularea în răspuns mi se pare ciudată. "Codul de reglementare al CNA, relatările despre dezastre sau tragedii colective trebuie să fie realizate cu decenţă şi discernământ, fără a produce panică." Eu nu cred că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Afacerilor Interne dau comunicate care să se încadreze în această formulare sau în textul pe care l-a livrat CNA-ul. Până la urmă, responsabilitatea pentru aceste situaţii de forţă majoră revine Parlamentului, revine instituţiilor specializate. Un alt lucru important. La dezbaterile din comisie am adus amendamente care au fost acceptate şi în niciun caz, în răspunsul, în formularea pe care o avem în raport, nu sunt lucruri pe care eu le agreez. Am spus că intervalul şi modul de difuzare al acestor anunţuri se face de comun acord între instituţiile specializate şi difuzori. Cu părere de rău că se respinge acest proiect de lege, care nu costă bani, nu face decât ca populaţia să fie informată, pregătită, alarmată, dacă vreţi, în situaţii de forţă majoră, proiectul va fi respins şi îmi pare rău că folosim argumente care n-au nicio legătură cu realitatea şi mă întreb, încă o dată, ce caută CNA-ul în situaţiile de urgenţă? Aţi văzut vreun membru CNA cu barca, la inundaţii?! Păcat că şi proiectele care nu costă bani le respingeţi, chiar dacă sunt proiecte bune! Mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc.