27 iunie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea art.8 din Legea drepturilor pacientului nr.46/2003 (PL-x 439/2016). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 24. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 8 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003. Domnul Buicu? Iniţiatorul? Nu. Comisia? Domnul Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 8 din Legea drepturilor pacientului, astfel încât informaţia necesară pentru pacienţii care nu sunt cetăţeni români să fie adusă la cunoştinţă într-o limbă de circulaţie internaţională. În funcţie de obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare, potrivit art. 73 din Constituţia României. Comisia pentru sănătate şi familie a analizat acest proiect de lege şi a adoptat raportul, trimiţându-l spre adoptare în plen. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri generale? Sunteţi dinainte înscrişi, domnule Vass şi domnule Popescu, sau v-aţi înscris acum? Nu sunt dezbateri generale... Doamna Antoneta Ioniţă.

Antoneta Ioniţă Mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul PNL va vota pentru respingerea acestui proiect de lege, deoarece amendamentele aduse în Comisia pentru sănătate din Camera Deputaţilor nu sunt sustenabile, fiind imposibilă acoperirea de către toţi furnizorii de servicii medicale şi furnizorii de servicii farmaceutice a necesităţii cunoaşterii tuturor limbilor străine în circulaţie. Grupul PNL consideră că era acoperitor textul adoptat de Senat, prin care informaţiile i se aduceau la cunoştinţă pacientului într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate. În cazul în care pacientul nu era cetăţean român, informaţiile i se aduceau la cunoştinţă într-o limbă de circulaţie internaţională sau, după caz, căuta o altă formă de comunicare. Considerăm că modificările aduse de Camera decizională exced textului iniţial, existând chiar riscul discriminării pozitive a minorităţilor, în defavoarea cetăţenilor români. Din aceste motive, Grupul PNL va vota pentru respingerea acestui proiect de lege. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Alte intervenţii? La articole? Vot final la ora 13,15.