Petru Gabriel Vlase 23. Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Comisii? Juridică sau muncă. Juridică. Domnul Dunava.
Costel Neculai Dunava Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi au fost sesizate cu dezbaterea pe fond a propunerii legislative. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice. Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, comisiile propun plenului Camerei Deputaţilor respingerea iniţiativei legislative. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri? Domnul Moldovan.
Sorin-Dan Moldovan Mulţumesc, domnule preşedinte. Deputaţii Grupului PNL vor vota pentru respingerea iniţiativei legislative, întrucât măsurile propuse ar crea o suprareglementare. Aceste propuneri sunt deja reglementate prin Legea nr. 272/2004 şi Hotărârea Guvernului nr. 1.103/2014. Astfel, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi ale instituţiilor publice sau private, cu atribuţii în domeniul sănătăţii, sunt obligate să adopte toate măsurile necesare pentru dezvoltarea de acţiuni şi programe pentru ocrotirea sănătăţii, de asistenţă a părinţilor, precum şi de prevenire a bolilor. Aşa cum se poate observa, dezvoltarea de servicii în materie de planificare familială este o atribuţie reglementată deja în lege. Prin urmare, propunerea de modificare ar reprezenta o dublă reglementare. Mai mult, prin Hotărârea de Guvern nr. 1.103/2014 au fost reglementate obligaţiile ce revin autorităţilor administraţiei publice locale, instituţiilor şi profesioniştilor implicaţi în prevenirea şi intervenţia în cazurile de copii aflaţi în situaţii de risc, de părăsire sau părăsiţi în unităţile sanitare care oferă servicii medicale pentru copii. Astfel, în condiţiile în care prin legi sunt reglementate de o manieră generală principalele domenii de activitate, detalierea diferitelor aspecte sectoriale, valabile şi necesare la un anumit moment dat, poate fi realizată prin intermediul unor hotărâri de Guvern, metodologii de lucru sau ordine de ministru elaborate de principalele ministere responsabile care, prin flexibilitatea de care se bucură, pot fi mult mai repede modificate sau completate, astfel încât acestea să fie permanent adaptate nevoilor identificate în practică. Din aceste motive, Grupul PNL va vota respingerea acestei iniţiative. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Domnul Ciuhodaru.
Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Sunt convins că această iniţiativă legislativă a venit din multe bune intenţii, mai ales că sub aspectul copiilor aflaţi în situaţii de risc, situaţia nu este complet reglementată. Vă reamintesc că vizitele la domiciliu ale personalului medical până la copilul de un an nu sunt prevăzute şi nici nu sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În aceste condiţii, cred că acest paragraf din această lege merită reluat, ca o iniţiativă legislativă sau făcut de către Guvern, în aşa fel încât această problemă să fie reglementată. La Iaşi, în aceste zile, am tratat un copil care cântărea, la un an şi o lună, doar 5 kg, adică greutatea unui copil de 3 luni. Cred că nu toate lucrurile din acest proiect legislativ pot fi trecute cu vederea. Dar, per ansamblu, vom veni cu un nou proiect legislativ, pentru reglementarea acestei situaţii. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Nu. Vot final.