13 iunie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative privind înfiinţarea "Fondului Român de Investiţii Strategice în Energie şi Resurse Energetice" - S.A. (Pl-x 308/2013). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 23. Propunerea legislativă privind înfiinţarea "Fondului Român de Investiţii Strategice în Energie şi Resurse Energetice" - S.A. Domnul Iancu?

Iulian Iancu Stimaţi colegi, Este o propunere a colegilor noştri care au simţit sau resimţit necesitatea realizării unui fond de investiţii pentru dezvoltarea sistemului energetic românesc, aşa cum a avut România timp de mai bine de 25 de ani, un fond care a asigurat de-a lungul timpului dezvoltarea sistemului şi realizarea lui în forma actuală, pe care o cunoaştem cu toţii. Data de la care a dispărut acel fond de dezvoltare a fost şi data limită de la care sistemul energetic românesc nu a mai cunoscut acelaşi ritm de dezvoltare atât a infrastructurii, cât şi a capacităţilor de producţie. Cu toate acestea, întrucât propunerea nu avea atât componenta, cât şi resursele definite foarte clar, comisia noastră, în dezbatere, fiind sesizată în dezbaterea pe fond, având în vedere punctul exprimat de Guvern, care nu a susţinut adoptarea proiectului, precum şi punctele de vedere ale Comisiei pentru politică economică, Comisiei juridice, care au avizat negativ propunerea legislativă, în urma dezbaterilor, membrii comisiei propun plenului respingerea proiectului de lege, cu majoritate de voturi.

Petru Gabriel Vlase Domnul Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Fondul Suveran de Investiţii şi Dezvoltare acoperă întreaga problematică în acest domeniu, dar nu pot să nu remarc faptul că acest fond de investiţii strategice în domeniul energetic avea o bază cât se poate de clară şi de solidă. Dorinţa de a avea un sistem energetic independent şi funcţional, care să ne asigure siguranţa din acest punct de vedere, a fost cât mai acceptabilă pentru producătorul din România şi pentru consumatorul casnic. Sper că aceste lucruri se vor reglementa prin acel Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii pe care-l aşteptăm cu toţii. Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc, domnule deputat.