Marian-Cătălin Predoiu Bună ziua, stimaţi colegi! Deschidem şedinţa noastră, consacrată răspunsurilor orale la interpelări. Prima interpelare este formulată de domnul deputat Constantin Codreanu, de la Partidul Mişcarea Populară. Este aici? Aţi avea un minut, pentru a reaminti tema, dacă doriţi. Dacă nu, se va trece direct la răspuns.
Constantin Codreanu Care dintre interpelări?
Marian-Cătălin Predoiu Interpelarea adresată Ministerului Justiţiei.
Constantin Codreanu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Interpelarea mea vizează un subiect pe care l-am abordat de câteva ori, deja, de la această tribună şi anume, situaţia minorilor care şi-au redobândit cetăţenia română. Şi au existat discuţii în acest sens. Am cerut într-o ultimă interpelare un răspuns din partea Ministerului Justiţiei, ca să vedem la ce etapă se află proiectul de lege respectiv. Mulţumesc.
Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc, domnule deputat. O invit pe doamna secretar de stat Mariana Moţ, de la minister, să răspundă. Deşi, cu nemulţumire, vă informez că nu este încă în sală. Dar rugămintea, dacă vreţi, să mai aşteptaţi. Înţeleg că e pe drum, nu? Să sperăm. Dacă nu, trecem la următoarea întrebare. Şi aş dori să notez şi eu, pentru stenogramă, faptul că Ministerul Justiţiei nu e astăzi prezent, pentru a vă răspunde. Şi să vă exercitaţi drepturile de parlamentar, în raport cu această atitudine. A doua interpelare. Este adresată de domnul deputat Nicolae Georgescu, de la PSD. Sunteţi aici? Tot Ministerul Justiţiei ar trebui să vă răspundă. Eu vă invit să vă exercitaţi, un minut, dreptul de a reaminti tema. Măcar să rămână scris. O depuneţi scris. Bine. A venit doamna secretar de stat? Nu. Domnul deputat Vasile Axinte, PSD - pentru Ministerul Economiei, interpelarea adresată. Domnul deputat nu este în sală, dar are dreptul să depună în scris această interpelare, ceea ce probabil că şi va face. Trecem mai departe, la domnul deputat Nicolae Georgescu, PSD. Este? Interpelare pentru Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Vă rog, domnule deputat, dacă vreţi, un minut, să aduceţi aminte. Dacă nu, se trece direct la răspuns. O invit pe doamna Irina Cajal, subsecretar de stat, să vă răspundă. Vă rog, doamnă ministru. Aveţi 3 minute. Apăsaţi pe microfon.
Marian-Cătălin Predoiu Vă mulţumesc şi eu. Domnule deputat, dacă doriţi să mai punctaţi, aveţi un minut, după Regulament. Dacă nu... Mulţumesc. Trecem la următoarea interpelare, adresată de acelaşi domn deputat, Nicolae Georgescu, Ministerului Afacerilor Externe. Ministerul e aici? Reamintiţi întrebarea, domnule deputat, sau direct răspuns? Direct răspuns. Vă rog, domnule secretar de stat Victor Micula.
Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc şi eu, domnule ministru. Următoarea interpelare. Domnul deputat Adrian-Matei Dobrovie, de la USR, pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Dacă domnul deputat nu e în sală, atunci se va depune în scris, conform Regulamentului. Următoarea interpelare. Domnul deputat Gabriel-Cristian Seidler, de asemenea, pentru Ministerul Educaţiei Naţionale. Dacă domnul deputat Seidler nu e în sală... Sunteţi? Atunci invit pe domnul secretar de stat Petru Andea, de la Ministerul Educaţiei Naţionale, să răspundă domnului deputat. Ministerul Educaţiei nu e prezent? E la lift. Vă rog să notaţi, domnule deputat, că domnul secretar de stat e la lift şi urmează să ajungă. Trecem atunci la următoarea interpelare. Domnul deputat Nistor Laurenţiu, PSD, pentru Ministerul Transporturilor. Ministerul Transporturilor e tot la lift sau e în sală? Vă rog. Doamna secretar de stat Maria Magdalena Grigore. Laurenţiu Nistor, PSD, vă întreabă "Referitor la posibilitatea finanţării lucrărilor pentru DN 66A - Câmpul lui Neag - Băile Herculane - interpelarea nr. 346B.
Marian-Cătălin Predoiu Domnule Nistor, mai aveţi întrebări, nelămuriri? Aveţi un minut.
Laurenţiu Nistor Domnule preşedinte, Doamnă ministru, M-aţi purtat din kilometru în kilometru şi concluzia mea este clară şi certă, că nu aveţi habar despre ce drum este vorba. Vreau să vă informez pe dumneavoastră, eu, în calitate de deputat, dacă cei de la dumneavoastră de la minister n-au fost în stare să vă informeze, că s-a discutat şi cu domnul ministru despre acest drum. Vă mai informez că despre acest drum, Câmpul lui Neag - Herculane, a fost prins în bugetul de stat 2013-2014, scos, nu se ştie cu a cui aprobare, şi, atât de mult s-a zbătut Ministerul Transporturilor, încât nici măcar nu ştie ce are de făcut. Mulţumesc. Şi vă solicit, încă o dată, să revedeţi răspunsul şi poate veniţi cu el altfel. Mulţumesc.
Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc şi eu, domnule deputat. Trecem mai departe. Domnul deputat Daniel Andrei Gheorghe. Întreabă Ministerul Transporturilor despre "Pasarela pietonală DN2 Afumaţi". Interpelarea nr. 366B. Doriţi să luaţi cuvântul, domnule deputat? Aveţi un minut, conform Regulamentului.
Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc, domnule preşedinte. Am 3 interpelări. Toate vizează nişte chestiuni cu privire la siguranţa traficului în judeţul Ilfov, respectiv în Afumaţi şi Tâncăbeşti. Şi aş dori ca răspunsul să fie luate împreună, pe cele 3 interpelări pe care le-am depus în această situaţie, pentru că sunt speţe destul de asemănătoare. Vă mulţumesc.
Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc şi eu. Am mai auzit şi eu aceste interpelări. Într-adevăr, Regulamentul nu interzice răspunsul pentru toate trei odată, mai ales că subiectul e legat. Invit deocamdată la microfon pe doamna secretar de stat Maria Magdalena Grigore, de la Ministerul Transporturilor. Deci Interpelarea nr. 366B, Interpelarea nr. 367B, Interpelarea nr. 368B, referitor la "Pasarela pietonală DN2 - Afumaţi", "Giratoriu DN2 - Afumaţi", "Pasarela pietonală şi trecerea de pietoni la Tâncăbeşti, Snagov".
Marian-Cătălin Predoiu Domnule deputat, mai aveţi întrebări? Interveniţi la sfârşitul tuturor.
Marian-Cătălin Predoiu Domnule deputat, conform Regulamentului, aveţi un minut pentru fiecare interpelare. 1 ori 3 fac 3, aveţi 3 minute.
Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc pentru răspunsuri, doamnei secretar de stat. Au fost, de data aceasta, nişte descrieri mai concludente decât la alte interpelări pe care le-am formulat pe această temă, a siguranţei traficului în judeţul Ilfov, unul dintre judeţele cu cele mai mari probleme în ceea ce înseamnă atât accidentele rutiere, cât şi problemele legate de ambuteiaje şi aglomeraţii în circulaţia rutieră. În primul rând, cred că este evident pentru toţi că fostul CNADNR s-a mişcat cam greu în ceea ce priveşte amplasarea acestor... în primul rând, a pasarelei de la Tâncăbeşti, din câte îmi amintesc, care este una de natură urgentă şi care, din păcate, tot a întârziat şi tot a fost amânată, de la an la an, de CNADNR, lucru care, din păcate, a dus la tragedii rutiere pe care le cunoaştem cu toţii. Sunt două puncte foarte fierbinţi ale traficului rutier, atât DN2 Afumaţi, cât şi DN1 Tâncăbeşti - Snagov şi două puncte unde au avut loc o serie de accidente rutiere deosebit de grave şi unde foarte frecvent, aproape lunar, au loc incidente rutiere de natură mai mult sau mai puţin a afecta viaţa şi siguranţa participanţilor la trafic. De aceea, cred că este obligaţia ministerului să solicite CNAIR-ului - cum se numeşte acum fostul CNADNR -, să facă cât mai rapid posibil, atât de rapid cât permite legea, toate demersurile posibile, legale şi administrative, în vederea soluţionării acestor două situaţii pe care cetăţenii din Ilfov le semnalează de foarte mult timp şi care, din păcate, au întârziat foarte mult în ultimii ani. De aceea, cred că siguranţa traficului şi siguranţa vieţii personale ar trebui să fie prima prioritate a Ministerului Transporturilor, pentru că ştim cu toţii că România suferă din plin pentru ceea ce presupune siguranţa traficului şi foarte mulţi români, din păcate, sunt implicaţi în accidente deosebit de grave. De aceea, sper că în acest an vom vedea cele două pasarele, de la Afumaţi şi Tâncăbeşti, şi sper să vedem şi sensul giratoriu de pe DN2, unul dintre cele mai nevralgice locuri prin ceea ce înseamnă ansamblul circulaţiei rutiere din regiunea Bucureşti - Ilfov. Vă mulţumesc.
Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc. Interpelarea nr. 381B, domnul deputat Constantin Codreanu, de la Partidul Mişcarea Populară, către Ministerul Justiţiei, privind stadiul elaborării Proiectului de Lege privind modificarea Legii nr. 21 din 1991 a cetăţeniei române. Dacă aţi dori, aveţi un minut, să mai precizaţi ce aţi întrebat. Dacă nu, dăm cuvântul doamnei secretar de stat Moţ. A venit doamna, altfel, nu luam interpelarea. Aveţi un minut, domnule deputat.
Constantin Codreanu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Practic, este o revenire asupra interpelării pe care am amintit-o anterior. Este o problemă care afectează mii şi chiar zeci de mii de cetăţeni români, aflaţi într-o situaţie total inexplicabilă, din punctul de vedere al legalităţii lor. Au existat, aşa cum spuneam, nenumărate discuţii în acest sens, inclusiv cu cei de la Ministerul Justiţiei, inclusiv cu ministrul justiţiei. Am primit şi un răspuns din partea unui secretar de stat de la Ministerul Justiţiei, de la această tribună, în care mi s-a spus despre existenţa unui proiect de lege în acest sens. Am văzut proiectul de lege respectiv, pe site-ul Ministerului Justiţiei. Şi acum, întrebarea mea punctuală este: la ce etapă se află acest proiect de lege şi când va intra acest proiect de lege în circuitul legislativ? Mulţumesc.
Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc. Doamnă secretar de stat Mariana Moţ, aveţi 3 minute să răspundeţi.
Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc. Dacă...
Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc şi eu, doamnă secretar de stat. Domnul deputat mai are un cuvânt. Dacă doreşte să adreseze întrebări suplimentare?
Constantin Codreanu În primul rând, vreau să mulţumesc Ministerului Justiţiei că a reacţionat, într-un târziu, pentru că vorbim aici de câteva luni de aşteptare. Şi e păcat că a făcut-o după ce am ieşit într-o conferinţă de presă, ca să fac public faptul că vom ieşi la proteste, dacă acest lucru nu va fi făcut până la sfârşitul lunii mai. Pe 30 mai a apărut acest proiect de lege. Am citit proiectul de lege, cu maximă atenţie. Mă bucur că tot ceea ce am discutat, inclusiv cu cei de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, se regăseşte acolo. Este un proiect care soluţionează această problemă. Dar, din păcate, suntem deja la mijlocul lunii iunie şi eu speram că avizul din partea Ministerului Afacerilor Externe şi al MAI există deja, pentru că vorbim de o urgenţă şi, din câte am înţeles, nu există astfel de avize. Şi până la sfârşitul sesiunii parlamentare proiectul respectiv nu va ajunge în Parlament. Mulţumesc.
Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc. Doamnă secretar de stat, aveţi şi dumneavoastră un minut, replică pentru... Regulamentul vă conferă un minut, dreptul la replică. Şi cu asta închidem.
Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc şi eu. Următoarea interpelare este adresată de domnul deputat Nicolae Georgescu, PSD, tot Ministerului Justiţiei. Domnule deputat, înţeleg că nu doriţi să faceţi precizări prealabile, într-un minut, ci aţi dori să auziţi răspunsul direct. Aşa am înţeles. Dacă v-aţi răzgândit, aveţi dreptul la un minut. Vă rog, doamnă secretar de stat, înapoi la microfon. Interpelarea nr. 390B, despre "Fenomenul adopţiilor". 3 minute.
Marian-Cătălin Predoiu E-n regulă! Vă mulţumesc atunci.
Marian-Cătălin Predoiu Domnul deputat ne transmite că a primit răspunsul scris, nu doreşte să-l repetaţi. Trecem mai departe la următoarea interpelare. Domnul Seidler Cristian. A venit Ministerul Educaţiei Naţionale, înţeleg, în persoana domnului Petru Andea, secretar de stat. Vă rog, domnule secretar de stat, să răspundeţi.
Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc. Domnule deputat, aveţi un minut, dacă doriţi? Poftiţi.
Cristian-Gabriel Seidler Mulţumesc, stimate domn, pentru răspuns, doar că nu clarifică cel puţin un aspect dintre cele ridicate de mine. Am întrebat de ce s-a îndepărtat un marcaj care semnaliza zona de acces pentru persoane cu handicap locomotor. Acest lucru este evident vizibil în înregistrare, că exista în momentul în care familia Stoian s-a prezentat la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi a fost îndepărtat până când familia Stoian a ieşit de acolo. Deci cel puţin acest aspect - despre celelalte voi vorbi doar după ce voi vedea răspunsul scris al dumneavoastră -, dar cel puţin acest aspect nu cred că se încadrează în niciun regulament.
Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc. Stimate coleg, după cum vedeţi, mă adresez plenului. Un pic de răbdare, vă rog. Mai aveţi la dispoziţie un minut, dacă doriţi să răspundeţi. Domnule Andea, dacă doriţi...?
Marian-Cătălin Predoiu Vă mulţumesc. Trecem la următoarea interpelare, nr. 282B, adresată de domnul deputat al PSD, Ioan-Cătălin Nechifor, Ministerului Transporturilor. Domnule deputat, dacă doriţi un minut să interveniţi? Vă rog.
Cătălin-Ioan Nechifor Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimate domnule ministru, Am primit răspunsul în scris. Sunt câteva chestiuni de clarificat şi aş vrea să primesc informaţii suplimentare, dar până atunci vreau să mulţumesc ministerului şi doamnei secretar de stat pentru faptul că, în urma unei interpelări anterioare, iată, Suceava are avion, cu TAROM la Bucureşti, suplimentar, şi curse externe Suceava-Torino. Mulţumesc foarte mult. Revenind la interpelarea depusă şi adresată Ministerului Transporturilor, am câteva neclarităţi şi dorinţe suplimentare, pentru că am cerut expres câteva chestiuni şi nu pot să accept ca la o investiţie derulată din fonduri publice - e vorba de Centura Sucevei, la care costurile au crescut din 2007 până în prezent cu 62% şi la care preţul pe kilometru de centură este de aproape 7 milioane de euro - trebuie să vedem şi pe cei care sunt vinovaţi că, după 10 ani de zile, nu avem această centură funcţională. Din nefericire, au fost şi accidente mortale pe un tronson în care, aşa cum am cerut prin interpelare, vreau să ştiu cine a fost responsabil, nu care a fost necesitatea, care a fost, ştiu eu, prevederea legală, cine a fost acea persoană responsabilă, pentru că au murit patru oameni şi iată că, după patru ani de zile, nu ştim cine e vinovat, încă. În al doilea rând, vreau să vă solicit să-mi furnizaţi, aşa cum am cerut, concluziile rapoartelor de expertiză, nu faptul că au fost derulate rapoarte de expertiză în 2013, ci concluziile care s-au degajat în urma acelor rapoarte.
Marian-Cătălin Predoiu Vă rog să încheiaţi!
Cătălin-Ioan Nechifor Vă mulţumesc foarte mult.
Marian-Cătălin Predoiu Şi eu. Vă rog, doamnă secretar de stat Grigore Magdalena Maria, Ministerul Transporturilor. Trei minute.
Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc şi eu. Domnule deputat, mai aveţi la dispoziţie un minut, dar vă rog să vă încadraţi. În prima intervenţie aţi depăşit timpul.
Cătălin-Ioan Nechifor Domnule preşedinte, Fac economie acum. Mulţumesc foarte mult. Înţeleg poziţia ministerului. Cred că din 2007 şi până acum s-au schimbat zece miniştri. Sperăm să se rezolve şi cu centura asta şi o să mă adresez inclusiv în baza Legii nr. 544, pentru a putea obţine expertizele asupra lucrărilor efectuate. Mulţumesc foarte mult.
Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc şi eu, domnule deputat. Trecem la interpelarea nr. 317B. Domnul deputat Dumitru Lovin, ALDE, dacă e prezent? Doriţi să ascultaţi direct sau interveniţi?
Dumitru Lovin Nu.
Marian-Cătălin Predoiu Atunci, îl invit pe domnul secretat de stat Dan Dumitrescu, de la Ministerul Sănătăţii, să-i răspundă domnului deputat Dumitru Lovin.
Marian-Cătălin Predoiu Rezumaţi! Rezumaţi, vă apropiaţi de sfârşit, pentru că aţi depăşit timpul.
Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc. Domnule deputat, aveţi un minut să vă punctaţi comentariile.
Dumitru Lovin Domnule preşedinte, Domnule secretar de stat, Îi mulţumesc dânsului pentru toată poezia pe care mi-a spus-o, dar, pe lângă extinderea spaţiului şi condiţii igienice, noi am cerut şi o dotare cu nişte aparatură, dotare cu ecograf cu două sonde - nu mi-aţi răspuns nimic - dotare cu EKG, dotare cu aspirator secreţii, dotare la nivelul secţiei sau farmaciei cu staţie de preparat citostatice şi echipament de protecţie. Înseamnă că această aparatură Spitalul Judeţean Vâlcea nu o va primi niciodată, că poezia dumneavoastră nu ne ajută cu nimic, mai ales pe bolnavii de cancer! Aş vrea un răspuns concret. E în stare ministerul să ne ajute cu aceste aparate sau nu?! Vă mulţumesc.
Marian-Cătălin Predoiu Mulţumesc. Interpelarea nr. 347B. Doamna deputat a PSD Roxana Mînzatu, pentru Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor Publice. Doamna deputat nu e aici. Va depune în scris. Apoi, interpelarea nr. 424B. Domnul deputat Nicolae Georgescu, PSD. Este în sală? Nu este. Va depune în scris interpelarea pentru Ministerul Transporturilor. Interpelarea nr. 392B. Doamna deputat Tudoriţa Lungu, PNL? Nu este în sală. Va depune în scris interpelarea pentru Ministerul Transporturilor. Cu aceasta, şedinţa noastră se încheie. Vă mulţumesc. La revedere! Şedinţa s-a încheiat la ora 17,43.