Nicolae-Liviu Dragnea În continuare, la următorul punct al ordinii de zi avem alegerea vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Camerei Deputaţilor. Vă reamintesc faptul că, potrivit prevederilor regulamentare, cei 4 vicepreşedinţi, 4 secretari şi 4 chestori, care fac parte din Biroul permanent, se aleg la începutul fiecărei sesiuni ordinare. Repartizarea locurilor în Biroul permanent pentru grupurile parlamentare se aprobă de plenul Camerei Deputaţilor, la propunerea liderilor grupurilor parlamentare, în urma negocierilor dintre aceştia. Potrivit acestui document, rezultat în urma negocierii liderilor, propunerile de repartizare a locurilor de vicepreşedinţi, secretari şi chestori ai Camerei Deputaţilor se prezintă astfel: Vicepreşedinţi: Grupul parlamentar al PSD - 3 locuri; Grupul parlamentar al PNL - un loc. Secretari: Grupul PSD - două locuri; Grupul PNL - un loc; Grupul USR - un loc. Chestori: Grupul PSD - un loc; Grupul UDMR - un loc; Grupul ALDE - un loc; Grupul minorităţilor naţionale - un loc. Dacă sunt comentarii în legătură cu această repartizare a locurilor pe funcţii în Biroul permanent? Domnul deputat Tomac. Vă rog.
Eugen Tomac Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Sunt un tânăr politician care a intrat în viaţa politică din convingere şi astăzi am trăit o experienţă care m-a marcat, recunosc, foarte mult, o experienţă nefericită care mă determină să rămân în viaţa politică cât mai activ şi cât mai mult timp. Am fost informat în această dimineaţă de liderii celorlalte grupuri parlamentare că partidul pe care îl reprezint, un partid parlamentar cu aproape 400.000 de voturi nu va avea un membru în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor. Mai mult decât atât, atunci când am ridicat această problemă, la şedinţa din această dimineaţă, a Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, domnul vicepreşedinte Iordache m-a informat că Grupul minorităţilor naţionale a cerut funcţia pe care Partidul Mişcarea Populară o avea, conform algoritmului, în Camera Deputaţilor. Regret că domnul Pambuccian n-a fost prezent la această dezbatere, în această dimineaţă, însă mi se pare inexplicabil acest lucru, în condiţiile în care Grupul ALDE are mai puţini parlamentari decât Partidul Mişcarea Populară. Cred că este o nedreptate ceea ce se întâmplă astăzi, când un partid parlamentar de opoziţie este lăsat fără un membru în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care noi suntem un partid de opoziţie, nou intrat în Parlament. Nu suntem de acord cu acest comportament şi îl condamnăm ferm, pentru că nu putem credibiliza această instituţie, atât timp cât se fac trocuri murdare în spatele uşilor închise.
Nicolae-Liviu Dragnea Domnul deputat Munteanu.
Ioan Munteanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Sigur că e neplăcut să ai o intervenţie în astfel de momente. Vreau să vă spun că, potrivit Regulamentului nostru, la fiecare început de sesiune parlamentară - mă refer la cele două, anuale - se face din nou algoritmul. În această situaţie, Grupul minorităţilor, care a fost la întâlnirea grupului liderilor, a solicitat ca, în această sesiune, un post din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor să le revină, având în vedere că cifra lor este 0,87, iar la PMP în acest moment este de 0,25. Am considerat că solicitarea este întemeiată şi am procedat ca atare. Asta e tot ce pot să comunic astăzi.
Nicolae-Liviu Dragnea Domnul deputat Varujan Pambuccian.
Varujan Pambuccian Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Nu am luat locul nimănui. Există un algoritm pe grupurile parlamentare, de când e Camera Deputaţilor Camera Deputaţilor, în care toate funcţiile acestea ţin de o numărătoare simplă, e aritmetică, nu e nimic altceva, ţin de numărul de membri ai fiecărui grup parlamentar. Să nu uităm că, în Camera Deputaţilor şi în Senat, entităţile politice sunt grupurile parlamentare şi la nivelul lor se fac calculele acestea. Noi avem procentul acesta, cel mai mare din procentele mici, e adevărat, şi atunci ne-am adjudecat un loc care era absolut, de drept, al nostru. Nu este nici prima oară când se întâmplă lucrul acesta, nici nu va fi ultima oară. Noi avem chestori... Îl întrebam pe primul lider de grup, al Grupului minorităţilor, care e aici, în sală - tot lider de grup a rămas, dar nu e la minorităţi - şi care uitase că a fost lider de grup la minorităţi, dar nu uitase cum îl chema pe primul chestor al grupului, care era domnul Suhov, în legislatura 1992-1996. Şi de atunci, sigur, cu întreruperile de rigoare, pentru că nu avem atât de mulţi membri, încât să avem în permanenţă, pe tot parcursul legislaturii, reprezentanţi în Biroul permanent, avem reprezentanţi în Biroul permanent, cum bine ştiţi, i-aţi văzut, îi ştiţi pe toţi cei care au fost. Mai mult decât atât, întotdeauna am primit aceşti reprezentanţi în partea a doua a legislaturii. Adică la noi locurile acestea s-au ocupat pe la sfârşitul legislaturii, spre început. Asta e o mică şmecherie pe care am acceptat-o, făcută de grupurile mari. Am acceptat-o, e în ordine. Întotdeauna şi-au dorit ca la începutul legislaturii ele să fie mai bine reprezentate, un lucru absolut de înţeles, pe care niciodată nu l-am reclamat în vreun fel. Deci ce facem noi acum nu este nimic altceva decât, ca de fiecare dată, în fiecare legislatură, să preluăm o funcţie în Biroul permanent, la care avem dreptul, conform numărului membrilor în grupul parlamentar, asta e tot. Nu l-am luat de la nimeni, nu... Nu, ce să facem...? Vă mulţumesc!
Nicolae-Liviu Dragnea Domnul deputat Steriu, vă rog.
Valeriu-Andrei Steriu Domnule preşedinte, Ştiam că domnul Pambuccian Varujan are expertiză în matematică şi tocmai de aceea aş vrea să-mi explice cum poate să fie mai mare 15 decât 16 - despre asta vorbim aici - 15, în dreptul lui ALDE, 16, în dreptul PMP-ului. Cu 15, ALDE îl are pe domnul Gerea chestor, cu 16, care de fapt este 17, pentru că un coleg de-al nostru, racolat la moţiune, încă nu a anunţat în plen ieşirea din grup... Mai degrabă, concluzia este alta. Votezi moţiunea pusă de putere, primeşti loc în Biroul permanent. Nu votezi şi critici, la momentele de sesiuni extraordinare fantomatice, eşti eliminat din Biroul permanent. Cam aşa vedem noi lucrurile. Opoziţia trebuie să aibă mai puţină voce în Biroul permanent. Cred că şi domnul Munteanu a făcut o greşeală, domnul deputat Munteanu. A spus 0,25, care nu are cum să fie mai mare. Deci cred că cifrele menţionate, dacă vă uitaţi în stenogramă, nu sunt corecte. Bănuiesc că a fost o eroare de exprimare, nu altceva. Mulţumesc.
Nicolae-Liviu Dragnea Vă mulţumesc. Dacă mai doreşte cineva să ia cuvântul? Domnul Varujan Vosganian.
Varujan Vosganian Mulţumesc, domnule preşedinte. Eu nu am vrut să iau cuvântul, că m-am gândit că un Varujan e prea puţin, dar doi Varujani e deja mult, dar... mai ales, că am făcut amândoi Facultatea de Matematică..., însă îmi pare rău că argumentele pe care noi le-am prezentat la întâlnirea liderilor grupurilor, din Biroul permanent, au fost complet ignorate de colegii noştri de la PMP. Şi îmi pare rău că se fac aceste trimiteri nemeritate la ALDE. Stimaţi colegi, ALDE şi PMP, în acest moment, la ora asta, nu ştiu peste 5 minute ce va fi, avem fiecare câte 24 de parlamentari, Cameră-Senat. Pentru că trebuie să vă spun că înţelegerile şi algoritmul se fac pe ambele Camere deodată. Deci avem câte... (Vociferări. Rumoare.) Avem câte 24 de parlamentari. Grupul parlamentar al PMP din Senat are un membru acolo. Grupul parlamentar al ALDE are un membru la Camera Deputaţilor. Deci avem amândoi câte 24 de parlamentari. Dânşii au la Senat, noi, la Cameră. Dânşii, în virtutea unei corectitudini pe care eu n-o înţeleg, destul de neeuclidiană, ar fi vrut ca la 24 de parlamentari să aibă 2 reprezentanţi şi ALDE niciunul. Ei bine, noi nu suntem atât de neeuclidieni şi mie mi se pare că formula găsită este cea mai corectă, şi din punct de vedere matematic, şi din punct de vedere politic, şi cred că şi din punct de vedere moral. Mulţumesc.
Nicolae-Liviu Dragnea Există o solicitare din partea domnului deputat Liviu Balint, pentru a face un anunţ.
Eugen Tomac Trădătorule! ... Dă-ţi demisia acum!
Nicolae-Liviu Dragnea Înţeleg că nu mai sunt solicitări pentru a... Din partea USR, domnul Seidler Cristian.
Cristian-Gabriel Seidler Stimaţi colegi, În ciuda rumorii din sală, n-o să schimb vreodată partidul politic pe listele căruia am intrat în Parlament, dar vă propun o soluţie consensuală. Pentru că, într-adevăr, în spiritul democraţiei, orice partid parlamentar care a intrat în Parlamentul României, în urma alegerilor libere, ar trebui să aibă un reprezentant în Biroul permanent, vă propun ca, printr-un acord al liderilor de grup, să procedăm, dacă e nevoie, chiar la schimbarea Regulamentului, astfel încât un loc să revină cel puţin fiecărui partid parlamentar şi inclusiv Grupului minorităţilor naţionale. Încă o dată, în spirit democratic. Mulţumesc. (Aplauze.)
Nicolae-Liviu Dragnea Domnule Tomac, doriţi din nou? Vă rog.
Eugen Tomac Domnule preşedinte, E o situaţie comică, pentru că asistăm la un teatru al absurdului. Domnul Munteanu ne-a spus că partidul nostru, conform algoritmului, nu merita să aibă un membru în Biroul permanent, deşi ştim că ALDE are mai puţini parlamentari. (Rumoare.) Domnul lider al Grupului minorităţilor naţionale ne-a spus că n-a luat de la nimeni nimic, dar domnul Iordache astăzi ne-a spus că liderul Grupului parlamentar al minorităţilor a cerut expres postul pe care îl avea Partidul Mişcarea Populară în Biroul permanent. Unde este realitatea? Domnul Iordache asta ne-a spus astăzi. Deci este un abuz fără seamăn, este condamnabil acest comportament pe care îl aveţi în clipa de faţă. Nu este de iertat acest fapt, pentru că, stimaţi colegi de la PNL şi USR, este regretabil că aţi fost de acord cu această cârdăşie în care v-a băgat PSD-ul, pentru că mâine vor face la fel şi cu celelalte partide, vor să fie o singură voce în Parlament. Or, este de neacceptat acest lucru! Partidul Mişcarea Populară rămâne un partid de opoziţie. Chiar dacă ne-aţi dat afară din conducerea Camerei Deputaţilor, vom face opoziţie aici! (Aplauze.)
Nicolae-Liviu Dragnea Se pare că... continuă intervenţiile pe acest subiect. Domnule Tomac, domnule deputat Tomac, despre ce singură voce vorbiţi în Parlament? Pentru că aţi vorbit de cele mai multe ori până acum, aici. Şi aţi vorbit foarte clar şi chiar foarte tare, spun colegii. Cam prea tare... În Biroul permanent al Camerei sunteţi reprezentaţi. Liderul de grup de la PMP este în Biroul permanent şi participă la lucrări. Trei. Eu nu cred că am intervenit când aţi vorbit dumneavoastră, nu-mi aduc aminte. Eram obişnuit când era Băsescu, la Camerele reunite. Liderii de grup s-au întâlnit şi au negociat. Nu ştiu de ce aduceţi argumente cu PSD-ul, cu PNL-ul, cu USR-ul. A fost o negociere, am înţeles argumentele tuturor părţilor. În urma negocierilor care au avut loc între lideri, urmează să supunem votului acel document rezultat azi dimineaţă. Ultima intervenţie, din partea domnului Varujan Pambuccian, după care o să trecem la vot.
Varujan Pambuccian Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Eu n-am cerut nimic de la nimeni. Eu am ştiut că am un procent pe care pot să obţin un loc. Şi mi-am cerut locul, aşa e normal să facă orice lider de grup. Chiar ar fi fost absurd să spun: "Ştiţi, noi avem un loc, dar nu-l vrem". Că despre asta e vorba. Adică aveam un loc, conform procentului. Nici nu m-a interesat cine mai e în jur, de la cine, cine pierde, cine câştigă. Şi mi-am fructificat un loc al grupului parlamentar din care fac parte. Asta este tot! Îmi pare rău, dar asta e, aşa arată procentele, ce să facem...?
Nicolae-Liviu Dragnea Din partea Grupului PNL, doamna deputat Raluca Turcan.
Raluca Turcan Domnule preşedinte, Dragi colegi, Vă doresc tuturor o sesiune bună şi sper, cu toţii, să activăm în interes public! Evident că ne pare rău că PMP-ul a pierdut acest loc de reprezentare în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, însă vrem să facem o remarcă şi ar fi bine să rămână în imaginile dezbaterii Parlamentului României. Aţi acceptat foarte multe intervenţii - şi e bine-venit că aţi acceptat aceste intervenţii -, însă într-o dezbatere pe o funcţie şi, din nefericire, la dezbateri pe moţiuni simple sau pe moţiuni de cenzură restricţionând foarte tare intervenţia parlamentară şi dezbaterea parlamentară. Poate că în urma votului de astăzi vom accepta cu toţii ca, atunci când avem moţiuni simple, moţiuni de cenzură, când într-adevăr dezbatem direcţii strategice de dezvoltare a României, direcţii care să favorizeze cetăţenii acestei ţări, să putem vorbi mai mult, să avem intervenţii, evident, în litera Regulamentului, dar, astfel încât, în urma dezbaterilor, să rămână cu ceva şi cei din afara Parlamentului, care într-adevăr se uită spre Parlament şi aşteaptă să fie un for de dezbatere, dar pe idei şi pe proiecte, poate mai puţin pe funcţii. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Nicolae-Liviu Dragnea Vă mulţumesc. Sunt de acord cu dumneavoastră. Eu nu cred că am restricţionat ba, dimpotrivă, am fost mereu... Sfatul meu este ca, atunci când vă întâlniţi în Comitetul liderilor, să stabiliţi timpii de intervenţie, să-i faceţi mai mari, să existe loc pentru fiecare. Stimaţi colegi, Urmează votul asupra propunerilor prezentate. Vă rog să pregătiţi cartelele de vot. Să înceapă votul. Cu 191 de voturi pentru, 10 voturi contra, 44 de abţineri, 2 colegi care nu şi-au exprimat votul, repartizarea locurilor de vicepreşedinţi, secretari şi chestori a fost aprobată.