13 iunie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea alin.(1) al art.65 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (PL-x 779/2015). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 19. Proiectul de Lege pentru modificarea alin. (1) al art. 65 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Comisia pentru sănătate? Bitte!

Nicolaie-Sebastian-Valentin Radu Mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi Comisia pentru sănătate şi familie au fost sesizate, prin adresa PL-x 779/2015 din 4 noiembrie 2015, cu dezbaterea pe fond, în procedură obişnuită, a Proiectului de Lege pentru modificarea alin. (1) al art. 65 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. La întocmirea prezentului raport comun, comisiile au avut în vedere: avizul favorabil al Consiliului Legislativ nr. 641/17 iunie 2015; avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi; avizul favorabil al Comisiei pentru transporturi şi infrastructură; avizul favorabil al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi punctul de vedere negativ al Guvernului. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea alin. (1) al art. 65 din Legea nr. 448/2006, în sensul ca, de locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate special pentru persoanele cu handicap să beneficieze şi persoanele care transportă persoane cu handicap. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, conform prevederilor art. 73 alin. (3) din Constituţia României, republicată. Membrii Comisiei pentru muncă şi protecţie socială au dezbătut proiectul de lege în şedinţa din 15 februarie 2017. La lucrări şi-au înregistrat prezenţa 16 deputaţi, din totalul de 19 membri ai comisiei, şi au hotărât, cu unanimitate de voturi, respingerea iniţiativei legislative. La dezbateri au participat, în conformitate cu prevederile art. 55 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, din partea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, domnul Adrian Dobre, secretar de stat, şi doamna Mihaela Grecu, director. Membrii Comisiei pentru sănătate şi familie au dezbătut proiectul de lege în şedinţa din 28 februarie 2017. La lucrări şi-au înregistrat prezenţa 18 deputaţi, din totalul de 19 membri ai comisiei, şi la aceste dezbateri au participat, în conformitate cu prevederile art. 55 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, domnul Mihai Tomescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 2 noiembrie 2015. Camera Deputaţilor este Cameră decizională, potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României şi ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor. În urma finalizării dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât să propună plenului Camerei Deputaţilor respingerea proiectului de lege, întrucât s-a considerat acoperitor textul din Legea nr. 448/2006, în vigoare. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Doamna Ioniţă Antoneta.

Antoneta Ioniţă Mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul PNL va vota împotriva acestui proiect de lege, întrucât gratuitatea parcării autovehiculelor care transportă o persoană cu handicap este deja prevăzută la alin. (2) al art. 65 din Legea nr. 448/2006, iar acest text normativ iniţiat nu creează facilităţi noi pentru persoanele cu dizabilităţi. Astfel, potrivit prevederilor actuale ale Legii nr. 448/2006, art. 65 alin. (2): "Persoanele cu handicap sau reprezentanţii legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimaţie pentru locurile de parcare. Autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimaţie beneficiază de parcare gratuită. Eliberarea acestor carduri se face de către autorităţile administraţiei publice locale, iar costurile aferente dreptului prevăzut se suportă din bugetele locale". Acesta este motivul pentru care Grupul PNL va vota împotrivă, pentru că s-ar crea o suprareglementare.

Petru Gabriel Vlase Domnul Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Este bine că s-au făcut aceste precizări, pentru că întotdeauna a existat dubiul dacă cel care transportă persoane cu dizabilităţi are aceleaşi drepturi la aceste locuri de parcare, şi nu o dată autoritatea locală a dat chiar amenzi celor care transportau astfel de persoane. Tot timpul s-a pus problema dacă aceste persoane cu dizabilităţi nu au carnet de conducere sau maşinile respective nu pot fi modificate, ce se întâmplă într-o astfel de situaţie? Din acest punct de vedere lucrurile sunt bine reglementate pe partea de... acea legitimaţie, deşi vă spun, din experienţa multora care mi s-au adresat la cabinetul parlamentar sau la spital, că lucrurile nu sunt complet rezolvate. La final vin cu o rugăminte de republicare a Legii nr. 448/2006, pentru că ea a devenit atât de amendată, încât aproape nu mai este funcţională, şi ca lucrurile să fie uşor de urmărit ar trebui acest lucru să se întâmple cât de curând. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Alte intervenţii? Nu mai sunt. Vot final.