28 iunie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Parlamentului României nr.39/2017 pentru constituirea Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. ( adoptat )

Petru Gabriel Vlase 1. La primul punct al ordinii de zi avem dezbaterea Proiectului de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Parlamentului României nr. 39/2017 pentru constituirea Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi a Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. Proiectul de Hotărâre a fost distribuit. Dacă aveţi intervenţii de ordin general? Vă rog. Domnul senator Băsescu.

Petru Gabriel Vlase Vă rog, liderii de grup la prezidiu. (Consultări.) Stimaţi colegi, Voi supune aprobării plenului modificarea Proiectului de Hotărâre cu cele trei, mai mult sau mai puţin importante, articole. Deci vă supun votului modificarea Proiectului de Hotărâre? Cine este pentru? Număraţi. 20 de voturi pentru. 239 de voturi împotrivă. Abţineri? O abţinere. Colegi care nu votează? 25 de voturi... 39 cu minorităţile. Propunerile dumneavoastră au fost respinse. Continuăm. Dacă mai sunt intervenţii de ordin general? Doamna Turcan.

Raluca Turcan Ca intervenţie de ordin general... Această Hotărâre a Parlamentului presupune sau prevede prelungirea termenului de depunere a raportului din partea Comisiei de anchetă şi, de asemenea, ca membrii titulari să poată fi înlocuiţi şi de alţi colegi parlamentari. Nu în ultimul rând, doresc să menţionez că, în urmă cu câteva zile, a fost modificat Regulamentul de funcţionare al acestei Comisii de anchetă şi tot printr-o majoritate parlamentară s-a decis ca cei care participă la această... aşa-zisa anchetă a comisiei speciale, să aibă cheltuielile de transport şi de cazare decontate din banii publici. Partidul Naţional Liberal nu susţine în continuare prelungirea termenului de funcţionare a acestei pseudocomisii de anchetă. Parchetul General a clasat acest dosar, alegerile au fost încheiate, au produs efect, au fost validate de Curtea Constituţională. Am spus de la bun început că această Comisie de anchetă nu are niciun fel de necesitate şi este doar o fumigenă pentru a mai distrage atenţia opiniei publice de la lucruri importante. Mă uit la colegii care au în momentul de faţă majoritatea parlamentară şi vreau să spun câteva lucruri. România a trecut în ultimele două săptămâni printr-o criză total nejustificată. Un Guvern PSD a fost dat jos de o majoritate a PSD. Au avut loc nişte răfuieli politice prin instituţii ale statului. Această Comisie de anchetă continuă această logică politică, prin care, prin instituţia Parlamentului, practic se urmăresc diverse răfuieli politice, fără niciun rezultat. Nu poate exista un rezultat al acestei Comisii de anchetă, atât timp cât alegerile prezidenţiale au fost validate, au produs efect şi suntem în anul 2017. În plus faţă de aceasta, este absolut sfidător faţă de cetăţeanul de rând, care aşteaptă din partea Parlamentului legi bune, seriozitate, eficienţă, să cheltuim bani pentru funcţionarea unei Comisii de anchetă iluzorii. Aşadar, haideţi să încercăm să intrăm într-o nouă etapă. A fost desemnat un premier. Urmează să învestim un Guvern, probabil mâine. Sper ca majoritatea parlamentară să-şi susţină propriul Guvern, să-l îndemne la mai multă competenţă, să susţină miniştrii competenţi în această guvernare şi noi să facem legi pentru cei care aşteaptă legi de la Parlamentul României. Pur şi simplu nu putem, în continuare, să folosim diverse tertipuri care, în loc de o dezbatere fundamentată pe probleme vitale pentru români - cum ar fi creditele, investiţiile, locurile de muncă, banii europeni, investiţiile publice pentru primării - toate acestea să fie puse în umbră de tot felul de lucruri care n-au nicio legătură cu realitatea în care trăiesc milioane de oameni. Fac un apel la responsabilitate din partea dumneavoastră, să încetăm acest circ, să nu prelungim...

Petru Gabriel Vlase Vă rog...

Raluca Turcan ... termenul de depunere a raportului, şi această comisie să-şi înceteze activitatea. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc şi eu. Domnul Márton Árpád.

Árpád-Francisc Márton Domnilor vicepreşedinţi, Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, N-am venit aici să susţin sau să combat această hotărâre. Deci propunerea va avea un termen, încă, de lucru. Nici să combat unele dintre aşa-zisele cheltuieli... oricum se regăsesc pentru întreaga activitate... deci cazarea nu are nicio legătură cu activitatea comisiei. Am venit pentru o altă problemă majoră, din punctul meu de vedere. Activitatea parlamentarului, activitatea Parlamentului României, conform, slavă Domnului, Deciziei Curţii Constituţionale, nu poate fi legată de niciun fel de acţiune a Ministerului Public, deci nici oprită şi nici dacă Ministerul Public a clasat problema nu trebuie atunci oprită, atunci când acesta o clasează. Deci urmărirea penală este, conform Constituţiei acestei ţări, o treabă independentă, paralelă cu activitatea parlamentară, iar activitatea parlamentară nu se supune unor astfel de acţiuni din justiţie. Sunt două lucruri distincte, două puteri distincte, şi are fiecare rolul ei. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Domnul Mihai Fifor.

Petru Gabriel Vlase Aş fi făcut-o, domnule senator, dacă nu îi acordaţi un drept la replică doamnei deputat.

Raluca Turcan Mi-a aduc aminte că atunci când a fost învestit Guvernul dumneavoastră, domnul Grindeanu făcea un apel la normalitate. Intervenţia mea a fost un semnal de normalitate, pe care dumneavoastră puteţi să-l acceptaţi sau puteţi să nu-l acceptaţi. Încrâncenarea nu a fost câtuşi de puţin legată de continuarea funcţionării acestei Comisii de anchetă, ci pur şi simplu pentru că mi-aş dori ca parlamentarii să urmărească activitatea parlamentară, să meargă la activităţile în comisii. În plen să dezbată soluţii pentru oameni, şi nu răfuieli politice. Poate că aţi ratat un moment să tăceţi. Nu e nicio problemă. Însă aş vrea să răspund la câteva lucruri pe care mi le-aţi imputat, să spun, în mod direct. Am condus o comisie de anchetă, care a funcţionat pe Regulamentul şi statutul actual de funcţionare al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Nu a trebuit să cer modificarea Regulamentului şi a statutului pentru a răspunde unor interese nu foarte transparente, şi finalitatea activităţii acestei comisii a fost să sesizez Parchetul pentru anumite nereguli constatate în funcţionarea instituţiilor pe care le-am anchetat în comisie, cu vot în unanimitate. Aşadar, finalitatea pe care ar putea să o aibă această Comisie de anchetă ar fi să sesizeze anumite instituţii ale statului cu privire la lucruri pe care dumneavoastră le constataţi. Şi eu vă întreb: cât de absurdă poate să fie această logică politică...

Petru Gabriel Vlase Concluzionaţi, doamnă, vă rog!

Raluca Turcan Nu, permiteţi-mi să-mi închei ideea că, totuşi, pledoaria domnului Fifor a fost mai lungă.

Petru Gabriel Vlase Aveţi drept la replică un minut!

Raluca Turcan ... să continuăm activitatea acestei Comisii de anchetă, dar să nu mai poţi sesiza o instituţie a statului, întrucât ele, aceste instituţii au clasat dosarul respectiv. În plus, activitatea spuneţi că a fost interesantă. Am asistat la ore întregi de dezbatere, mulţumesc presei că a transmis în direct aceste dezbateri, în care puneaţi întrebări către anumite persoane aflate sub anchetă penală, despre mobila din sufrageria diferitelor persoane, despre ce au mâncat şi ce au vorbit. Dumneavoastră chiar consideraţi că cetăţenii acestei ţări...

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc, doamnă!

Raluca Turcan ...sunt interesaţi de lucrurile acestea?!

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc. Domnul Bacalbaşa, un minut.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Vreau să-l citez aici pe Terenţiu - "2000 de ani de înţelepciune" -"Adevărul naşte ură. Şerpăria politică a ocultei a intrat în panică". La bătrâneţe văd şi eu că în ţara asta se mişcă ceva! Doamne ajută! (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Turcescu, un minut.

Robert-Nicolae Turcescu Bună ziua, dragi colegi. Din păcate, nu despre adevăr este vorba în această Comisie de anchetă... (Vociferări.)

Petru Gabriel Vlase Vă rog, stimaţi colegi! Vă rog.

Robert-Nicolae Turcescu Ca membru al acestei Comisii de anchetă vă pot spune că nu despre adevăr vorbim atunci când participăm la aceste şedinţe. Adeseori şedinţele acestei comisii de anchetă sunt încărcate de penibil. Am văzut mirări în legătură cu tabelul Excel, am văzut întrebări despre chestiuni pe care le poate afla toată lumea, numai dacă face o simplă căutare pe Google. Prin urmare, Grupul Partidului Mişcarea Populară nu va vota pentru prelungirea termenului de funcţionare pentru această comisie, pentru că am ascultat SF-urile domnului Cătălin Voicu, am aflat cum arată, cum spunea şi Raluca Turcan, mobila din sufrageria domnului Oprea, n-am aflat însă nimic în plus despre ce s-a întâmplat în 2009, mai ales că rezultatul a fost foarte clar: Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale din anul 2009 şi asta ştiu că v-a enervat pe foarte mulţi dintre dumneavoastră!

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Vă rog. Sistăm aici dezbaterile generale. Urmează dezbaterea pe articole. Dacă la titlul proiectului de hotărâre sunt obiecţii? Nu. Adoptat. La preambul? Nu. Adoptat. La articolul 1? Nu. Adoptat. La articolul 2? Adoptat. Vă supun votului proiectul de hotărâre, în ansamblul său. Cine este pentru? 207. Împotrivă? 101. Abţineri? Colegi care nu votează? 12. Proiectul de hotărâre, cu majoritate de voturi a fost adoptat.

Petru Gabriel Vlase A fost o eroare la o propunere, de la punctul 2. Vă rog, domnule lider...înţeleg că la componenţa comisiei...

Petru Gabriel Vlase Am înţeles eroarea, domnule senator. Vă rog să faceţi modificările.