12 iunie 2017 – Prezentarea interpelărilor adresate Guvernului.

Petru Gabriel Vlase Începem cu interpelările. Domnul Ungureanu, USR. Susţineţi? Aveţi o interpelare. Vreţi să o citiţi? Bun. Eu v-am întrebat. Domnul Tabugan? Nu. Domnul Năsui? Nu. Domnul Ghinea? Nu. Domnul Velcea? Nu. Doamna Cherecheş nu este. Doamna Bran nu este. Domnul Pirtea? Nu. Domnul Marilen-Gabriel Pirtea, da? Trei minute. Citiţi interpelarea.

Marilen - Gabriel Pirtea Da. Mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Am o interpelare care se adresează ministrului educaţiei naţionale. Stimate domnule ministru, În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, aşa cum era denumit în 2016, pentru aprobarea Metodologiei privind recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional, obţinute în străinătate, instituţiile acreditate de învăţământ superior sau unităţile şi instituţiile de drept public şi drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare-dezvoltare recunosc diploma de doctor şi titlul de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional, obţinute, după cum urmează: Sunt trei categorii de astfel de instituţii. Această recunoaştere este necesară pentru cei care doresc să continue cursuri postuniversitare, să-şi obţină abilitările sau ocuparea unei funcţii didactice sau de cercetare într-o instituţie de învăţământ superior sau în una din lista celor menţionate. Domnule ministru...

Petru Gabriel Vlase Încheiaţi, domnule deputat!

Marilen - Gabriel Pirtea Da. Între aceste titluri, o parte dintre acestea sunt acreditate de Ministerul Educaţiei Naţionale prin CNATDCU, iar altele sunt acreditate prin Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor. Astfel, în această situaţie sunt cercetători care doresc să se alăture echipei ELI de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" în astfel de proiecte şi nu pot face acest lucru. Vă adresez rugămintea de a preciza, domnule ministru, dacă Guvernul are în vedere simplificarea procedurii de recunoaştere a titlului de doctor şi titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional obţinută în străinătate şi dacă are în vedere opţiunea de a lua o hotărâre privind cadrul normativ care reglementează funcţiile celor două...

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc...

Marilen - Gabriel Pirtea instituţii... CNATDCU sau Centrul de Acreditare a Diplomelor.

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc, domnule deputat.

Marilen - Gabriel Pirtea Mulţumesc. Având în vedere că mulţi colegi...

Petru Gabriel Vlase Îmi pare rău, dar mai mult de atât nu pot. Cât văd eu sigur din listă, domnul Paşcan ar fi până acolo, dacă...

Emil-Marius Paşcan Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Interpelarea mea este adresată Ministerului Mediului, doamnei ministru Graţiela-Leocadia Gavrilescu, şi priveşte sporirea semnificativă a numărului de urşi, care au ajuns să reprezinte un pericol pentru oameni. Chiar în acest weekend, un bărbat a fost rănit grav în comuna Ernei, judeţul Mureş. În judeţul Mureş, sporirea numărului de urşi reprezintă un real pericol pentru locuitorii mai multor comunităţi. Autorităţile transmit avertizări populaţiei prin intermediul mass-media, spre exemplu: "În pădurile de lângă Târgu Mureş, mai exact în zona Corunca-Bozeni, a fost semnalată prezenţa a cel puţin doi urşi. Unul dintre ei are doi pui. Vă atenţionăm să circulaţi cu precauţie în zona respectivă". La Târgu Mureş au fost semnalaţi urşi chiar în pădurea de la Platoul Corneşti, aflată în zona centrală a oraşului, un loc de recreere şi agrement frecventat de mii de cetăţeni. Recent, o fetiţă de 12 ani din comuna Răstoliţa a fost atacată de urs, în timp ce se afla în curtea propriei case. Reprezentanţi ai asociaţiilor vânătoreşti şi ai proprietarilor de terenuri din mai multe zone ale ţării solicită să fie emis ordinul de derogare pentru vânarea urşilor, întrucât numărul pagubelor produse de aceste animale creşte, iar populaţia este tot mai intolerantă şi poate recurge la metode proprii de apărare. În prezent, pentru împuşcarea unui urs, statul pedepseşte cetăţeanul cu o amendă de 40.000 de euro, în vreme ce dacă un urs atacă, răneşte sau ucide o persoană, nu se acordă niciun leu despăgubire. Vă solicit, doamnă ministru, în sensul celor evocate, să-mi comunicaţi ce măsuri va dispune Ministerul Mediului, în perioada următoare, pentru protejarea oamenilor şi a bunurilor acestora? Vă mulţumesc. Solicit răspuns în scris. Deputat al PMP de Mureş, Marius Paşcan.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Nistor.

Laurenţiu Nistor Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Interpelarea de astăzi este adresată domnului ministru al transporturilor, Alexandru-Răzvan Cuc. Stimate domnule ministru, Prin Programul de guvernare v-aţi asumat termene de finalizare a lucrărilor de infrastructură pe Coridorul IV European, cât şi pe cele aflate în derulare. Aţi avut, de asemenea, numeroase deplasări în teren, pe şantierele lucrărilor de infrastructură din ţară, pentru verificarea stadiului acestora. În luna aprilie aţi fost şi în judeţul Hunedoara, unde aţi verificat şantierul Autostrăzii Lugoj-Deva. În acest sens, vă rugăm, domnule ministru, să precizaţi care este stadiul lucrărilor de infrastructură în judeţul Hunedoara, atât cele aflate în desfăşurare pe coridorul rutier, cât şi cele aflate în desfăşurare pe coridorul feroviar. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Gheorghe?

Andrei Daniel Gheorghe Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Am 5 interpelări, bineînţeles voi citi doar una; o interpelare la transporturi, încă una tot la transporturi, încă una, bineînţeles, tot la transporturi; una la Ministerul Afacerilor Externe; şi cea pe care o voi prezenta se adresează domnului ministru al culturii şi identităţii naţionale, Ioan Vulpescu. Obiectul interpelării: "Casa «Brătianu» de la Florica" Ca şi dumneavoastră, domnule ministru, privesc cu mare interes păstrarea şi apărarea patrimoniului cultural naţional în circuitul public şi educativ. Casa "Brătianu" de la Florica, Ştefăneşti, judeţul Argeş, este esenţială pentru ceea ce reprezintă moştenirea istorică a României, familia Brătianu, dincolo de rolul său în politica internă, fiind cea mai mare dinastie politică modernă a Europei centrale şi sud-estice şi un simbol a ceea ce a însemnat lupta pentru libertate, neatârnare şi unitate naţională a tuturor românilor. Este extrem de important ca acest centru de cultură, Casa "Brătianu", să rămână în patrimoniul istoric şi cultural al naţiunii române! Care este situaţia la acest moment cu privire la demersurile legale legitime, de păstrare în patrimoniul naţional, a Centrului Cultural I. C. Brătianu de la Florica, judeţul Argeş, şi când se întrevede o soluţionare în folosul moştenirii istorice? Solicit răspuns verbal şi scris. Daniel Gheorghe, deputat al PNL de Ilfov. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Natalia?

Natalia-Elena Intotero Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Interpelarea este adresată domnului ministru al educaţiei, Pavel Năstase. Aproape în fiecare an şcolar, la început, am aflat veşti legate de faptul că elevii nu şi-au primit manualele şcolare la timp. În aceeaşi notă, s-a desfăşurat şi anul 2016, când în septembrie presa a relatat faptul că elevii din clasele primare nu au primit decât două dintre manualele necesare. Mai mult, restul manualelor ar fi urmat să ajungă pe băncile elevilor abia în semestrul al II-lea. Ministrul educaţiei de la acea vreme a explicat că aceste întârzieri sunt cauzate de anumite nereguli în licitaţie. Având în vedere că ne aflăm la finalul anului şcolar 2016-2017, dar peste puţin timp va începe un nou an şcolar, consideraţi că pentru anul viitor şcolar, respectiv 2017-2018, vor mai apărea astfel de situaţii? Ce măsuri au fost luate sau urmează să fie implementate, astfel încât elevii să-şi primească manualele şcolare la timp? Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Dehelean? Domnul Seidler? Aşa am ordinea aici. Fac şi eu ce ştiu şi ce pot! Domnul Roman Sorin. Am zis domnul Roman! Nu e în sală? Domnul Ionuţ Simionca.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Această interpelare este către Ministerul Transporturilor, pentru domnul ministru Alexandru-Răzvan Cuc, din partea mea, Ionuţ Simionca, deputat al PMP de Bistriţa Năsăud, Circumscripţia nr. 6. Interpelare. Obiectul interpelării: "Reabilitarea sau modernizarea de drumuri locale şi judeţene din judeţul Bistriţa-Năsăud". Stimate domnule ministru, Prin prezenta interpelare doresc să vă aduc la cunoştinţă necesitatea unor lucrări de reabilitare, întreţinere şi modernizare la drumurile naţionale DN 17, DN 172, DJ 172, DJ 172 tronsonul J din judeţul Bistriţa Năsăud. Mai exact, pe tronsonul Năsăud-Sângeorz Băi şi la limita cu judeţele din Maramureş şi Suceava. Necesitatea acestor lucrări rezultă din starea actuală a acestui tronson de drum şi a acestor tronsoane de drum care este plin de gropi în asfalt şi de denivelări, ceea ce conduce la degradarea încontinuu, precum şi a autovehiculelor care le utilizează şi la riscul la care sunt supuşi participanţii la trafic pe acest sector de drum. Şi nu în ultimul rând, poluarea mediului înconjurător mai intens, din cauza încetinirii traficului. Prin urmare, vă rog să-mi comunicaţi măsurile care vor fi luate de către ministerul pe care-l conduceţi pentru satisfacerea cerinţelor de transport pe aceste sectoare de drum şi pentru îndeplinirea condiţiilor privind situaţia populaţiei în condiţii de maximă siguranţă. De aceea, aş dori să ştiu şi măsurile pe care le întreprindeţi pe următoarele tronsoane de drum: DJ 172 A şi DJ 172 R? Solicit răspuns scris şi oral. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Doamna Dinu.

Cristina-Elena Dinu Mulţumesc, domnule preşedinte. Interpelarea mea se adresează domnului Pavel Năstase, ministrul educaţiei naţionale, şi are ca obiect deficitul de muncitori calificaţi cu care se confruntă România. Domnule ministru, Dacă până acum câţiva ani mare problemă în România era lipsa locurilor de muncă, acum constatăm că ne confruntăm cu cel mai mare deficit de muncitori calificaţi raportat vreodată. Salariile mici şi distrugerea zonelor industriale i-au determinat pe mulţi să părăsească ţara sau să se recalifice, iar închiderea multor şcoli profesionale a făcut să nu mai avem alte generaţii care să le ia locul. Într-un sondaj de opinie pe care Camera de Comerţ şi Industrie a României l-a făcut în rândul antreprenorilor se arată că găsirea forţei de muncă a devenit principala grijă a mediului de afaceri din România. Companiile nu cer doar absolvenţi de facultate, ci şi tineri specializaţi în şcoli profesionale, iar posturile care sunt din ce în ce mai greu de ocupat sunt cele destinate meseriaşilor calificaţi, urmate de cele pentru muncitori şi ingineri. În acest sens, pot să dau un exemplu chiar din judeţul Giurgiu, unde un agent economic a fost nevoit să aducă forţă de muncă de la 100 de Km distanţă, deşi "resuscitase" o unitate industrială de tradiţie în oraş. Şi mai pot să amintesc de fermierii care se plâng de lipsa tractoriştilor capabili să conducă utilajele moderne pe care le achiziţionează. Sunt situaţii pe care mulţi angajatori le reclamă. Este clar că în acest moment România nu are o şcoală profesională funcţională cu bază materială necesară instruirii practice, dar nici profesori calificaţi care să-i şcolarizeze. PSD a plasat problematica reformei învăţământului profesional şi tehnic ca o prioritate în programul său de guvernare, aceasta materializându-se printr-o serie de măsuri şi acte normative aflate deja în procedură parlamentară. Este clar că învăţământul profesional nu se poate dezvolta decât pe un parteneriat activ cu mediul de afaceri, pe baza cerinţelor pe piaţa muncii. În aceste condiţii, domnule ministru, vă rog să-mi precizaţi care este strategia ministerului pe care-l conduceţi cu privire la planificarea educaţională şi dezvoltarea învăţământului profesional în sistem dual, ca cerinţă esenţială pentru creşterea gradului de angajare a tinerilor şi pentru a răspunde cerinţelor de pe piaţa forţei de muncă. Aştept răspuns scris. Deputat Elena Dinu, Circumscripţia nr. 19 Giurgiu. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Doamna Holban?

Georgeta-Carmen Holban Mulţumesc, domnule preşedinte. Interpelarea mea se adresează domnului Florian Dorel Bodog, ministrul sănătăţii. Domnule ministru, Vă interpelez în legătură cu o sesizare făcută de conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa, cu privire la derularea Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă a medicamentelor pentru pensionari cu venituri realizate numai din pensii de până la 600 de lei pe lună. Aceşti pensionari au obligaţia să prezinte medicului o declaraţie pe proprie răspundere referitoare la faptul că realizează venituri numai din pensii de până la 600 de lei pe lună. Din constatările Curţii de Conturi şi din verificările Casei Dâmboviţa a rezultat că în foarte multe situaţii declaraţiile au fost neconforme, întrucât pensionarii, în mare parte vârstnici, nu au înţeles sintagma "numai de pensii de până la 600 de lei pe lună". Astfel s-a ajuns în situaţia de a se imputa sume destul de mari pensionarilor cu venituri reduse, ca urmare scopul programului nu a fost atins, dimpotrivă, s-a împovărat situaţia unor persoane cu venituri mici. Un pensionar cu pensie sub 600 de lei nu poate primi medicamente compensate cu 90%, întrucât are la CEC o sumă de bani strânsă pentru înmormântare, pentru care primeşte o dobândă nesemnificativă sau încasează o chirie nesemnificativă. Hotărârea de Guvern nr. 186 din 2009 nu şi-a atins scopul şi a creat o barieră legislativă. Conform dispoziţiilor legale în vigoare, pentru a primi medicamente compensate cu 90% pensionarul în cauză este pus în faţa următoarelor alternative: ori renunţă la un drept de proprietate reprezentat de alte venituri legale - dobânzi, chirii etc. -, ori îşi plătesc în totalitate 100% sau 50% medicamentele, venind cu bani de acasă. Având în vedere aceste aspecte, vă rugăm să analizaţi posibilitatea abrogării ordinului sus-menţionat şi înlocuirii cu un nou act normativ care să corespundă în totalitate scopului pentru care a fost emis. Solicit răspuns scris. Cu deosebită consideraţie, deputat al PSD de Dâmboviţa, Holban Carmen-Georgeta. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Toma?

Ilie Toma Sunt în sală. Prezent.

Petru Gabriel Vlase Vă rog.

Ilie Toma Da, dar nu ştiu pentru ce!

Petru Gabriel Vlase Dacă nu ştiţi, atunci nu mai veniţi! Domnul... De la USR cine mai este? Susţineţi, aveţi interpelare? Nu. E-n regulă, am încheiat aici. Mulţumesc. Şedinţa s-a încheiat la ora 17,37.