12 iunie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.22/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, pentru completarea art.51 din Legea nr.329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, precum şi pentru reglementarea statutului dobânzilor încasate de gestionari din plasarea în depozite bancare sau titluri de stat a sumelor rămase la dispoziţia acestora după închiderea schemelor de garantare finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, respectiv Programul operaţional pentru pescuit 2007-2013, şi încheierea convenţiilor cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (PL-x 179/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 11. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 22/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, pentru completarea art. 51 din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, precum şi pentru reglementarea statutului dobânzilor încasate de gestionari din plasarea în depozite bancare sau titluri de stat a sumelor rămase la dispoziţia acestora după închiderea schemelor de garantare finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, respectiv Programul operaţional pentru pescuit 2007-2013, şi încheierea convenţiilor cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; în procedură de urgenţă. Comisia pentru agricultură?

Ioan Munteanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Comisia pentru buget şi cea pentru agricultură au fost sesizate cu acest proiect de lege, în procedură de urgenţă. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, în şedinţa din 18 aprilie 2017. La dezbaterea proiectului de lege, s-au avut în vedere avizul favorabil al Comisiei juridice şi al Consiliului Legislativ. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acel titlu pe care l-aţi ascultat, iar, în esenţă, intervenţiile legislative principale au fost pe modificarea numărului de beneficiari, în sensul să găsească un spectru mai larg de beneficiari pe aceste proiecte de lege. De asemenea, a fost modificat comisionul, de la 3,8% la 2%. Şi, foarte important, după primirea acceptului Comisiei Europene, creşterea procentului de garantare de la 50% la 80%, iar 20% reprezintă doar terenul, terenul cumpărat. Aşadar, e vorba de cumpărarea terenului, de agricultorii din România. Proiectul de lege, în cadrul celor două comisii, a fost votat cu unanimitate de voturi. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Nu. Fără amendamente, legea merge la votul final.