27 iunie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Evaluarea la jumătatea perioadei a punerii în aplicare a strategiei privind piaţa unică digitală - O piaţă unică digitală conectată pentru toţi COM(2017) 228 (PHCD 60/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 6. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Evaluarea la jumătatea perioadei a punerii în aplicare a strategiei privind piaţa unică digitală - O piaţă unică digitală conectată pentru toţi COM(2017) 228. Comisia? Vă rog, domnule deputat.

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc, domnule preşedinte. În raportul nostru, Comisia pentru afaceri europene şi-a întemeiat opinia pe proiectul de opinie transmis şi de Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, pe nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, pe fişa de informare elaborată de către Direcţia pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor şi pe analiza realizată de secretariatul Comisiei pentru afaceri europene. Comisia pentru afaceri europene a atras atenţia asupra necesităţii de a menţine legătura dintre piaţa unică digitală şi domeniile economice tradiţionale. Totodată, am atras atenţia că ar trebui prezumat că serviciile radio şi TV au acoperire teritorială la nivelul Uniunii, având în vedere transmisia prin Internet. Comisia a recomandat impulsionarea comunicaţiilor satelitare, a dării în folosinţă a Reţelei satelitare de localizare Galileo şi celei terestre de referinţă, precum şi a producţiei de aparatură adaptată acestui sistem. Comisia a recomandat evaluarea combinată a riscurilor, pentru libera concurenţă şi pentru drepturile consumatorilor în domeniul serviciilor motoarelor de căutare pe Internet. Totodată, comisia a atras atenţia asupra necesităţii de a evalua costurile de operare a dispozitivelor medicale şi de a le asigura un ciclu de viaţă mai lung, în special prin descurajarea practicilor de proiectare pentru defectare planificată. Opinia noastră a fost supusă dezbaterii în şedinţa Comisiei pentru afaceri europene din 19 iunie, fiind adoptată în unanimitate. În aceste condiţii, domnule preşedinte, supunem aprobării plenului Camerei Deputaţilor opinia, în forma adoptată de Comisia pentru afaceri europene. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri generale? Domnul Popescu.

Pavel Popescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Cetăţenii şi întreprinderile din Uniunea Europeană au punctele forte inerente necesare valorificării pieţei unice digitale. Printre acestea, se numără o bază solidă de producţie şi un ecosistem de întreprinderi nou-înfiinţate, aflate în creştere rapidă, care, combinate cu procesele industriale recent digitalizate şi cu lucrători calificaţi, pot stimula creşterea în viitorul apropiat. Pentru a debloca complet economia datelor, Uniunea Europeană trebuie, de asemenea, să valorifice astfel de active, pentru a optimiza digitalizarea sectoarelor europene de servicii, în special ale asistenţei medicale, ale energiei, al transportului şi al finanţelor. Totuşi, aceste puncte tari pot fi utilizate pe deplin doar dacă există investiţii suplimentare substanţiale în competenţe digitale, în infrastructură, la nivelul Uniunii Europene, al statelor membre şi al sectorului privat. Realizarea pieţei unice digitale a Uniunii Europene necesită, de asemenea, un mediu juridic clar şi stabil pentru a stimula inovarea, pentru a aborda fragmentarea pieţei şi pentru a le permite tuturor actorilor să exploateze noile dinamici ale pieţei, în condiţii echitabile şi echilibrate. Aceasta va reprezenta piatra de temelie esenţială pentru asigurarea încrederii întreprinderilor şi a consumatorilor. Sunt necesare investiţii substanţiale pentru dezvoltarea, achiziţionarea şi utilizarea de aparate performante şi nicio ţară europeană nu deţine resursele pentru a realiza acest lucru, în mod individual. Prin urmare, Comisia Europeană şi statele membre trebuie să colaboreze pentru a-şi coordona eforturile şi pentru a-şi partaja resursele, în vederea asigurării succesului acestui proiect emblematic european. Parlamentul European şi Consiliul au acordat un sprijin politic important pentru recâştigarea poziţiei de lider al Uniunii Europene, urmărind plasarea infrastructurii de calcul de înaltă performanţă pe una dintre primele trei poziţii până în 2022-2023 şi pentru crearea unei industrii de calcul de înaltă performanţă solide în Europa. Astfel, Grupul parlamentarilor PNL va vota pentru modul de stabilire a unui cadru pentru sprijinirea dezvoltării unei infrastructuri paneuropene de calcul de înaltă performanţă şi de date. Combinarea diferitelor surse de finanţare ale Uniunii Europene cu finanţarea naţională şi privată ar fi cel mai bun mod de a stimula investiţiile. Strategia privind piaţa unică digitală a trasat calea pentru ca Uniunea Europeană să clădească mediul digital corect, o cale pe care se asigură un nivel ridicat de confidenţialitate, de protecţie a datelor cu caracter personal şi a drepturilor consumatorilor, unde întreprinderile pot inova şi pot concura, iar securitatea cibernetică reprezintă legătura care apropie societăţile noastre. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii, dacă mai sunt la dezbateri generale? Nu. La articole? La titlu? Domnul Oprea, da. La dezbateri generale, domnule Oprea? Vă rog.

Dumitru Oprea E bun mesajul dat de colegul nostru de la PNL, dar vreau să informez întregul plen că pentru "Orizont 2020" sunt investiţi 315 miliarde de euro pentru digitalizarea afacerilor.

Petru Gabriel Vlase La articole? La titlu? Adoptat. La preambul? Adoptat. La articolul unic? Adoptat.