6 iunie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea alin.(1) al art.3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule (PL-x 452/2015). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 10. Proiectul de Lege pentru modificarea alin. (1) al art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Este vorba de PL-x 452/2015. Din partea... Domnul? Cine prezintă? Raport comun, Comisia... Comisia pentru buget, da. Domnule preşedinte Leonardo Badea, vă rog.

Leonardo Badea Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Raport comun asupra Proiectului de Lege pentru modificarea alin. (1) al art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia pentru transporturi şi infrastructură au fost sesizate în fond cu proiectul mai sus menţionat. Proiectul a beneficiat de avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi şi avizul favorabil al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 alin. (1) lit. c), în sensul exceptării de la plata timbrului de mediu şi a autovehiculelor destinate a fi utilizate de unităţile sistemului administraţiei penitenciare. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii, prezenţi la lucrări, au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor raportul de respingere a proiectului de lege, deoarece Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule a fost deja abrogată prin art. XII din Legea nr. 1, publicată în 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. În raport cu obiectul şi conţinutul său, iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. La dezbateri generale? Domnul Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru A fost o lege bună, din punctul de vedere al intenţiilor, dar, din păcate, adoptarea ei a durat prea mult. Şi vă reamintesc că, prin Legea nr. 1/2017, Partidul Social Democrat a reuşit eliminarea a 102 taxe, printre care şi acest timbru de mediu. Cei care comentează astăzi despre aceste taxe ar trebui să se uite cu atenţie, că se poate face şi politică în acest domeniu, şi se pot elimina taxele atât de împovărătoare, mai ales din punctul de vedere al pierderii de timp, cât şi al finanţelor fiecăruia dintre noi. Nu mai poate fi susţinut un astfel de demers legislativ. Şi sper ca alte proiecte de lege pline de bune intenţii să aibă un parcurs legislativ mai rapid şi să vină într-adevăr... să-şi atingă scopul. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Din partea Grupului PMP, domnul Ionuţ Simionca. Vă rog.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Am spus-o şi o să repet. Ne-am bucurat când a fost eliminată această taxă de timbru. Dar vă rog să reconsideraţi impozitarea. Am spus şi tura trecută, tot ce e peste 2.000 cm 3 , ar trebui să reducem impozitul la autoturismele care trec peste 2.000 cm 3 , să încurajăm românii să-şi înmatriculeze maşinile în România. Astfel, statul român poate să beneficieze de taxe şi impozite. Mulţumesc. Noi o să votăm pentru această iniţiativă legislativă.

Florin Iordache Da. De la USR, domnul Cătălin Drulă. Vă rog.

Cătălin Drulă Da. Aş vrea să atrag atenţia Guvernului că nu avem încă procedura de restituire a taxei încasate ilegal de la 1 ianuarie 2017, până la abrogare. Suntem în iunie. A fost promisă până în aprilie. Se pare că şi asta dă cu virgulă, la fel ca alte promisiuni din Programul de guvernare.

Florin Iordache Da. Alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. Rămâne la votul final, cu propunerea de respingere.