27 iunie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative privind modificarea şi completarea Legii nr.550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române (Pl-x 176/2017). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 18. Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române. Comisia pentru apărare? Iniţiatorul? Vă rog.

Petru Gabriel Vlase Comisia pentru apărare?

Bogdan-Ionel Rodeanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Această iniţiativă legislativă are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, cu modificările ulterioare, în sensul autorizării personalului militar al Jandarmeriei Române să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete şi gaze iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare, în anumite situaţii expres prevăzute de lege. Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată. Iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor organice. În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea acestei propuneri legislative, cu amendamentele admise, cuprinse în anexa cu amendamente, ce face parte integrantă din prezentul raport. În şedinţa plenului Camerei Deputaţilor din data de 12 iunie 2017, iniţiativa legislativă a fost retrimisă la comisie pentru o nouă dezbatere. În data de 12 iunie 2017 a fost înregistrată la dosarul proiectului scrisoarea ministrului afacerilor interne, prin care se solicită respingerea propunerii legislative, în forma prezentată. Membrii Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au reluat dezbaterea asupra iniţiativei legislative, în şedinţa din 19 iunie 2017. La dezbateri au fost prezenţi atât reprezentantul MAI, doamna subsecretar de stat Cristina Manda, cât şi iniţiatorul. În urma dezbaterilor şi urmarea amendamentelor depuse, membrii comisiei au hotărât, în unanimitate, adoptarea iniţiativei legislative, cu amendamentele admise prezentate în anexa ce face parte integrantă din prezentul raport. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri generale? Doamna Natalia Intotero.

Natalia-Elena Intotero Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimate colege, Stimaţi colegi, Titlul unei ştiri din luna aprilie a acestui an: "O fetiţă din judeţul Mureş a fost zgâriată de un urs în grădină. Autorităţile încearcă să tranchilizeze animalul, prins într-un gard de sârmă". O altă ştire, apărută în urmă cu doar câteva zile, sună astfel: "Zeci de vânători, pădurari, reprezentanţi ai Jandarmeriei, ai Gărzii de Mediu şi Gărzii Forestiere au participat, sâmbătă, în zona comunei Stânceni, la o amplă acţiune de localizare şi tranchilizare a unui urs rănit". "În octombrie 2016, un pui de urs a fost împuşcat la Sibiu. Animalul a fost ucis din cauza lipsei protocoalelor în astfel de situaţii". Această ştire a făcut înconjurul Europei. Ce s-a întâmplat atunci ne amintim cu toţii. Un oraş în panică, autorităţi în degringoladă, un animal omorât, îl loc de tranchilizare. De ce? Pentru că situaţiile privind animalele sălbatice care ajung în oraşe şi sate, în căutarea hranei, sunt tratate diferit în fiecare judeţ, în funcţie de presiunea publică şi de dotarea echipajelor de intervenţie. Aşadar, necesitatea unor proceduri unitare care să fie aplicate în astfel de situaţii este evidentă. Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat susţine această modificare legislativă şi, prin susţinerea acestui proiect, considerăm că astăzi facem încă un pas spre normalitate. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Alte intervenţii? Nu. La amendamente? Nu. Vot final.