30 mai 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea articolului 502 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 516/2016). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 22. Proiectul de Lege pentru modificarea articolului 502 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Comisia pentru buget?

Sorin Lazăr Mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Proiectul de Lege pentru modificarea art. 502 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Conform prevederilor art. 75 din Constituţia României, republicată, şi ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 1 noiembrie 2016. La dezbaterea proiectului de lege s-a avut în vedere avizul negativ al Consiliului Legislativ, avizul negativ al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi probleme cetăţeneşti şi punctul de vedere negativ al Guvernului. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare modificarea art. 502 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în sensul că se doreşte eliminarea de la abrogare a dispoziţiilor art. 16 lit. e) din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, precum şi ale art. 8 alin. (1) din Decretul-lege nr. 118/1990, conform cărora persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri erau scutite de plata impozitelor şi a taxelor locale. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, membrii comisiei au examinat proiectul de lege menţionat mai sus, în şedinţa din data de 22 februarie 2017. La lucrările comisiei şi-au înregistrat prezenţa un număr de 21 de deputaţi, din totalul de 25 de membri. La dezbaterea acestui proiect de lege au participat, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor raportul de respingere al Proiectului de Lege pentru modificarea art. 502 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, deoarece dispoziţiile alin. (3) al art. 64 din Legea nr. 24 din 27 martie 2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative precizează că "Abrogarea unei dispoziţii sau a unui act normativ are caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial". În consecinţă, intervenţia legislativă este lipsită de finalitate. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Domnul Neagu.

Nicolae Neagu Mulţumesc, domnule preşedinte. Categoric că ar trebui să revenim asupra acestui subiect, într-o altă formă, întrucât, aşa cum a fost redactată această modificare a Codului fiscal, impietează asupra modului de acurateţe legislativă. Cu siguranţă, din punct de vedere al drepturilor celor care au făcut sacrificii pentru această ţară, lucrurile ar trebui în continuare avute în vedere şi eu sper ca actualul Parlament să revină şi cu propuneri oneste, dar în contextul în care să ne punem de acord, pe de o parte, cu ceea ce vrem pentru aceste persoane şi, în al doilea rând, acurateţe legislativă. Din acest punct de vedere, nu putem în forma actuală accepta această propunere legislativă.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Mai mult un lucru procedural. Legea nr. 24/2000, care prevede normele de tehnică legislativă, precizează foarte clar, la art. 64 alin. (3), că nu se pot abroga anumite articole, în vederea punerii lor în circuitul legislativ. Abrogarea abrogării nu corespunde din punctul de vedere al tehnicii legislative. Din acest punct de vedere, acest proiect legislativ nu respectă aceste norme bazale de tehnică legislativă şi evident că în aceste condiţii un astfel de proiect nu poate fi adoptat. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii? Nu mai sunt.