Petru Gabriel Vlase 5. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Documentul de reflecţie privind dimensiunea socială a Europei COM(2017) 206. Comisia?
Angel Tîlvăr Mulţumesc, domnule preşedinte. Raportul privind Proiectul de opinie al Camerei Deputaţilor, redactat pe baza opiniei Comisiei pentru afaceri europene privind Documentul de reflecţie privind dimensiunea socială a Europei COM(2017) 206. Comisia şi-a întemeiat opinia pe proiectul de opinie al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, pe nota Ministerului Afacerilor Externe, pe fişa de informare a Direcţiei pentru Uniunea Europeană, pe analiza realizată de secretariatul Comisiei pentru afaceri europene. Comisia pentru afaceri europene a luat act de faptul că documentul în sine nu reprezintă un text legislativ, obiectivul său fiind să antreneze o dezbatere mai amplă privind provocările actuale ale Uniunii Europene, din perspectivă socială, şi a unor scenarii posibile de cooperare la nivelul UE pentru gestionarea pe viitor a acestor provocări. Comisia crede că doar în baza unei abordări incluzive privind aspectele sociale la nivel european se vor putea reduce disparităţile şi facilita o convergenţă reală între statele membre. Comisia a atras atenţia că problemele sociale de o mare gravitate sunt adesea ignorate de sistemul public sau intervenţia acestuia este marginală. Aceste aspecte ar trebui privite şi tratate cu o mai mare seriozitate şi asumare de către fiecare societate în parte, efectul cumulat al acestora putând duce la diminuarea eforturilor comune de creştere a dimensiunii sociale. Comisia noastră, totodată, susţine continuarea procesului de reflecţie şi necesitatea unui proiect politic european consolidat, bazat pe unitate, coeziune şi respect faţă de valorile fundamentale. Opinia noastră a fost supusă dezbaterii în şedinţa comisiei din data de 19 iunie şi a fost adoptată în unanimitate. În aceste condiţii, domnule preşedinte, supunem aprobării plenului Camerei Deputaţilor opinia, în forma adoptată de Comisia pentru afaceri europene. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri generale? Domnul Moldovan.
Sorin-Dan Moldovan Mulţumesc. Opinia membrilor Grupului PNL este favorabilă promovării acestui document, care vizează lansarea unei dezbateri extinse care să permită evaluarea modului în care Uniunea Europeană contribuie la gestionarea dimensiunii sociale şi a creşterii nivelului de progres social şi adaptare a pieţei forţei de muncă în viitor. Conform documentului, se doreşte ca summitul la nivel înalt pe teme sociale, organizat de Comisia Europeană şi Suedia, din noiembrie 2017, să constituie o platformă pentru o discuţie deschisă şi completă pe această temă. Deci este nevoie de o strategie nouă, mai puternică, de consolidare a dimensiunii sociale a Uniunii Europene, care să ajute toate statele membre să-şi realizeze potenţialul de creştere şi de ocupare a forţei de muncă, să crească nivelul de coeziune socială şi să prevină amplificarea decalajelor, în conformitate cu tratatele şi Strategia Europa 2020. Astfel, la 8 martie 2016, comisia a publicat o comunicare în care detalia o primă structură preliminară a pilonului european al drepturilor sociale, şi o compilaţie a acquis-ului social existent al Uniunii Europene, odată cu lansarea unei consultări publice pe această temă. La data de 26 aprilie 2017, comisia a publicat Documentul de reflecţie privind dimensiunea socială a Europei până în anul 2025, care este în concordanţă cu Cartea Albă privind viitorul Uniunii Europene. Obiectivul prezentei propuneri este acela de a lansa o dezbatere mai amplă privind provocările actuale ale Uniunii Europene şi unele scenarii posibile de cooperare la nivelul UE, pentru gestionarea pe viitor a acestor provocări. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Alte intervenţii? Nu mai sunt. La articole? La titlu? Adoptat. La preambul? Adoptat. Articolul unic? Adoptat. Vot final.