Florin Iordache 12. Proiectul de Lege privind modificarea Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României; PL-x 36/2017. Domnule Leonardo Badea, vă rog. Vă rog, domnule preşedinte. Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.
Leonardo Badea Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Raport asupra Proiectului de Lege privind modificarea Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României. Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată în fond cu proiectul mai sus menţionat. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Proiectul de lege a avut un aviz favorabil, al Consiliului Legislativ. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 312, în sensul schimbării statutului juridic al Băncii Naţionale a României, din instituţie publică independentă, cum este în prezent, în instituţie administrativă publică autonomă, introducerea unor prevederi care să facă posibil acest lucru. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor raportul de respingere a Proiectului de Lege privind modificarea Legii nr. 312/2004, deoarece pentru orice modificare adusă statutului Băncii Naţionale a României, este necesară procedura derulării consultării Băncii Centrale Europene şi adoptarea proiectului de lege ar putea conduce la declanşarea împotriva României a procedurii de infringement. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Dacă sunt intervenţii? Domnul Ciuhodaru. Vă rog.
Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Există risc major de a se declanşa o procedură de infringement, tocmai pe acest proiect de lege. Şi mai este o întrebare pe care ar trebui să şi-o pună orice parlamentar aflat astăzi în această sală: cui foloseşte? M-am uitat şi eu pe acest proiect de lege şi nu am văzut niciun fel de beneficiu în funcţionarea Băncii Naţionale. Şi în contextul în care se spune foarte clar că statutul Băncii Naţionale a României poate fi modificat doar după consultarea Băncii Centrale Europene, lucrul acesta ar trebui să fie valabil pentru oricine. Din acest punct de vedere, legea aceasta nu aduce nimic bun şi, din contră, ne expune riscului de infringement. Vom vota împotriva acestui proiect de lege.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. Rămâne la votul final. Oprim aici dezbaterile, stimaţi colegi. Vom continua, la ora 17,00, cu sesiunea dedicată răspunsurilor la întrebări şi interpelări. O seară bună!